kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyayı titreten 7 dev fon

1- TEMASEK HOLDİNG: Singapur devleti tarafından yönetiliyor. Toplam büyüklüğü 164 milyar dolar. Yatırımlarının yüzde 40'ını Japonya dışındaki Asya ülkelerine yapıyor.

2- SİNGAPUR DEVLETİ YATIRIM ŞİRKETİ: Toplam büyüklüğü 100 milyar dolar. Sadece finans ve gayrimenkul sektörlerine yatırım yapıyor. Londra, Seul, Münih, Chicago ve Sydney'de büyük çaplı emlak yatırımları bulunuyor.

3- ABU DHABI YATIRIM İDARESİ: Bank of Japan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kurumsal yatırımcısı. HSBC ve Standard Chartered'ın tahminlerine göre 650 milyar dolar büyüklüğe sahip. Sadece finans piyasalarına yatırım yapıyor.

4- KUVEYT YATIRIM İDARESİ: Büyüklüğü 213 milyar dolar. İştiraki St. Martins Property'nin Cevahir Alışveriş Merkezi'ni satın almasıyla da Türkiye'nin gündemine girdi. Portföyünde şeker fabrikalarından, fosfat madenlerine, emlak yatırım şirketlerinden bankalara kadar çok sayıda sektörden şirketin hissesi bulunuyor.

5- ÇİN YATIRIM ŞİRKETİ: Çin'in 1 trilyon doları aşan döviz rezervlerinin değerlendirilmesi için ekim ayında 200 milyar dolar sermaye ile faaliyete geçti. Ancak rakamın üçte ikisinin Çin finans sektörüne yatırımda kullanılacağı, geri kalanın uluslararası piyasalarda değerlendirileceği açıklandı. Çin Hükümeti ABD ve AB'den gelen itirazlar üzerine fonun petrol ve telekomünikasyon sektörlerine yatırım yapmayacağını açıkladı.

6- RUSYA FEDERASYONU STABİLİZASYON FONU: Büyüklüğü 147 milyar dolar. Bir gün petrol fiyatlarının düşmesi halinde Rusya bütçesini desteklemek için 2004'te kuruldu. Rusya'nın IMF ve Paris Kulubü'ne olan borç ödemeleri bu fonun yaptığı yatırımlardan elde ettiği kârlarla yapılıyor. Sadecea Moody's, Fitch ve S&P'den birinin en yüksek notuna sahip hazine kâğıtlarına yatırım yapıyor.

7- NORVEÇ DEVLETİ EMEKLİLİK FONU: Petrol gelirlerinden beslenen fonun toplam büyüklüğü 359 milyar dolar. Ancak bu paranın 164 milyar doları uluslararası piyasalarda değerlendiriliyor. Portföyünün yüzde 50'sini hisse senetleri oluşturuyor. Fonun sıkı etik kuralları bulunuyor. Nükleer silah üretimine yarayacak malzeme ve misket bombası üreten şirketlere yatırım yapması yasak.