kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Araplar uçaklara 80 milyar dolar harcadı

Yeni Haber
Dubai'de devam eden Havacılık Fuarı'nda dünyanın iki büyük uçak üreticisi Avrupalı Airbus ile Amerikalı Boeing, Arap ülkelerinden 80 milyar dolarlık uçak siparişi aldı. Dünyanın üçüncü büyük havacılık fuarı kabul edilen Dubai Fuarı'nda verilen uçak siparişi sayısının 515 adet olduğu ifade ediliyor.

Verilen siparişlerde başı Dubai Havacılık İşletmeleri 200 uçakla çekiyor. Dubai'ye ait havayolu şirketi Emirates 93, Katar Havayolları 57, Air Arabia 34 ve Suudi Havayolları ise 22 sipariş verdi. 103 sipariş ise diğer şirketlere gitti. Alınan siparişlerin 310'u Airbus'a, 205'i ise Boeing'e ait.

Son yıllarda büyük bir ekonomik patlama yaşayan Körfez ülkelerinin, buna paralel olarak havayolu şirketlerinde de hızlı büyümeler gerçekleşiyor. Şu anda dünyanın 7. büyük havayolu şirketi haline gelen Emirates'in 2015'te dünyada bir numara olacağı tahmin ediliyor.

Özellikle nüfusları az ancak sahip oldukları yer altı kaynaklarıyla dünyada en hızlı ekonomik büyük büyüme yaşayan iki ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın açıklanan son ekonomik göstergeleri büyüleyici.

5 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 85'inin vatandaşlık hakkından yararlanamadığı göçmenlerden oluştuğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde kişi başına milil gelir 43 bin dolara yaklaşırken, bu rakam 840 bin nüfuslu Katar'da 65 bin dolara çıkıyor.

6 zengin Körfez ülkesinin 1 trilyon 250 milyar doları bulan Arap ülkelerinin toplam gayri safi milli hâsılasının da tek başına yüzde 55'ine sahip. 320 milyonluk 22 Arap ülkesinde Körfez ülkelerinin toplam nüfusu 37 milyon. Arap dünyasının en büyük ülkesi Mısır'da kişi başına düşen milli gelir 1.350 dolar bulunuyor.