kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'İhalede teklif 1.1 milyar $'ın altında kalırsa iptal ederiz'

SABAH-atv için üç grubun başvurmasının, ihaleye üç teklifin geleceği anlamını taşımadığını vurgulayan Ertürk, teklifin muhammen bedel olan 1.1 milyar doların altında kalması durumunda sürecin iptal edileceğini söyledi..
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, SABAH-atv ihalesinde önyeterlilik alan 3 grup bulunduğunu ifade ederek, "Tabii ki başvurunun sonucunda teklif gelip gelmeyeceğine emin değiliz. Bunlar otomotik olarak teklif verecekler anlamına gelmiyor. Ama beklentimizin altında bir durum olduğunu itiraf etmek zorundayım" dedi. Ertürk, şu anda B ve C planlarının olmadığının da altını çizerek, "Tek planımız 5 Aralık'ın başarılı olması...'' değerlendirmesinde bulundu. Ertürk, SABAH-atv ihalesinde 1.1 milyar dolarlık muhammen bedelin altındaki bir teklifin kabulünün mümkün olmadığının da altını çizerek, "Biz o durumda tabi ki ihaleyi yenileme durumunda kalacağız. Hiç kimse 'bu ihaleyi uygun fiyatla, düşük fiyata alırız' umuduna kapılmamalı'' diye konuştu.

3 UNSUR İLGİYİ AZALTTI
Avrupa Mevduat Sigortacıları Forumu'nun (EFDI) 2007 yıllık toplantısı ve 'Mevduat Sigorta Sistemlerini Etkileyen Güncel Konular' konulu konferansın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda gündem önceki gün önyeterlilik için başvuru süresi dolan SABAH-atv ihalesiydi. Toplantıda ihale ve beklentilerini de anlatan TMSF Başkanı Ertürk'ün gelen talepten çok memnun kalmadığı gözlendi. İhaleye olan ilginin beklentilerinin altında olmasının nedenlerini de sıralayan Ertürk, şunları söyledi: "Nedenler arasında yüzde 25 yabancı sınırının varlığı, uluslararası kredi piyasalarındaki daralmanın getirdiği şartlar ve finansal kurumların medya sahipliğiyle ilgili getirilen kısıtlamalar var." Ertürk, "Teklif gelmezse ne olacak?'' sorusu üzerine, bu durumda oturup konuşacaklarını, birkaç alternatifin söz konusu olduğunu belirterek, "Tabii ihalenin yenilenmesi... Ama ihaleyi yenilerken hangi koşullarda yenileyeceğimiz... Biraz önce bahsettiğimiz üç şartın bir kısmını değiştirmek bizim elimizde değil. Bizim elimizde olan şartnamemizin getirdiği düzenlemeler. Bu şartname ile ilgili düzenlemeler üzerinde belki çalışabiliriz'' yanıtını verdi.

TEK GRUP GİRERSE DE OLMAZ
Olası yeni ihalenin tarihinin şimdiden belli olmayacağını ve mümkün olan en kısa sürede yapılacağını da kaydeden ve bu durumun medyadaki varlıklarını uzatacağını anlatan Ertürk, B planları olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken de, "Şu anda B ve C planımız yok. Tek planımız 5 Aralık'ın başarılı olması'' dedi. Ertürk, fiyatıyla ilgili beklentisinin ne olduğu yönündeki bir soru üzerine, "Tek grup bile girse teknik, hukuksal olarak bunu yapabilecek durumdayız. Ancak orada rekabetin oluşmaması gibi bir durum nedeniyle tabii ki onu istemiyoruz" diye konuştu. Ertürk, önyeterlilik için başvuran Nurol ve Çalık gruplarının içerisinde kimlerin yer aldığına ilişkin bir soru üzerine, ortaklık yapısı içinde muhtelif kişilerin ve şirketlerin ortak olduğunu, her başvuran şirketin ortaklık yapısı ile ilgili detay bilgi vermesine gerek bulunmadığını söyledi. "Çalık ve Nurol içinde yabancılar olabilir mi?" sorusu üzerine de Ertürk, "Belli sınırlar var ama olabilir. İhale şartnamesine uygun olması halinde yeni yerli ve yabancı ortak alırlarsa buna itiraz etmeyiz" yanıtını verdi. Nurol, Çalık Grubu önderliğindeki Turkuaz Konsorsiyumu ile RTL-İpek Matbaacılık ve Sancak İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyumun önyeterlilik için başvurduğu ihalede 4 Aralık gününe kadar kapalı zarf usulü ile teklifler verilecek. 5 Aralık günü ise açık artırmaya gidilecek.
Haberin fotoğrafları