kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Türkiye, Toyota'nın da ticari üretim üssü oluyor

Ticari araçta 390 bin adetlik üretim ile İspanya'nın ardından Avrupa'nın ikinci büyük üretim merkezi olan Türkiye, yeni yatırımlarla bir numara olmaya artık çok yakın. Son olarak dünyanın en büyük otomotiv firması Toyota da, üretmeyi planladığı hafif ticari araç için Türkiye'yi seçti. Kısa bir süre önce Tokyo Motor Show'da konuştuğum Toyota Başkanı Katsuaki Watanabe, ticari araç pazarının hem Türkiye hem de Avrupa'da hızla büyüdüğünü ve bu pazarda yer almayı istediklerini açıklamıştı. Başkan, hafif ticari araç üretimiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, bu aracın nasıl olacağı ve nerede üretileceğiyle ilgili yakın bir zamanda açıklama yapacaklarını söylemişti.
Toyota sonunda bu aracın üretileceği yer konusunda karar verdi. Auris ve Corolla Verso modellerini ürettikleri Adapazarı tesislerini, yeni hafif ticari aracın üretim üssü olarak seçti. Bu kararda, Adapazarı'nın Toyota fabrikaları içinde üst üste en kaliteli üretim yapıldığı tesis seçilmesi önemli rol oynadı. Bunun yanı sıra Türkiye'de üretilen Ford Transit Connect ve Fiat Doblo'nun hem iç pazarda hem de ihracatta elde ettiği başarılı sonuçlar etkili oldu. Ayrıca, Tofaş'ın Fiat, Peugeot ve Citroen için üretimine başladığı Minicargo projesinin 1 milyon adetlik sipariş alması ve Türkiye'nin ticari araçta kalitesini ve tecrübesini perçinleştirmesi ibrenin Türkiye'ye dönmesini sağladı.
Toyota, Adapazarı tesisleri içinde yapılacak yeni yatırımla ilk etapta yılda 100 bin adet hafif ticari araç üretimini hedefliyor. 2010 yılında devreye girmesi beklenen yatırımla, Toyota Türkiye'nin üretim kapasitesi de 250 bin adetlere yükselecek. 2006 yılında 2.3 milyar dolarlık ihracat yapan firma, yeni hafif ticari aracın üretimiyle birlikte ihracatını da katlayacak. Yeni yatırım hem Toyota hem de Türkiye için önemli . Çünkü Toyota, daha önce olmadığı, ancak hızla büyüyen hafif ticari araç pazarına giriş yapıyor. Made in Turkey damgalı hafif ticari araçlar, Toyota'nın Avrupa hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacak.
Üretim için Adapazarı tesislerinin seçilmesi ise artık Türkiye'nin ticari araç üretiminde söz sahibi olduğunu kanıtlaması açısından önemli.
Türk mühendisi, Türk işçisinin emeğiyle üretilen ticari araçlar, uzun yıllar dünyanın yükünü taşımaya devam edecek.