kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dış temsilciliklerde Atatürk'ü anma törenleri

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Dış temsilciliklerde Atatürk'ü anma törenleri
Ulu önder Atatürk ebediyete intikalinin 69. yıldönümünde, Selanik'te doğduğu evin bahçesinde yapılan törenle anıldı.

Yağmura rağmen Atatürk'ün evine akın eden ziyaretçiler arasında, Fevziye Mektepleri Vakfı Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu heyeti, İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı ve Özel Edirne İlköğretim Okulu öğrencileri, İstanbul Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülin, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Balkaya ile devlet sanatçıları Murat Atak, Sabri Özmener, İpek Çeken Önal ve FerahnurGünuğur yer aldı.

Törende okunan şiirler ve marşların ardından Bozkurt Kuruç, Selanik Başkonsolosu Hakan Abacı'ya Hacettepe Üniversitesinin şiltini, Füsun Balkaya ise Atatürk'ün gümüş kaplı olarak hazırlanmış nüfus kağıdını Atatürk Evi Müzesine konulmak üzere takdim etti.Tören, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı sanatçılarının "Ankara'dan Selanik'e 2007" projesi kapsamında hazırladıkları Atatürk Oratoryosunu sunmalarıyla sona erdi.

KKTC'DE TÖREN VE ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ


Büyük önder Atatürk'ün ebediyete intikal edişinin 69. yılı dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) de tören ve etkinlikler düzenlendi.

Tüm ilçelerin merkezlerinde ve okullarda törenler yapılırken, bayraklar saat 09.05'te yarıya indirildi. Bayraklar gün batımına kadar yarıda kalacak.

Lefkoşa'daki ilk tören, Atatürk Anıtı'nda, çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilip yarıya indirildi.

Buradaki tören, anıt özel defterinin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun imzalamasıyla tamamlandı.

CUMHURBAŞKANI TALAT

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, anıt özel defterine şunları yazdı:''Yüce Atatürk,Ebediyete intikalinin 69. yıl dönümünde, bir kez daha huzurundayız.

Senin gösterdiğin yolda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti'nin her alanda verdiği destekle her gün daha güçlü, daha refah içinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaratma yolunda adımlar atıyoruz. Dünya uygarlığı hedefine ulaşmak için, tüm gücümüzle çalışıyoruz. Ebediyete intikalinin yıl dönümünde, senin ilkelerinin ve devrimlerinin ışığının ne kadar aydınlatıcı olduğunu bir kez daha algılıyor ve huzurunda saygı ile eğiliyoruz. Ruhun şad olsun.''

BÜYÜKELÇİ KURTTEKİN

Büyükelçi Türkekul Kurttekin de anıt özel defterine duygularını şöyle aktardı:

''Aziz Atam, ebediyete intikal edişinin 69. yılında Türk ulusu, ilke ve inkılaplarının çizdiği yolda, çağdaş uygarlık düzeyini aşma mücadelesini aynı inanç, kararlılık ve heyecanla sürdürmektedir.Atatürkçü düşüncenin ışığında, Cumhuriyetimizin değerlerini her koşulda korumak ve devletimizi yeni eserlerle yüceltmek sorumluluğunu bir an bile unutmadan, Türk ulusuna bıraktığın en yüce eserin olan Türkiye Cumhuriyeti'ni, birlik ve bütünlük içerisinde sonsuza dek yaşatma azminde olduğumuzu manevi huzurunda bir kez daha tekrarlıyoruz.Türk ulusunun sana olan minnetini yineleyerek, aziz hatıran önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun.''

KORGENERAL KIVRIKOĞLU

KTBK Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk; aramızdan ayrılışınızın 69. yıl dönümünde, saygıyla, sevgiyle ve özlemle Kıbrıs Türk halkı ile birlikte huzurundayız.Özgürlük, bağımsızlık ve milletin istikbaline, sadece milletin kendisinin sahip çıkması gerekliliğine olan inancınız; tüm mazlum milletlere olduğu gibi kahraman Kıbrıs Türk halkı için de asıl rehber olmuş; yürütülen mücadele neticesinde, millet iradesine dayalı, modern bir devlet doğmuştur. Dün olduğu gibi bugün de her türden olumsuz şartlara ve olaylara rağmen, Kıbrıs Türk halkı ile birlikte, ilke ve inkılaplarının ışığında, özgürlük ve bağımsızlık yolunda aynı anlayışla ilerleme azim ve kararlılığındayız.

