kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SULAR 30 CM. GERİ ÇEKİLDİ Yunanistan’ın Meriç üzerindeki seddeyi patlatması suların dün 30 cm. geri çekilmesini sağladı. Hâlâ birçok bölge sular altında olduğu için vatandaşlar botlar ve askeri araçlarla taşındı.

Komşudan sel kıyağı

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması üzerine sular altında kalan Edirne'yi, Yunanistan'ın Meriç Nehri üzerindeki seddeyi patlatması rahatlattı..
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasının ardından Edirne'de Meriç ve Tunca nehirlerinde yaşanan taşkınlar dün de hayatı olumsuz etkiledi. Taşkın nedeniyle Karaağaç mahallesi ile Bosnaköy'e araç ulaşımı yapılamadı. Vatandaşlar askeri araçlarla taşındı. Kapıkule ve Pazarkule Sınır Kapıları dün de ulaşıma kapalı kaldı. Askerin kullandığı Süvari Köprüsü, Mimar Sinan'ın yaptığı Meriç Köprüsü de halen sular altında.

SEDDE PATLATILDI
Önceki gün Edirne Valisi Nusret Miroğlu ile Yunanistan'ın bölge valisinin taşkının önlenebilmesi için alınabilecek önlemlerle ilgili görüştüğü belirtildi. Görüşmenin ardından Türk seddelerinin yıkılması durumunda Yunanistan'ın da sular altında kalacağını değerlendiren Yunan yetkililerin, daha az zarar verici olacağı için kendi sınırlarındaki Meriç Nehri üzerindeki seddeyi patlattı. Yunan teknik heyeti, özel izinle askerler nezaretinde Türk topraklarına girerek ön inceleme yaptı. Sedde 150 işçi tarafından kontrollü olarak patlatıldı. Bu işlemin ardından dün Meriç Nehri'nde su seviyesinin yaklaşık 30 cm azaldığı belirtildi. Ayrıca DSİ ve jandarmanın katkılarıyla Türk araçları kullanılarak, Türk ve Yunan işçilerin katılımıyla seddelerin uygun bir şekilde yapılması için çalışma başlatıldı. DSİ 11. Bölge Müdürü Numan Gündüz, tehlike oluşturan su miktarının Edirne'den geçtiğini belirterek, bundan sonra gelecek su miktarının bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. Taşkına neden olan suyun İpsala'ya gideceğini ve burada da tarım arazilerinin sular altında kalacağını bildiren Gündüz, "İpsala'ya ulaşacak olan su, tarım arazilerini koruyan seddeleri aşacak, ancak yerleşim yerlerini koruyan seddeleri aşmasını beklemiyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları