kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kritik zirve öncesinde Irak'a örtülü ambargo

Duygu GÜVENÇ
Irak zirvesi için ABD Dışişleri Bakanı Rice'ı ağırlayacak olan Ankara, K. Irak'a karşı örtülü yaptırıma başladı. Erbil-İstanbul arasında uçan şirkete bir haftadır "teknik" nedenlerle izin verilmiyor..
Ankara'ya bugün gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'dan, PKK konusunda ABD'nin atacağı adımları "her şey masada" diyerek bekleyen Ankara, bir yandan PKK'ya karşı ekonomik tedbirleri örtülü olarak havada uygulamaya başlarken diğer yandan da İstanbul'daki Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın, PKK nedeniyle yaşanan gerilimden etkilenmemesi için düğmeye bastı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, basın toplantısında, Türkiye'nin hedefinin sadece PKK ve PKK terörüne destek verenler olduğunu belirtti. Çerçevesi iyi belirlenmiş ve terörü, terör örgütünü ve destekçilerini hedefleyen bir ekonomik tedbir listesi üzerinde çalışıldığını, bu tedbirlerin önceden ilan edilmeyeceğini belirten Babacan, şöyle dedi: "Bazı tedbirler zaten çoktan devreye girmiş durumda. Zamanı geldiğinde de gerekli adımlar atılacak. Bunu önceden ilan etmeden, gerektiği zaman gereken adımı atarak yapma kararını aldık." Babacan, tedbirlerin K. Irak ve Irak'taki halkı olumsuz etkilememesini istediklerini belirtti ve "Terör örgütü ve ona destekçi olan unsurlara yönelik ekonomik tedbirlerdir" şeklinde konuştu. SABAH'ın edindiği bilgiye göre İstanbul-Erbil ve İstanbul- Süleymaniye uçuşu yapan ve Türkiye'den Kuzey Irak'a uçan tek şirket olan Tarhan Hava Yolları'na geçtiğimiz haftadan itibaren uçuş izni verilmiyor. Şirketin yanlış beyanları nedeniyle, teknik sebeplerle izin verilmediği belirtilirken, bu tavır "örtülü ambargo" olarak yorumlandı. Babacan, bugün Rice ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile yapılacak görüşmeler ve 5 Kasım'da Başbakan Erdoğan'ın Beyaz Saray'da yapacağı görüşme öncesinde "Terör örgütüyle mücadele ile ilgili enstrümanların hedefi teröristler ve terör örgütüdür. Siyasi diyalog, diplomasi, sosyo-kültürel enstrümanlar, askeri enstrümanlar, hepsi şu anda masada. Hepsi belli dozajlarda zaten bugün itibariyle kullanılmaya başlandı" dedi.

İRAN SÜRPRİZİ
Bu arada Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonunu önlemek için çaba sarf eden İran, ABD'den önce harekete geçti. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ABD Dışişleri Bakanı Rice'tan önce Ankara'ya geldi. Muttaki, Esenboğa Havaalanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra Babacan ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeyle ilgili açıklama yapılmadı. Muttaki'nin, Ankara'da Irak temaslarına ilişkin izlenimlerini paylaşacağını belirten kaynaklar, ziyaretin Türkiye ve Irak arasında bir arabuluculuk niteliği taşımadığını kaydettiler.
Haberin fotoğrafları