kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekonominin gerçek yükünü hafif ticari araçlar taşıyor

07.11.2007
Türkiye'deki yatırımların yüzde 90'ından fazlasını küçük ve orta ölçekli işletmeler yani KOBİ'ler yapıyor. KOBİ'lerin ticari araçlara olan talebi, son beş yıldır pazarın büyümesine neden oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ekonominin gerçek yükünü hafif ticari araçlar taşıyor
Küçük ve orta ölçekli işletmeler yani KOBİ'lerin yükünü taşıyan hafif ticari araç pazarında iki yıldır kan kaybı yaşanıyor. 2007 yılı Eylül sonu itibariyle hafif ticari araç satışları 154 bin 290 adet oldu. Geçen yılın aynı döneminde 223 bin 508 adet ticari araç satışı gerçekleşmişti. Buna göre ticari araç satışları geçen yıla göre yüzde 13 geriledi. İthalatın payı yüzde 46'ya yükselirken, bu dönemde yerli hafif ticari araç satışları yüzde 8.9, ithal hafif ticari araç satışları yüzde 17.4 oranında azaldı. Yerli ticarilerin kan kaybı, ithal ticarilere gore daha az oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalatın payı yüzde 49 olarak gerçekleşmişti.

Kobi'lerin ilgisi
Türkiye'de hafif ticari araç pazarı genel trendleri Gümrük Birliği'yle birlikte Batı Avrupa pazar trendleri ile paralel bir seyir izlemeye başladı. Öncelikle hafif ticari araçlarda çeşitlilik arttı. Bu da tüketicilerin beklentileri doğrultusunda ihtiyaçlarını karşılayan ürünlere ulaşabilmesine olanak sağladı. Hafif ticari araçlarda ürünlerin gelişmesi ile birlikte özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin yani KOBİ'lerin ticari araçlara olan ilgisi arttı. Türkiye'de hafif ticari araç pazarı küçük ve orta ölçekli işletmeler yanı KOBİ'lerle büyüyor. KOBİ'ler hafif ticari araçları en çok tercih eden müşteri grubu içinde yer alıyor. Türkiye'deki yatırımların yüzde 90'ından fazlasını KOBİ'ler oluşturuyor ve Türkiye'de 1 milyon KOBİ bulunuyor. KOBİ'lerin büyümesi ve sayıca artış göstermesi gözönünde bulundurulursa ticari araç pazarında da doğal olarak talep artışı gözlemleniyor.
Haberin fotoğrafları