Türk Ordusu ve onun müstesna bir parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, geçmişte Kıbrıs Türk halkının içinde bulunduğu en buhranlı zamanlarda nasıl destek olmuş ise bugün de Kıbrıs Türk halkının hayat ve hürriyet haklarının korunması, sağlanan huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi yolunda vazifesini aynı bağlılıkla yapmaya kararlı ve azimlidir. Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun.''

ATATÜRK ÖLÜMÜNÜN 69. YILINDA AŞKABAT'TA ANILDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk' ün ölümünün 69. yıldönümünde Aşkabat'ta da tören düzenlendi.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği tarafından düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü anma töreni büyük ilgi gördü. Aşkabat'taki Atatürk parkında düzenlenen törene, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hakkı Akil, elçilik mensupları, Türk işadamları, öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Hakkı Akil törende yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Atatürk'ü anma törenine katılan Türk vatandaşlarına ve konuklara teşekkür eden Büyükelçi Akil; " Bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak bazı tehditlerle karşı karşıya olabiliriz. Ama ben eminim ki, gerek terör tehdidi gerek yurdumuzun dışındaki diğer tehditler bizleri sadece bütünleştirir. Bu tehditler birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirecek" diye konuştu.
Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi konuşmasında Atatürk'ün büyüklüğüne ve onu 69 yıl önce kaybetmenin üzüntüsüne vurgu yaptı.

UKRAYNA'DA ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 69. yılı münasebetiyle Kiev Türk Büyükelçiliği'nde bir anma töreni düzenlendi.

Bayrakların yarıya indirildiği Büyükelçilik'te saat 09.05'de Atatürk'ün anısına saygı duruşu yapıldı.Ankara'nın Kiev Büyükelçisi Erdoğan İşcan, törene katılanlara teşekkür ederek, kısa bir konuşma yaptı. Büyükelçi yaptığı konuşmada; "Yüce Atatürk'ün o dönemde ne büyük bir iş yapmış olduğunu daha da iyi anlıyoruz. O günün zor koşullarında modern cumhuriyetin temellerini atarak ve bize bir yol haritası bir ideoloji bırakarak ne büyük bir iş yapmış olduğunu bir kez daha anlıyoruz." dedi.

Büyükelçi'nin odasında yapılan törene, Türk-Ukrayna İşadamları Derneği üyeleri, Türk Öğrenciler Birliği'nin temsilcileri ve bu ülkede bulunan Türk basın mensupları katıldı.

ATATÜRK, AFGANİSTAN'DA DA ANMA TÖRENİ YAPILDI

Atatürk'ün ölümünün 69. yıl dönümü anma töreni bugün Kabil'de bulunan Türkiye Büyükelçiliğinde yapıldı.

Afganistan'da yaşayan onlarca Türk vatandaşın katıldığı törende, Büyükelçilik sivil ve askeri yetkilileri 9,05'te 1 dakikalık saygı duruşu yaptı.

Türkiye büyükelçilik müsteşarı Erdoğan Odabaş açıklamasında Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurmak için verdiği mücadele hakkında konuşurken, "Esasen milli mücadeleyle cumhuriyeti ilan eden Atatürk, bütün bunları yaparken bir prensibe sıkı sıkıya bağlandı, o da birlikten kuvvet doğar prensibiydi." dedi.

Atatürk'ün Türk halkının birbirine kenetlenmesini sağlayan güçlü bir lider olduğunu dile getiren Odabaş, bu kenetlenmenin olmaması durumunda "Milli mücadeleyi kazanmamız imkânsız olurdu." diye konuştu.

Törende, çocuklar Atatürk hakkında yazılmış şiirlerden bazılarını okudu. Türk Elçiliği törenin bitişinde konuklara ikramda bulundu.


AJANSLAR