kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
25 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan Erdoğan Kocabey, ahırı sınıf yapıp okuma yazma öğretti.

Kanserini umursamadı gönüllü öğretmen oldu

ALİ KEMAL ERDEM
Eskişehirli Kocabey, okulu olmayan Hakkâri'nin Uluköy mezrasına gitti. Bir ahırı sınıfa dönüştürüp gönüllü öğretmenlik yaptı ve okuma yazma öğretti..
Eskişehir'de ilik kanseri tedavisi gören emekli öğretmen Erdoğan Kocabey (55), televizyon haberlerinde okulu olmadığını öğrendiği 80 kişinin yaşadığı Hakkâri Yüksekova'ya bağlı Yukarı Uluköy mezrasına giderek gönüllü öğretmen oldu. Uzun yıllar boyunca Almanya'da öğretmenlik yapan Erdoğan Kocabey, 15 Ekim'de geldiği telefonların bile çekmediği dağların arasındaki mezrada, hastalığına aldırmadan köylülerle el birliği içinde bir ara hayvanlara barınak olarak kullanılan zemini toprak eski bir evin odasını sınıfa çevirdi. Burada okuma bilmeyen köy kadınlarına ve kızlarına okuma yazma öğretmeye çalışan Erdoğan öğretmen, ancak rahatsızlığı ilerlediği için geçtiğimiz günlerde memleketi olan Eskişehir'e döndü ancak aklı da kalbi de köyde kaldı.

HABER HAREKETE GEÇİRDİ
25 yıllık öğretmenlikten sonra emekli olup Eskişehir'e dönen Kocabey'i Yukarı Uluköy mezrasına getiren süreç ekim ayı başlarında televizyon haberi ile başladı. Aynı sıralarda ilik kanseri tedavisi de gören Kocabey, mezradaki köylülerin el birliğiyle bir evi sınıfa çevirmeye çalıştıklarını ve bir öğretmenin köylerine görevlendirilmesini istediklerini görünce harekete geçti. "Bu insanlara yardımcı olabilirim" diye düşünen Kocabey,Yüksekova'ya gelerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne köyde gönüllü çalışmak istediğini söyledi ve onay aldı. Kocabey, "Köylüler eski bir evin odasını sınıfa çevirmeye çalışıyordu. Onlara yardımcı oldum. Milli Eğitim'den kara tahta ve sıralar getirttim. Yoğun bir çaba sonunda bir sınıf oluşturmaya başardık" diyor.

KIZLAR OKUTULMUYOR
Yukarı Uluköy, Yüksekova'dan 30 kilometre uzaklıkta dağların arasında topu topu 20 hanenin olduğu bir mezra. Genelde yaşlılar, çocuklar ve kadınlar ikamet ediyor. Gençlerin çoğu çalışmak için çevre yerleşim yerlerine gidiyor. Erkek çocukları okumaları için çevre köylere veya Yüksekova'daki yatılı okula gönderilirken kızların eğitimine ise boş verilmiş. Köyde okuyan kız nüfusu çok az. Öyle ki kalacak yer olmadığından Kocabey, burada bir köylünün evine misafir olmuş. Kocabey'i zemini toprak ve eskiden yan odası hayvan barınağı olarak kullanıldığı için kokunun sindiği, soğuk havanın her yerden sızdığı ortam içinde ders verirken bulduk. Öğrenciler önlük olmadığından günlük kıyafetleriyle ders görüyordu. Ancak normal bir sınıfta olması gereken bütün disiplin orada da vardı. Sınıfa girdiğinde tamamı kız 16 öğrenci ayağa kalkarak karşıladı.

YERİNE ÖĞRETMEN İSTEDİLER
İçlerinde yaşları hayli ileri olanlar hatta evli ve çocuklu olanlar bile var. Onların hemen yanında ise 5-6 yaşındaki çocuklara da rastlanıyor. Zaten sınıftaki temel amaç okuma yazma öğretmek. Ancak Kocabey'in köydeki gönüllü çalışması şimdilik çok uzun sürmedi. Zor koşullar altında rahatsızlığı nüksettiğinden geçtiğimiz günlerde memleketine geri döndü. Ona kısa sürede alışan öğrencilerden Meryem Zengin, "Okumak istiyoruz. Bize Erdoğan hocanın yerine yeni bir öğretmen gönderilmesini istiyoruz" diye konuştu.