kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amcası eski bakan halaoğlu şehit polis

ANKA
12 Mehmetçiğin katledildiği Dağlıca saldırısı emrini veren terörist Yücel Halis'in, polis olan halasının oğlunun 1993'te şehit edildiği ortaya çıktı. PKK'lı Halis, aynı zamanda eski bakan Ziya Halis'in yeğeni..
12 Mehmetçiğin şehit düştüğü Dağlıca saldırısı emrini veren ve kaçırılan 8 Mehmetçiği Kuzey Irak'a giden Demokrat Toplum Partisi milletvekillerine tutanakla teslim eden PKK komutanı Yücel Halis'in halasının oğlunun şehit bir polis olduğu ortaya çıktı. PKK'nın Hakkâri bölge sorumlusu olan Yücel Halis aynı zamanda Sivas eski SHP Milletvekili ve Devlet Bakanı, daha sonra CHP'den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Ziya Halis'in de yeğeni.

BAKAN YEĞENİNE ÖZEL EYALET
Yücel Halis, 1993 yılında amcası Sivas Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçildiği sırada PKK terör örgütü ile tanıştı. Abdullah Öcalan, 'Koçgiri Eyaleti' olarak adlandırdığı Sivas- Zara- Divriği- Kangal ve Hafik bölgelerini kapsayan alanın sorumlusu olarak "Alişer Koçgiri" kod adıyla Yücel Halis'i atadı. Alişer Koçgiri'nin ilk eylemi ise 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak olaylarından 3 gün önce Erzincan-Sivas Karayolu'nu kesmek oldu. Alişer Koçgiri, bu dönemde bölgede bir çok kanlı eyleme imza attı. Ancak, bölgede teröre karşı güvenlik kuvvetlerinin yürüttüğü operasyonlar sırasında grubuyla birlikte ciddi kayıplar verdi. PKK üst düzey yöneticilerinin beklediği etkiyi bölgede gösteremeyen Yücel Halis, 1997 yılında Abdullah Öcalan tarafından Şam'a çağrıldı. Bir süre Ermenistan'da kalan Yücel Halis daha sonra Kuzey Irak Bölgesi'ndeki kamplarda eğitmen oldu. Halis, 2005 yılında Hakkari bölge sorumlusu oldu.

1993'TEN BERİ GÖRÜŞMÜYORUZ'
"Alişer Koçgiri" kod adlı Yücel Halis'in amcası, eski bakan Ziya Halis; "O tercihini silahtan yana yaptı ve ailemizle bağlarını kopardı. 1993'ten beri hiçbir temasımız yok" dedi. Bir yeğeninin PKK'ya katıldığı tarihlerde, Ziya Halis'in farklı bir acıyı daha yaşadığı öğrenildi. Ziya Halis'in kız kardeşinin oğlu olan polis memuru Yadigar Akanlaç, 27 Nisan 1993 tarihinde İstanbul Kartal'da devriye gezen ekip arabasını Dev-Sol mensuplarının taraması sonucu şehit düştü. Yadigar Akanlaç, Yücel Halis'in de yeğeni oluyor.
Haberin fotoğrafları