kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Açık alanda bile sigaraya yasak

ANKARA
Yasa teklifiyle lokanta, bar, meyhane, kahvehane ve spor yapılan açık mekânlarda bile artık sigara içilmeyecek..
Geçen dönem Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ve sigara içmeyen milletvekilleri tarafından verilen ve komisyonda kabul edilen "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", Adalet Komisyonu'nda oybirliği ile kabul edildi. Genel Kurul'da görüşülecek olan teklif, burada da kabul edilirse sigara konusunda yeni yasaklar yaşama geçecek.

HANGİ ALANLARDA YASAK
*
Teklif yasalaşırsa tiryakiler artık her açık alanda sigara içemeyecekler.

* Teklife göre, kamu hizmet binalarının koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, spor, eğlence ve benzeri amaçlı binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.

* Taksiler dahil, kara, deniz ve havayolu toplu taşıma araçlarında sigara içmek yasak olacak.

* Dershaneler dahil ilk ve ortaöğrenim kurumlarının, 18'ini doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.

* Açık havada spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde de tütün ürünü kullanılamayacak.

* Sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanında olacak. Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Tüketen müşteriler kendilerine tahsis edilen kısımlarda kalacak.

5 BİN YTL'YE KADAR CEZA
*
Yasağın bulunduğu yerlerde sigara içenlere özel bölümler oluşturmayanlara da 500 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar para cezası verilebilecek.

* Yasak olan yerlerde sigara içenlere çevreye izmarit, paket benzeri atıkları atanlara 50 YTL para cezası verilecek.

* 18 yaşından küçük çocuklara sigara satanlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklar. Tek tek sigara satanlara 250 YTL para cezası verilebilecek.

* Ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan televizyon ve radyolar, ayda en az 60 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak. Her açık alanda da sigara içilemeyecek.