kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Semih Ünal

'Piyasa çok büyüdü, gizli zenginler ortaya çıktı'

MENEKŞE ATASELİM
Gelecek 2 yıl içinde açılacak 14 yeni alışveriş merkezi projesi olan Target Store'un Yönetim Kurulu Başkanı Semih Ünal, piyasanın son yıllarda çok hareketlendiğini, ancak yeni yatırımların Anadolu'ya kayması gerektiğini söylüyor. 10 yıldır alışveriş merkezi danışmanlığı ve yönetimi alanında çalışan Ünal, 3 yıl önce kurduğu şirketinin elinde Anadolu'da faaliyete geçecek 42 projesi olduğunu belirterek, piyasayı şöyle değerlendiriyor: "Milletimiz ne kadar zenginmiş! 100 bin metrekare arsası olan herkes 'nasıl alışveriş merkezi yapabilirim' diye bize geliyor."

* Şu anda hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Trabzon Yomra'da Cevahir Holding'e ait bir alışveriş merkezi projesi, Antalya'da hayata geçirilecek She Mall isimli proje, Zonguldak'ta inşa edilecek Demirpark gündemimizde. Onun dışında Urfa ve Aksaray illerimizin de ilk alışveriş merkezlerinin 2009'da açılması planlanıyor. İstanbul'da iki projemiz var. Biri Beylikdüzü'ndeki Markacity, diğeri de Ataköy'de yapmı süren Airport Alışveriş Merkezi. Bunlar çok özel iki proje. Özellikle Airport'un İstanbul'un en önemli alışveriş merkezleri arasına gireceğine inanıyoruz. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir yoğun yatırım için artık doydu. Ankara'nın doğusunda kalan Anadolu illeri ile ilgilenmek gerekiyor. Yoksa aynı apartman gibi İstanbul'da yan yana alışveriş merkezleri dizilecek; yatırımlar heba olacak, perakendeciler de zor durumlara düşecek.

'DOĞU'DA YATIRIM İSTEĞİ VAR'
* Yatırımcı ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnanılmaz. Hiç ummadığınız kişiler alışveriş merkezi yapacağım diye bize geliyor. Herkes yatırımcı oldu. Birçok yatırımcıyı, gizli zengini, umulmadık kişilerdeki parayı alışveriş merkezleri piyasaya çıkardı. Gizli zenginler ortaya çıktı. 100 bin metrekare arsası olan üzerine bir de proje çizdirip kendisi yapmak için geliyor. Maliyeti en ucuzdan 25 milyon dolara yakın diyoruz; olur diyor. Milletimiz ne kadar zenginmiş.

* Bu teklifler daha çok nerelerden geliyor?
Anadolu'dan çok geliyorlar. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da paranın sıkıştığını görüyoruz. Urfa, Diyarbakır, Batman, Gaziantep'te inanılmaz bir yatırım isteği var. Böyle bir yatırım için Diyarbakır'a gittiğimde bir beyefendiye sordum, "Arabanız giyim kuşamınız bu kadar varlıklı olduğunuzu göstermiyor. Nasıl yapacaksınız yatırımı" diye. Şu cevabı aldım: "Ben burada cipe binersem tepki çeker, çok göz önünde olmak istemiyorum."
Haberin fotoğrafları