kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
C. Özdemir

Önce temsil ve dil kararı uygulansın

GÖKÇEN KESGİN
AP Başkanı'na sert bir mektup gönderip eleştiren ve Kıbrıs temaslarından çekilen AP milletvekili Cem Özdemir, SABAH'a "Güney'deki genel seçimi beklemek lazım" dedi..
Kırıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu üyesi Cem Özdemir, geçtiğimiz günlerde AP Başkanı'na sert bir mektup yazdı. Hıristiyan Demokrat Başkan Hans-Gert Pöttering'e mektubunda Kıbrıslı Türklerin parlamentoda daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurguladı, temas grubunun da alınan kararlar uygulanmadığı için artık "işlevsizleştiğini" söyledi. Önümüzdeki hafta başında yapacağı Kıbrıs ziyaretinden de çekildiğini söyleyen Özdemir, "Altında benim kişisel imzam var. Ancak bu Yeşiller grubunun ortak kararı" dedi. Almanya milletvekili Özdemir'le adadaki son gelişmeleri, mektubunu ve tepkilerini konuştuk:

'SEÇİMİ BEKLEMEK LAZIM'

*
Grubumuz görevini tamamlayarak bir rapor sundu. O raporda Kuzey Kıbrıslıların temsili ve Türkçe'nin resmi dil olması gibi alınan kararlar vardı. Ancak gelişme sağlanmadı. Dolayısıyla şu anda Kıbrıs'a gidip aynı kişilerle konuşmak anlamsız. Önce bu kararlar uygulamaya geçirilmeli.

* Türkçe'nin AP'de resmi dil olarak tanınması konusunda bir çıkmaz sokak durumu yaşanıyor. Güney Kıbrıs'taki yönetimle konuştuğumuzda "Türkçe'nin resmi dil olmasını biz de istiyoruz" diyorlar. Komisyon ise "Doğru değil. Güney istemiyor" diyor. Bu nedenle Güney'deki seçimleri beklemek sağlıklı olacak. Rum lider Tasos Papadopulos kaybeder, Dimitris Hristofyas kazanırsa birleşme şansı da aratar.

'TÜRKÇEYİ RESMİ DİL YAPTIK'

*
Türkçe'nin resmi dil olmasına (Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu) Hıristiyan Demokratlar karşı. Bunun Türkiye'nin AB'ye üyeliği yolunu açmasından korkuyorlar. "Seçmene anlatamayız" diyorlar...

* Türkçe konusunda önemli bir gelişme de sağlandı. Son Başkanlar Divanında Yeşiller olarak bastırıp resmi dökümanların istek üzerine Türkçe'ye çevrilebileceğine dair karar alındı. Şimdi tabii istekler gelmeli.