kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Diyetsiz zayıflamanın bir yolu var mı?

Dr. Metin Okucu
Fazla kilolarım var ve yemek yemeyi çok seviyorum. Diyetisyenim beni gün boyunca kontrol altında tutuyor. Yasak yiyecekler listem çok uzun. Diyet yapmadan kilo veremez miyim? Murat B./İstanbul

Diyet yaparken zararlı sayılan gıdaları hiç tüketmemek, sonunda farklı bir şekilde geri teper. Yasaklı lezzetleri daha da fazla istemeye başlarsınız. Bu nedenle diyet yaparken kendinizi kontrollü bir şekilde ödüllendirmeniz ve çeşitleri değil, miktarı sınırlamanız gerekir. Mesela dondurmayı ele alalım. Dondurma satın alırken, porsiyondaki kalori miktarına mutlaka bakın. Tükettiğiniz besin düşük kalorili olsun ama tadı hiç de dondurmaya benzemeyen, sıfır yağlı veya şekersiz bir şey olmasın.

HİÇ DEĞİL, AZ!
Burada önemli olan bir kerede ne kadar yediğinizdir. Her seferinde sadece yarım bardak yeter. Bu kurala bağlı kaldığınız sürece, buzdolabınızda dondurma bulundurmanızda hiçbir sakınca yoktur. Ancak sınırı aştığınızı fark ederseniz, bir süre dondurma satın almayın. Evde bulunanları da bitirmeleri için çocuklara verin. Çikolatada da aynı kuralları uygulayın. Daha kontrollü ve sağlıklı olması için, çikolata kaplı fındık veya bademli türleri deneyin. Günlük çikolata tüketiminizi 4-5 adetle sınırlayın. Bu arada her gün birkaç siyah çikolatanın kanı sulandırma özelliğiyle kalp damar hastalıklarına iyi geldiğini de hatırlatayım.

YASAK KOYMAYIN!
Çocukların beslenmesi de hiç farklı değildir. Onlara sevdikleri bir şeyi yemeyi yasaklarsanız, dışarıda bir yerde onu bulur ve fazlasıyla yerler. Onlara hiçbir besin için yasak koymayın ama her şeyi de evde hazır bulundurmayın. Seçimler farklı yapılabilir. Mesela kolalı içecekler, şeker ve cips almayın. Arada sırada dışarıdaki yemeklerde veya çocuğunuz arkadaşlarıyla birlikteyken, onun ne yiyeceğine kendisinin karar vermesine izin verin. Onlar için zararlı olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri kendi harçlıklarıyla almalarını isteyin. Unutmayın ki, küçük yaşlarda edinilen sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok daha kalıcı olur. Birçok hastam açık büfelerde, gittikleri davetlerde ve Ramazan'- da çok zorlandıklarını, kilo aldıklarını söyler. Bu durumlarda şöyle bir taktik kullanabilirsiniz. Yemek sırasına girerek her şeyden sırayla almak yerine, önce bir servis edilenleri gözlemleyin. Bu şekilde hem canınızın en çok istediklerini alırsınız, hem de diyet kurallarınıza uyabilirsiniz.

ZEVK ALIN!
Mesela tabağınıza öncelikle bolca salata koyun. Böylece diğer çeşitlere daha az yer kalacaktır. Tatlılara gelince; yemeye eğer size sunulanlar arasında meyve varsa önce meyveyle başlayın. Tatlı ihtiyacınızı böylece törpüledikten sonra, eğer hala canınız istiyorsa diğer tatlılardan alın. Her gün kalori saymayın veya yediklerinizin listesini yapmayın. Yediklerinizden zevk almalısınız. İyi yemek yaşamın önde gelen tatlarından biridir. Sevdiğiniz her şeyden yiyin ama nefsinizi tatmin edecek miktarda olsun. Buna rağmen kilo almaya başlarsanız porsiyonlarınızı küçültün. Diyet kavramınız kısıtlama olsun, yasaklama değil!