kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Haber Turu

Sokak aydınlatmasını vatandaş ödeyecek
Sokak lambalarının faturasını vatandaş ödeyecek. Hazine ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) tarafından benimsenen modele göre, elektrik faturalarına her ay 1-1.5 YTL tutarında aydınlatma bedeli eklenecek. Sokak aydınlatmasının faturası 600 milyon YTL'ye ulaşırken, faturalara eklenen bu bedelle TEDAŞ zararını kapatmayı hedefliyor. Elektrik fiyatına zam hazırlığında olan hükümet, 2008'de genel aydınlatma giderlerini de vatandaştan tahsil edecek. Bu kapsamda, TEDAŞ faturalara konutlarda 1 YTL, sanayide 1.5 YTL aydınlatma gideri ekleyecek. Düzenleme, Haziran 2008 sonuna kadar yapılacak.

"İran'la anlaşmalar devam edecek"

Türkiye ile İran arasında Elektrik İşbirliği Anlaşması, ABD'nin eleştirilerine karşın dün törenle imzalandı. Anlaşmaya Enerji Bakanı Hilmi Güler ve İran Elektrik Bakanı Perviz Fettah imza koydu. Anlaşmaya göre, her biri 2 bin megavatlık İran'da iki, Türkiye'de bir termik santral kurulacak. Ayrıca İran tarafına toplam 10 bin megavatlık hidroelektrik santralları yapılacak. Güler benzer anlaşmaların süreceğini söyledi. Bir gazetecinin "ABD'ye rağmen bu anlaşma işleyecek mi?'' sorusuna Güler, "İşleyecek tabii. Ülkemizin çıkarları her şeyin üstünde" dedi. Güler, ABD'nin İran'da iş yapan şirketlere karşı ambargo uygulayacağının hatırlatılması üzerine de "Hazırlıklıyız, bunları biliyoruz'' diye konuştu.

Türkiye ve Hindistan en riskli yükselen ülke
The Economist dergisi dünyanın yükselen ekonomileri olarak adlandırılan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 ülkeyi mercek altına aldı. Cari açık, bütçe dengesi, bankaların kredi kullanma oranı ve enflasyon değerine göre yapılan incelemede Türkiye 15 ülke arasında en riskli 14'üncü ülke olarak yer aldı. Son sırada ise Hindistan bulunuyor. Yazıda enflasyon ve kredi kullanma oranının yüksek olduğu ülkelerin ekonomide yaşanacak herhangi bir sıkıntı halinde finansal politikalarını kontrol altına alabilmek için çok daha az hareket alanına sahip olmaları ve bunun ülkeleri riskli hale getirdiği ifade edildi.

'Değil 300 milyon $ 3 kuruş bile alamaz'
Görev süresi önceki gün dolan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, işadamı Cem Uzan'ın kendisine açtığı 300 milyon dolarlık tazminat davasıyla ilgili, "Yıllarca beklenip görev süremin sona erdiği gün dava açılmasının değerlendirmesini, kamuoyunun takdirine bırakıyorum'' açıklaması yaptı. 6 yıllık görev süresi dolan Günay, "Bu davanın açılmasındaki zamanlama, yer ve istenen tazminat miktarı çok manidar. New York'ta dava açılıyor. Tazminat çok uçuk. 3 bin yıl çalışsam bile ödeyebileceğim para değil. Ancak korkum yok. Değil 300 milyon dolar 3 kuruş bile tazminat alamazlar'' dedi.
Haberin fotoğrafları