kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalgada ABD kayıp, Türkiye ayakta

FURKAN ALP
Dünya piyasalarında çalkantıya neden olan ABD kaynaklı mortgage dalgalanmasında yaklaşık 4 ay geçti. Gelişmiş ülke borsaları kayıplarını artırırken, İMKB yüzde 2.2 yükseldi..
ABD'de dar gelirlilere yönelik mortgage kredilerinde ortaya çıkan dalgalanmanın üzerinden dört ay geçmesine rağmen ABD borsaları hala ekside. Aynı dönemde İMKB ise yüzde 2.2 yükseldi. Uluslararası piyasalarda 23 Temmuz tarihinde kendini göstermeye başlayan bozulmanın ardından Dow Jones Endeksi özelikle piyasalarda yaşanan likidite krizi, olumsuz şirket kârları ve finansal şirketlerin zarar açıklamaları ile tam altı kez kırılma noktasına gelerek, keskin düşüşler yaşadı. ABD Merkez Bankası'nın piyasalara 100 milyar doların üzerinde para enjekte etmesi, faiz oranlarını yarım puan ve çeyrek puan olarak iki kez indirmesi bile Amerikan piyasalarını rahatlatmaya yetmedi. Dow Jones Endeksi 23 Temmuz ile 2 Kasım tarihleri arasında yüzde 2.5 geriledi.

DOW JONES 6 KEZ KIRILDI
Dow Jones Endeksi'nin ilk kırılması banka ve finans kuruluşlarının subprime mortgage olarak da adlandırılan dar gelirlilere yönelik mortgage kredileri ve ikincil piyasalardaki menkul kıymetlerin geri dönmemesi sonrası yaşandı. Dow Jones 23 Temmuz'da yüzde 1.6 değer kaybetti. Piyasalarda kredi pazarına ilişkin kaygıların artmasıyla 2 Ağustos tarihinde Dow Jones için ikinci dalga geldi. Endeks yüzde 2.1 düşerken, mortgage krizinin Avrupa'ya ve Asya'daki finans şirketlerine de sıçradığı endişesiyle Dow Jones Endeksi 8 Ağustos günü yüzde 2.8 gerileyerek adeta çakıldı. Uluslararası piyasaları etkisi altına alan nakit krizi sonrası ABD, Avrupa, İngiltere, Japonya ve Avustralya Merkez Bankaları finans piyasalarına 400 milyar doları aşkın nakit pompaladı. Bu arada Fed eylül ve ekim aylarında faiz oranlarını yüzde 5.25'ten yüzde 4.50'ye geri çekti. Özellikle 18 Eylül'de yapılan yarım puanlık indirim sonrasında dünya borsaları toparlandı ancak ABD'nin en büyük bankaları ve finans kuruluşlarının açıkladığı üçüncü çeyreği ilişkin kâr uyarıları ve zarar açıklamaları sonrası Dow Jones Endeksi keskin düşüşlerine devam etti.