kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şimşek: Türkiye'de işsizliğin artmaması muazzam başarı

ANKARA
Devlet Bakanı Şimşek, hükümetin işşizliğin düşürülmesi konusunda başarısız olduğu eleştirileri için "Yapısal dönüşüm dikkate alındığında işsizliğin artmaması muazzam bir başarı"dedi..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin işsizliğin düşürülmesi konusunda başarısız olduğu yönündeki eleştirilere, "Yapısal dönüşüm dikkate alındığında, Türkiye'de işsizliğin artmaması muazzam bir başarıdır" dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de faiz dışı fazlanın sabit veya değişken olması ya da kaldırılması tartışmalarına, "Değişken bir faiz dışı fazlanın her iki tarafı da tatmin edecek olduğunu, faiz dışı fazla hesabında GSMH mi olur, kamu borç stokunun milli gelire oranı mı olur onu da tartışabiliriz" esprisi ile yanıt verdi. Ekren ve Şimşek, bütçe görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı. Türkiye'de son dört-beş yıldır yaklaşık 200 milyar dolarlık özel sektör yatırımı yapıldığını ifade eden Şimşek, bu yatırımlar ile Türkiye'nin büyümesinin geçmişte olmadığı kadar birtakım sağlam temeller üzerine oturtulduğunu söyledi. Dış borç stokunun artmasının önemli bir risk unsuru olduğunu kabul eden Şimşek, buna karşılık borcun milli gelire oranının yüzde 5'e inmiş durumda bulunduğunu, döviz riskinin çok azaldığını söyledi. . Türkiye ekonomisinin kırılganlığını değerlendiren Şimşek, "Biz kırılganlıkları azalttık, yok edemeyiz. Herkes kırılgandır. Önemli olan bir şok sizi nasıl etkiliyor, devam edebiliyor musunuz" dedi.

FDF'NİN TANIMI DEĞİŞEBİLİR
Ekrende, faiz dışı fazlanın (FDF) sabit veya değişken olması ya da kaldırılması tartışmalarını, "Değişken bir faiz dışı fazlanın her iki tarafı da tatmin edecek olduğunu, faiz dışı fazla hesabında GSMH mi olur, kamu borç stokunun milli gelire oranı mı olur onu da tartışabiliriz" esprisiyle değerlendirdi. Ekren, "Büyümenin beklenen bir istihdam yaratmadığı doğru. Yeni vizyonumuzda sosyal restorasyon dediğimiz süreç bu süreçtir" dedi.