kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kuzey Irak'ta ikiyüzlü politika

Yeni Haber
Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin başkanlığında toplanan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, "PKK'ya destek vermiyoruz ve ona herhangi bir kolaylığın sağlanmasına da kesinlikle izin vermeyeceğiz" denildi.

KDP ve KYB yönetici kadroları, Kuzey Irak'taki Selahaddin kentinde Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında toplandı. Peyamner Haber Ajansı'na göre, toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride "bölgede mevcut sorunların daha da körüklenmesinden yana olunmadığı" belirtilerek, "Sorunun çözüme kavuşması için gerekli adımların atılmasına hazırız" ifadesi kullanıldı.

"Hiçbir zaman Türkiye'deki siyasi ve askeri sorunun bir parçası olunmadığı ve olunmayacağı vurgulanan bildiride, "Ne yazık ki PKK, herhangi bir yasal izin almadan Merkezi Irak Hükümeti veya Kürt Bölgesel Hükümeti ile bir siyasi mutabakat olmaksızın sınır bölgelerinde konuşlanmıştır. Biz bu örgütün bizim için de çeşitli sorunlar yarattığının farkındayız" denildi.
BM Güvenlik Konseyi kararıyla Irak'ın güvenliğinin ABD güçlerinin sorumluluğu altında olduğuna işaret edilen bildiride, şöyle denildi :
"Komşularımızın güvenliğini tehlikeye sokan her türlü faaliyeti durdurmak için Irak merkezi hükümeti ve ABD güçleriyle beraber sınırda ortak önlemler almaya hazırız. Sorunun siyasi, diplomasi ve barışçıl yollarla çözülmesi için başta Irak merkezi hükümeti, ABD ve komşu ülkeler olmak üzere Irak ve Kürt halkının dostu ve yanında yer alan bütün taraflara çağrıda bulunuyoruz. Kürt Bölgesel Yönetimi, Federal Irak'ın bir parçası olarak bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır."

(ANKA)