kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Diyetisyenlerin hassasiyeti

GÜNAYDIN ekinin 11 Kasım tarihli sayısında, sağlık editörü Esra Tüzün'ün, Mide Hastalıklarından Korunma Yolları başlıklı dizisinin ilk bölümünde zayıflama konulu bir mülakatı vardı. Dizi, Amerikan Hastanesi gastroenteroloji uzmanlarından Doç. Feryal İlkova'yla yapılmış mülakatlardan oluşmaktaydı.
O gün yayımlanan birinci bölümde Zayıflamak İçin Diyetisyene Falan Gidilmez başlığı altında, İlkova'nın "Ben olsam diyetisyene gitmek yerine günde ortalama 45 dakika yürürüm" şeklindeki sözleri öne çıkarılmıştı.
Burcu Özen ve Dilek Özçelik'ten bu mülakata eleştiri geldi. Şöyle:
"11 Kasım 2007'de "Zayıflamak için diyetisyene falan gidilmez" başlıklı Sayın Esra Tüzün'ün Sayın Doç. Dr. Feryal İlkova ile yaptığı röportajında diyetisyenlik mesleğini karalayan saldırgan ve seviyesizce sözlerinin yayın grubunuz tarafından yayınlanmış olması habercilik anlayışına sığmamaktadır.
Hacettepe, Başkent ve Erciyes Üniversitelerinden hazırlık sınıfı dahil 5 yıllık yoğun bir eğitim alarak Diyetisyen unvanına sahip bizler çok başarılı işler yapmaktayız. Hastalıkların tıbbi tedavisi sayın doktorlarımızın, ama beslenme tedavileri ise biz diyetisyenlerin görevidir. Diyet biz diyetisyenlerin işidir.
Hiçbir meslek grubu besinlere ve besinlerin bileşimine dair bilgiye bizim kadar hâkim değildir. Hakkımızda son günlerde yayınlanan haberler etik değer taşımamaktadır. Her mesleğe ayrı ayrı saygı duyulması gerektiğini yazarınız sayın Tüzün ve sayın editörler eminiz ki çok iyi bilmektesiniz. Yayın grubunuzun saygınlığına olan görüşlerimizin böyle bir yazıyı yayınlamanızla tamamen yitirildiğini de belirtmek zorundayız."
Yorum: Bu itirazlara hak vermek mümkün değil. Neden? Birincisi, mülakat veren kişi bir hastanede çalışan, akademisyen unvanı da taşıyan bir uzman. Yani ne dediğini bilen bir kişi. İkincisi, herkes ifade özgürlüğüne sahip. Gazeteler, özgür düşünce panolarıdır. Her gün, diyelim 15 gazetede diyetisyen uzmanlarla konuşulması, bu mesleğin ne kadar faydalı olduğu doğrudan veya dolaylı olarak anlatılması ne kadar normal ise, diyetisyene gitmek yerine başka önlemler almanın önerilmesi, diyetisyenlerin eleştirilmesi de o kadar doğaldır.
Mülakatta
etik değerler açısından bir sorun yoktur. Bu yorumu, ülkemizde meslekler ile ilgili aşırı duyarlılık ve alınganlıkların hangi noktalara vardığını okurlar özellikle görsün diye buraya aldım.