kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
FOTOĞRAF: GÖKSEL ÇAĞLAV

Ulu önder Atatürk'ü anıyoruz

Yeni Haber
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69. yıldönümünde yurt genelinde ve dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

* "Demokrasi insanlığın ümididir" haberini okumak için tıklayınız

ATATÜRK'ÜN 69. ÖLÜM YILDÖNÜMÜ TÖREN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Saat 09.05'de sirenlerin çalınmaya başlanmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucucu Atatürk için saygı duruşuna geçildi. Bayraklar yarıya indirilirken Atatürk'ün Anıtkabir'deki mozolesine ve yurdun çeşitli yerlerindeki Atatürk anıtlarına çelenkler konuldu.

Ankara'daki törenlerde devletin zirvesi saatler 09.00'u gösterdiğinde Anıtkabir'de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün en önde yer aldığı kortej aslanlı yolda yürüyüşe geçti.

Daha sonra Atatürk'ün mozelesine Gül çelenk bıraktı. Anıtkabir'deki törenlerde Gül'ün yanısıra TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bazı bakanlar, askeri ve sivil erkan hazır bulundu.

Sirenlerin çalmasıyla birlikte Başkent'in en merkezi yerlerinden biri olan Kızılay'da vatandaşlar aniden dudarak saygı duruşuna geçerken araç sahipleri kornalarını çaldı.

ANITKABİR'DE SEVGİ SELİ


Türk ulusunun ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 69. yılında, Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'e sevgi seli yaşandı.

10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde gerçekleştirilen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.Anıtkabir'in ziyarete açılmasıyla birlikte başı, ilköğretim okullarından gelen öğrenciler çekti. Ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e gelen ziyaretçilerden bazıları burada dualar etti. Ata'nın kabrine kapanıp öpenler olurken, kimi ziyaretçiler de ''asker selamı'' ile Ulu Önder'e saygısını gösterdi.

Anıtkabir, 10 Kasım nedeniyle kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan Atatürk portresi ve Türk bayrağından oluşan bir pano ve çiçeklerle donatıldı. Anıtkabir'de Ata'nın sesinden ''Nutuk'' hoparlörden dinletildi.

Sabah düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bırakılan, kırmızı-beyaz çiçeklerden oluşan çelengin üzerine de ziyaretçiler tarafından renk renk çiçekler iliştirildi. Vatandaşlar, ayrıca Ata'nın çiçeklerle süslenmiş, çerçeve içindeki çeşitli fotoğraflarını da Ulu Önder'in kabrine bıraktı.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan ziyaretçilerin bir kısmı ise alınlarına ''Ata'm İzindeyiz'' yazılı bantlar taktı. Atatürk'ü başlarında kalpaklarıyla ziyaret edenler de dikkati çekti.

YOĞUNLUK YAŞANDI


Kimi vatandaşların Atatürk'ün kabrinin önünde gözyaşı döktüğü de görülürken, ziyaretçiler, ellerindeki çiçekleri Ulu Önder'in kabrine serpiştirdiler.

Ata'nın kabrinin önünde ellerinde fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla bu anı ölümsüzleştirmek isteyenler adeta birbiriyle yarıştı. Ata'nın kabri önünde yaşanan yoğunluk nedeniyle Anıtkabir görevlileri de zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata'nın kabrinin bulunduğu bölüme girmek için uzun uzun bekledi.

ANITKABİR'İ İLK KEZ GÖRDÜLER


Şehir dışından otobüslerle gelen vatandaşlar da Türk milletinin Ulu Önderine bağlılıklarını vurguladı.Bunların arasında, Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'i ilk kez gören ziyaretçiler de vardı. Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Gökbudak Köyü'nden gelen öğrenciler, sabah saatlerinde geldikleri Başkent'te ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Öğretmenleri Oğuz Duman ile birlikte gelen 12 öğrenci, Anıtkabir'i ilk kez görmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadı.

İstanbul'daki Veli Efendi Aprant Okulu'nun 29 öğrencisi de Anıtkabir'i ilk kez gören bir başka gruptu. Rengarenk jokey kıyafetleriyle gelen minikler, burada renkli bir görüntü oluşturdu.

KABRE ''ŞEKER'' GETİRDİ

Halk ozanı Aşık Veysel'in kızı Menekşe Süzer de Anıtkabir'i ziyaret ederek Ata'nın kabrine bir kutuda getirdiği şekerlerden bıraktı. Her sene Ata'ya helva getirdiğini ifade eden Süzer, ''Bu sene dalmışım. Sabah 10 Kasım olduğunu fark edince en yakın marketten şeker aldım. Kızılay'dan buraya gelene kadar da gözyaşı döktüm'' dedi.

İzci grupları Anıtkabir'i gruplar halinde ziyaret ederken, AKUT görevlileri de Ata'ya saygılarını sunanlar arasında yer aldı. Dev Türk bayraklarıyla gelen gruplar, ay yıldızlı bayrak altında Ata'yı rleriyle Anıtkabir'in önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler. Anıtkabir'deki yoğunluk ve sevgi seli, seyyar satıcılara da yaradı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Anıtkabir'in önüne gelen satıcılar, Türk bayrağı, Atatürk posteri, karanfil ve ''Ata'm İzindeyiz'' yazılı bantlar sattı.

DOLMABAHÇE SARAYI'NDA TÖREN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 69 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.

Dolmabahçe Sarayı'nın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının çiçek buketlerinin Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yunus Aydın, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe katıldığı törende, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Mavi Salon'daki Şeref Defteri'ni imzalayan TBMM Başkanvekili Meral Akşener, "Aziz Atam, bütün varlığımızla ve gücümüzle milletimizi her alanda en ileri seviyeye taşıma azmi ve kararlılığında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, bu vesileyle seni silah arkadaşlarını ve kurtuluş mücadelemizin şehitlerini rahmetle anıyor, manen daima seninle birlikte olmanın verdiği huzur ve güvenle en derin saygılarımızı sunuyoruz. Ruhun şad olsun" yazdı.

9.05'DE İSTANBUL'DA HAYAT DURDU


Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'de hayata gözlerini yumduğu odada Türk bayrağı ile örtülü yatağın iki yanında askerler saygı nöbetinde bulundu. Törenin ardından Atatürk'ün odasını ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, Dolmabahçe Sarayı girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Atatürk'ün katafalka konulduğu muayede salonuna kurulan dev ekranla vatandaşlar ve öğrencilerin de töreni izlemesi sağlandı. İstanbul'da saat 09.05'de vapurlar ve araçlar sirenlerini çalarken, vatandaşların da bulundukları yerlerde saygı duruşunda bulundu.

CHP'DEN FENER ALAYI

Öte yandan, Atatürk, CHP İstanbul İl Örgütü ile Şişli İlçe Başkanlığı'nın birlikte organize ettiği "fener alayı" töreniyle dün akşam anıldı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı konuşmalar yaptığı törende katılımcılar, CHP Şişli İlçe binasından Atatürk Müzesine meşalelerle yürüdü.