kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rum tescili, Türk lokumunu önlemez

Stelyo BERBERAKİS / ATİNA
Rum kesimi, AB'den lokum tescilini aldı. Ancak 'milli' değil 'coğrafi ürün' tescili aldıkları için bu Türk lokumlarının AB'de satışında engel olmayacak..
Kıbrıs Rum kesimi yetkilileri, KKTC'nin hellim peyniri, Türkiye'nin baklavası derken bu kez de lokuma el attı. Ancak istediğini alamadı... AB'ye lokum tescili için başvuran Rumlar, almayı başardı. Ancak "coğrafi ürün" tescili alabildi. Yıllardır dünyanın dört bir yanında "Turkish Delight" olarak satılan Türk lokumlarının önünde engel olamadı. Kıbrıs Rumlarının 1895'ten bu yana Baf bölgesinde ürettiği "Geroskipou" lokumlarının kutularına AB'nin yalnızca coğrafi ürünlere vurduğu damga basılacak.

'BİZDE BİLE TÜRK LOKUMU'
Rumların 2004'te tescilli markalar heyetine yaptığı başvuruyu değerlendiren AB, son itiraz tarihi olan 21 Ekim'e kadar hiçbir ülkeden itiraz gelmediği için coğrafi ürün tescili verdi. Rum kesimi gazetesi POLİ- TİS'in genel yayın yönetmeni Andreas Parashou, "Osmanlıdan aldığımız lokumları AB'de Geroskipou Lokumları olarak tescil edildi. Rum lokumlarının kutularında bile 1974 yılında kadar Turkish Delight damgası vardı" dedi