kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'10 Aralık'ta tam bağımsızlık bizim'

Cumartesi günü sandık başına giden Kosovalılar, Sırbistan'dan ayrılmayı hedefleyen eski gerilla lideri Haşim Taçi'yi seçti. İlk açıklamasında "10 Aralık'ta Sırbistan'dan ayrılacağız" diyen Taçi'nin hayallerine Rusya karşı çıkıyor. İç savaştan endişe ediliyor..
Balkanlar'da 1991'de çıkan savaşın ardından parçalanmaya başlayan ve 6 ayrı ülkeye bölünen Yugoslavya, bağrından 7'nci ülkeyi çıkarmak üzere... Önceki gün sandık başına giden BM kontrolündeki özerk bölge Kosova'nın halkı, yüzde 35 oyla Sırbistan'dan ayrılmayı isteyen partiyi birinci seçti. Genel seçimde sandıktan, Sırplara karşı silahlı mücadele etmiş eski gerilla lideri Haşim Taçi zaferini ilan ederek çıktı.

'YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR'
Kosova Demokrat Birliği Partisi'nin lideri Taçi, seçim zaferi sonrası ilk açıklamasında, "Zaferimizle yeni bir çağ başlıyor" diyerek bağımsızlık ilan edeceğinin ilk sinyalini verdi. "Bugün Kosova vatandaşları, demokratik ve AB hedefinde bir ülke olduğu mesajını verdi. Birkaç hafta içinde Sırbistan'dan ayrılmış olacağız" dedi. Kosova Kurtuluş Ordusu'nun devamı olarak kurulan parti, koalisyon hükümeti kuracak. Seçimden, yüzde 22 ile Demokratik Kosova Birliği Partisi 2'nci, zengin işadamı Behçet Pacolli'nin kurduğu Yeni Kosova İttifakı ise üçüncü çıktı.

ABD DESTEKLİYOR
1991'de başlayan etnik çatışmaların ardından Yugoslavya; Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Bosna- Hersek, Slovenya ve Makedonya' olarak bölündü. BM kontrolünde Sırbistan içinde özerk bölge olan Kosova'nın ayrılmasına ABD ve AB sıcak bakıyor. Rusya destekli Sırbistan ise tamamen karşı. Kosova'nın nihai statüsüne ait görüşmeler için son tarih 9 Ocak. Kosovalı Arnavutlar ise 10 Aralık'ta bağımsızlıklarını ilan etmeyi amaçlıyor.
Haberin fotoğrafları