kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Turusgaz skandalı Recai Kutan'a kadar uzandı

OLCAY AYDİLEK ANKARA
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Rusya'dan alınan gaza aracılık eden Turusgaz'daki skandalı raporlaştırdı. Eski Enerji Bakanı Kutan da sorumlu tutulanlardan..
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Rusya'dan alınan 8 milyar metreküp doğalgaza aracılık eden Turusgaz'a, 1998-2003 döneminde her 1000 metreküp doğalgaz için fazladan ödenen 10 dolar nedeniyle kamunun 233.3 milyon dolar zarara uğratıldığını ortaya koydu. Raporda, Turusgaz'la ilgili protokolde imzası bulunan eski Enerji Bakanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, zarardan 'siyaseten' sorumlu tutuldu. Kutan hakkında Yüce Divan prosedürü gündeme getirildi. SABAH, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun '24 Eylül 2007' tarihli Turusgaz raporunu ele geçirdi. Türkiye ile Rusya arasında ilk doğalgaz anlaşmasının 1986'da imzalandığı anımsatılan raporda, BOTAŞ'ın karşı çıkmasına karşın Rus tarafının teklifi üzerine gazı bir şirket aracılığıyla dağıtmasına karar verildiği belirtildi. Bu amaçla Gama ile Gazprom ortaklığında şirket kurulduğu kaydedilen raporda DPT'nin de karşı çıkmasına Enerji Bakanlığı'nın Devlet Planlama Teşkilatı'nı yüzde 35 ortak etme kararını Yüksek Planlama Kurulu'ndan çıkardığı belirtiliyor.

'MAZUR GÖRÜLEMEZ'
Türkiye, bu anlaşma uyarınca Turusgaz üzerinden 1998'den itibaren Rusya'dan 8 milyar metreküp gaz aldı. Bu alıma aracılık eden Turusgaz'a, her 1000 metreküp gaz için 10 dolar 'aracılık' payı ödendi. Raporda, işbirliği şöyle eleştirildi: "Turusgaz'ın kurulması ve BOTAŞ'ın da bu şirkete ortak olmasında anormallik yok. Ancak, müşterek yatırımlar yapması beklenen şirketin, tabela şirketi halinde bırakılıp, hiçbir katma değer yaratmaksızın Gazexport sisteminden BOTAŞ'a doğalgaz satışında bulunması ve bu gazı da 10 dolar fazla fiyatla fatura etmesinin ve neticede 233 milyon dolar tutarındaki kamu kaynağının bu şirkete transfer edilmesinin mazur görülecek yanı yok."