kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan ABD'de

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile bugün yapacağı görüşme öncesinde beraberindeki heyetle değerlendirme toplantısı yaptı.

*"Washington'da sabaha karşı mini zirve toplandı" haberini okumak için tıklayınız...

Toplantı çıkışında yaptığı açıklamada kaçırılan askerlerin tekrar birliklerine ve ailelerine kavuşmuş olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Bush ile yapacağı görüşme sonrası yapılacak açıklamaların kamuoyunu rahatlatacağını zannettiğini söyledi.

Konakladıkları Ritz Carlton Oteli'nde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ve başdanışmanlarıyla yaklaşık 1,5 saat süren değerlendirme toplantısı yapan Başbakan Erdoğan, toplantı çıkışında basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

Erdoğan, "Toplantımız, yarınki görüşmeyle alakalı olarak son bir değerlendirme çalışmasıydı. Bu çalışmayla birlikte de malum son iki hafta önce kaçırılmış olan 8 askerimizle ilgili olarak, onların tekrar birliklerine ve ailelerine kavuşmuş olmalarının memnuniyeti içerisinde bir değerlendirmesini yaptık." dedi.

Askerlerin teslim edilmesi sürecinde terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yerinin değiştirilmesi taleplerinin dile getirilmesinin hatırlatılması üzerine "Bana göre onların hepsi spekülatif; kendilerine göre bir şeyler koparmaya çalışıyorlar, o kadar." diyen Erdoğan, sözkonusu süreçte gündeme gelen arabuluculuk çabalarının kendisini rahatsız edip etmemesinin sorulmasına karşılık da "Hayır. Biz çünkü başından beri işin takipçisi olduk ve kararlı bir şekilde defaatle biliyorsunuz açıkladık, bu işin siyasi, diplomatik, askeri boyutu vardır ve bu çalışmaları da biz bu çerçeve içerisinde yürütüyoruz dedik ve o şekilde yürütüldü. Hamd olsun bu sonuca varıldı. Şimdi bundan sonraki süreç de yine tabii kendi çerçevesi içerisinde yürütülecektir." şeklinde konuştu.Başbakan Erdoğan, Bush'la yapacağı görüşmeyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Tabii ben yarınki görüşmeyle ilgili olarak pozitif duygular içerisindeyim. Bu anlayışla bu toplantıya geldik ve bu poizitif yaklaşım içerisinde buradan da olumlu neticelerle döneceğimize (inanıyorum). Ama bu konuda kararlılığımızı biz sayın Condolezza Rice ile görüştük, paylaştık. İnanıyorum ki burdan da tabii en üst düzeyde sayın Başkan'la bu konuyu görüşerek, öyle zannediyorum görüşmeden sonra yapacağımız açıklamalar, sizleri ve kamuoyunu rahatlatacak nitelikte olacaktır."İstanbul'da yapılan Irak'a Komşu Ülkeler Konferansı'na da değinen Erdoğan, "Atılan adımlar, Irak'a Komşu Ülkeler zirvesinde yayınlanan sonuç bildirgesinde de gördüğünüz gibi çok çok bana göre olumluydu. Hele hele bu zirveyle ilgili bir sekreteryanın İstanbul'da kurulma kararının verilmiş olması hepsinden öte çok büyük önem taşıyor." dedi.

CHA