kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Törende Enerji Bakanı Hilmi Güler’e (solda) Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç tarafından bir plaket de verildi.

Tüpraş 390 milyon $ yatırdı Türkiye, 1 milyar $ kazanacak

Koç'un 390 milyon dolara mal olan ve dün hizmete giren Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi, Tüpraş'a yılda 150 milyon dolar, devlete ise 780 milyon dolarlık katma değer yaratacak..
Koç Grubu'nun 2006 yılı başında yüzde 51 hissesini devraldığı Türkiye Petrol Rafineri AŞ (TÜPRAŞ), İzmit Rafinerisi'nde motorinde düşük kükürtle daha temiz yakıt, benzinde yüksek oktanla yüksek kapasite ve kalite artışı sağlayan Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi törenle hizmete girdi. Koç Grubu'na 390 milyon dolara mal olan ünitenin Tüpraş'a yılda 150 milyon dolar, devlete ise 780 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 1 milyar dolarlık katma değer yaratması bekleniyor. Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi'nin açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de konuşmasında bu noktanın altını çizerek, "Türkiye'ye 1 milyar dolar bir katkıda bulunan bu tesis için Koç Grubu'nu kutluyoruz. Bu çevreye duyarlılığın da bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

YEK'E ÖNCELİK VERİLİECEK

Hükümet olarak bundan sonra enerji sektörünün diğer dallarına yatırım yapacaklarının altını çizen Güler bunlardan ilkinin yenilenebilir enerji denilen çevre dostu yatırımlar olacağını dile getirdi. Kükürt oranının düşürülmesinin çevre için çok büyük önem taşıdığını da anlatan Güler, şöyle konuştu: "Euro IV'den, Euro V'e geçilmesi burada çok önemli. Çünkü bir yerde 50 ppm olan kükürt miktarı 10'a düşmekte, 700 birimlik bir miktar 1'e düşürülüyor. Bu teknik açıdan zor bir durum. 700'den 600'e, 500'e düşürürsünüz ama 1'e düşürmek teknik bakımdan zor bir iş. Kükürt oranının düşürülmesi son derece önemli. Bunu yaparken önemli miktarda para harcanıyor, bu 390 milyon dolarlık bir kaynak bunun yanı sıra sağlığa ve yaşam kalitesine ölçülemeyen oranda katkısı var. Esas anlamlı olan da bu zaten."

KOÇLUK ETME GELENEĞİ

"Türk sanayisinde Koç Grubu'nun önderlik etme, koçluk etme geleneği var" diyen Bakan Güler, somut projelerle bu geleneği sürdürdükleri için Koç Grubu'nu tebrik etti. Hükümet olarak enerji sektörü için yaptıkları ve yapacakları konusunda da bilgiler veren Güler, "Biz sektörü liberalize ettik. Bu bir cümleyle ifade edilen ama kolay olmayan bir iş. Yaklaşık 40 milyar dolarlık bir sektörü liberalize etmek alışkanlıkları kırmak bakımından son derece zor oldu" dedi. TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise Koç Topluluğu olarak dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeler karşısında son yıllarda iş alanlarını revize ederek, enerji, otomotiv, finans ve dayanıklı tüketim gibi sektörlerde yoğunlaşma kararı aldıklarını bildirdi.

EN BÜYÜK ADIM TÜPRAŞ
Bu karar sonrası atılan en büyük adımların TÜPRAŞ'ı bünyelerine katmak olduğunun altını çizen Koç, şöyle konuştu: "TÜPRAŞ'ın topluluğumuza katılmasının ardından yönetim kurulumuzun ilk toplantısında aldığımız karar, mevcut yatırımların hızlandırılarak devam ettirilmesi ve çevreye yönelik yatırımlar başta olmak üzere yeni yatırımların yapılmasını onaylamak olmuştur."
Haberin fotoğrafları