kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Başbakan net değil

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak'a yönelik söylemlerinde "tereddüt ve gelgitlerin" bulunduğunu belirtti ve "Başbakanın çok net olmadığı gözüküyor. Belki dilinin altında bakla var demekte mümkün. Çünkü çeşitli çevrelerde bir plan söylemi giderek yaygın şekilde konuşuluyor" dedi.

CHP Lideri Baykal, NTV'nin sorularını yanıtladı. Irak Siyasi Partiler Yüksek Meclisi Başkanı Muhammed Bahaddin'in "sınırlı bir Türk operasyonuna sivilleri hedef almaması durumunda karışmayacakları" yönündeki açıklamalarını değerlendiren Baykal, Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının ortaya çıkmaya başlamasının şu ana kadar ki politikalarda bir değişikliğe yol açtığını kaydetti. Dağlıca saldırısıyla birlikte PKK'nın Kuzey Irak bağlantısının inkar edilemez bir gerçek haline geldiğini söyleyen Baykal, o zamana kadar Başbakan Erdoğan'ın da bu konuda tereddüt içinde olduğunu ileri sürdü.

Terörle mücadeleyi yurt içinde başarıya götürmenin dış desteği ortadan kaldırmakla mümkün olacağını altını çizen Baykal, "Irak ve Kuzey Irak yerel otoriteleri sorumluluktan kaçamaz. Gelinen noktada önce Talabani Türkiye'nin kara harekatını doğal karşılanabileceğini ifade etti" dedi.
Irak Siyasi Partiler Yüksek Meclisi Başkanı Bahaddin'in sözlerinin "Barzani'nin sözleri" olarak algılanması gerektiğini vurgulayan Baykal, "Çünkü onun da katıldığı toplantıdan sonra açıklama yapılıyor. Bu açıklama hem Irak'taki hem Bağdat'taki hem Kuzey Irak'taki yerel otoritelerin ve resmi temsilcilerin Türkiye'nin Irak'a bir askeri müdahale yapmasının doğal karşılanması gerektiğini söyleme aşamasına geldiler" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak'a yönelik söylemlerinde "tereddüt ve gelgitler" bulunduğunu ifade eden Deniz Baykal, Erdoğan'ın kısa bir süre önce kış gelmeden askeri operasyon yapılacağını söylediğini hatırlattı. Başbakan Erdoğan'ın Çek Cumhuriyeti ziyareti öncesi yaptığı "Amaç silahları bıraktırmaktır" açıklamalarına göndermede bulunan Baykal, şunları söyledi:

"Başbakanın çok net olmadığı gözüküyor. Belki dilinin altında bakla var demekte mümkün. Çünkü çeşitli çevrelerde bir plan söylemi giderek yaygın şekilde konuşuluyor. Hem NATO ile hem AB ve ABD ile yakın ilişkisi olan bazı kişilerin bu doğrultuda bir takım yayınlar yapmaya başladığını görüyoruz. Bu bizim çok dikkatli olmamız gereken bir konudur. Türkiye'nin terör konusundaki haklılığı ve teröre karşı harekete geçme konusundaki meşru müdafa hakkı kabul görmüştür. Bu çok uygun bir konjonktürdür. Bu uygun konjonktürü oyalanma, savsaklanma, konunun esası bakımından bir çözüm ortaya çıkmadığı halde, geçici olarak durumu yatıştırmaya yönelik bir takım planlara alet etme çok ciddi bir risktir."

AF CİDDİ SORUNLAR DOĞURUR

Baykal, Türkiye'nin PKK ile müzakere masasına oturtulması durumunda, ciddi yanlışlık olacağını söyledi ve bunun Türkiye açısından ciddi bir risk olduğunu vurguladı. Baykal, "Müzakere masası ve silahları bırakın söyleminin altında bir af iması yatıyor olabilir. Af iması topyekün terör terk edilmeden çok tehlikeli bir olaydır. Sadece af değil, onun yanında bazı demokratik açılımlar, taahhüdü yatıyor olabilir" diye konuştu.

BABACAN'LA GÖRÜŞME

Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la yaptığı görüşmeye ilişkin soruları da yanıtladı. Görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapmama konusunda karar aldıklarını ifade eden Baykal, iktidar ve muhalefet arasında bu tür görüş alışverişlerinin olması gerektiğini söyledi.

Baykal, "Ben tatmin olmuş olabilirim, tatmin olmamış olabilirim. Biz birlikte bir caydırıcılık politikasını uygulamaya çalışıyoruz Türkiye olarak. Kendi parti içi tartışmalarımız nedeniyle Türkiye'nin bu politikasına zarar vermek düşünülemez. Ben sadece kamuoyuna Türkiye'nin içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirmelerimi aktarıyorum" dedi.

Türkiye'nin sınır ötesine askeri operasyon yapma hakkına sahip olduğunun altını çizen Baykal, bunun herkes tarafından kabul edildiğini belirtti. Ortada sınır ötesi bir operasyon yapılmasını gerektiren bir tehdit bulunduğunu belirten Baykal, "Bu tehdit derhal ortadan kaldırılmalıdır. Bu tehdidi eğer bizim askeri operasyonumuza gerek kalmadan siyasi yöntemlerle, diplomatik baskılarla muhataplarımız hallederlerse bundan mutluluk duyarız. Askeri müdahaleye de gerek kalmaz" diye konuştu. Baykal, diplomatik çabaların çözüm getirmemesi durumunda, Türkiye'nin müdahale hakkını kullanacağını söyledi.

DOKUNULMAZLIKLAR BÜTÜN SUÇLAR İÇİN KALDIRILMALI

CHP lideri Baykal, DTP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili soruları da yanıtladı. Dokunulmazlıkların, "şu suç türü ya da bu suç türü" için değil, bütün suç türleri için kaldırılması gerektiğinin altını çizen Baykal, böyle bir Anayasa değişikliği önerisine destek vereceklerini söyledi. Baykal, Anayasa değişikliği istenmemesi durumunda ise, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının Genel Kurul'da kaldırılmasına imkan veren Anayasa maddesinin işletilebileceğini söyledi. Baykal, "Suç işlediği halde teker teker bazı milletvekillerini dokunulmaz tutma konusunda ısrarcı ve inatçı olmayın. Bütün dünya parlamentolarında suç işleyen birisi gider" dedi.

Baykal, MHP'nin "devlete karşı işlenen suçlarla ilgili Anayasa değişikliği" önerisini de değerlendirdi. Baykal, bu değişikliğin yapılması durumunda geçmiş yıllarda yapılan herhangi suçlarla ilgili herhangi bir mahkumiyet getirilemeyeceğini vurguladı. Ceza yasasında yapılan değişikliklerin sanığın aleyhine kullanılamayacağını anlatan Baykal, "Bundan sonrası için bu geçerlidir. Bundan öncesi için bir etkisi olmaz. Hukuk problemi vardır" dedi.

(ANKA)