kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Karıma suçlu gibi davrandılar'

Yedi kişinin tecavüzüne uğrayan 19 yaşındaki kız, akrabası olmayan bir erkekle buluştuğu için ceza aldı. Olay dünya gündemine oturdu, imza kampanyası başladı..
Kaçırıldı, 7 kişinin tecavüzüne uğradı, mahkemelik oldu, 90 kırbaç cezası aldı. Yetmedi, cezası 6 ay hapis ve 200 kırbaca çıkarıldı. Yetmedi, avukatı elinden alındı... Suudi Arabistan'da yaşanan bu dramatik olay dünya gündemindeki yerini koruyor. Avustralya ve İngiltere'de, Suudi elçiliklerine gönderilmek üzere mektup ve imza kampanyaları başlatılırken, uluslararası CNN haber kanalı da genç kadının kocasını bulup konuştu. Dünya manşetlerinde geniş yer bulan olayla ilgili Suudi Adalet Bakanlığı'nın CNN'e gönderdiği açıklaması, olay kadar ilginçti...

'TERS ETKİ YARATIR'
Açıklamada, ismi gizlenen genç kadının avukatının davadan alındığını doğrulayan bakanlık, gerekçe olarak "mahkemeye saygısızlığı" gösterdi. Ülkedeki Adalet Üst Konseyi'nin "kadın aleyhinde deliller ortaya çıktığı için cezasının artırılmasına karar verdiğini" belirtti. Dünya medyasında yapıcı eleştiriler yer almasını hoşgörüyle karşıladıklarını belirtti. Ancak "Adalet sistemi temyiz hakkı tanıyor. Medya aracılığıyla sansasyona gerek yok. Bu adil olmayabilir, kimseye de hak kazandırmaz. Tersine davada negatif etki yapabilir" dedi.

FOTOĞRAFLA ŞANTAJ
Bütün dünyanın gündeminde geniş yer bulan tecavüz olayı, 2006'da yaşandı. Şimdi davadan alınan avukatı Abdülrahman El Lahim'in belirttiğine göre elinde fotoğrafı olan bir adam, genç kadına şantaj yapıyordu. Cinsel içerikli olmayan bu fotoğrafı almak için Katif kentindeki bir alışveriş merkezinde söz konusu erkekle buluştu. İşte dünyası o dakikadan sonra karardı... 7 erkek tarafından kaçırılan genç kadın, defalarca tecavüze uğradı. Durum mahkemelik olunca, saldırganlar 2 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası aldı. Ancak genç kadına da ülkedeki şeriat yasaları gereği "akrabası olmayan bir erkekle buluştuğu, yalnız kaldığı" gerekçesiyle 90 kırbaç cezası verildi...

'KARIMI YERLE BİR ETTİLER'
Daha sonra saldırganların cezalarını 3-9 yıla çıkaran 3 kişilik şeriat mahkemesi heyeti, genç kadının cezasını da 200 kırbaç ve 6 ay hapis cezasına değiştirdi. Ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından biri olan avukatı davadan alınan genç kadını savunan tek kişi olarak geriye kocası kaldı. İsmini gizleyen koca, CNN'e "Karımı ezdiler. Yerle bir ettiler" dedi. "Biz cezanın kaldırılmasını beklerken suçluymuş gibi ceza artırıldı. Karım hasta oldu" diyen koca, heyetteki bir yargıcın eşine önyargılı yaklaştığını ve olayı kişisel intikam haline getirdiğini savundu. Eşini polis merkezinde saldırganlarla aynı odada tuttuklarını belirtti.