kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meksika üretimi askıya aldı ABD ham petrolü 93 doları aştı

ABD ham petrolü dün Meksikalı petrol şirketi Pemex'in kasırga nedeniyle üretimini 600 bin varil düşürmesiyle 93 doları aşarak yeni bir rekor kırdı. Dün 93.20 dolara yükselen petrol fiyatları ekim ayı içerisinde % 16 arttı..
Petrol fiyatlarındaki tırmanış hız kesmiyor. ABD ham petrol fiyatları dün ilk kez 93 doların da üstüne çıkarak rekor yeniledi. Günlük 3.2 milyon varil petrol üreten Meksika devletine ait petrol şirketi Petroleos Mexicanos'un (Pemex) bölgede yaklaşan kasırga nedeniyle üretim kapasitesini yüzde 20 düşürdüğünü açıklamasının ardından ABD ham petrol fiyatları dün 1.34 dolar birden artarak 93.20 dolara kadar yükseldi. Dün yaşanan yüzde 1.5'lik artışla petrol fiyatları ekim ayı içerisinde yüzde 16, sene başından bu yana ise yüzde 52 değer kazanmış oldu. ABD ham petrolü öğleden sonra ise 92.82 dolara geriledi. Brent tipi petrolü de dün yeni bir rekora ulaştı. Londra'da işlem gören Brent tipi petrol fiyatları dün 1.31 dolar yükselerek, 90 dolara yaklaştı. Brent petrolü dün 89.84 dolardan işlem gördü.

600 BİN VARİLLİK KESİNTİ
Kış mevsimi öncesi ABD petrol stoklarının artan petrol talebine cevap veremeyeceği endişesi de fiyatların yukarıya doğru hareket etmesinde etkili olurken, doların kan kaybı da fiyatların yükselmesinde etkili oldu. Pemex şirketinin sözcüsü Carlos Ramirez, şirketin üretim kapasitesini günlük 600 bin varil ham petrol düşüreceğini açıkladı. Platformun bulunduğu bölge olan Campeche Körfezi'nde geçtiğimiz hafta yaşanan kasırgada 21 petrol işçisi hayatını kaybetmişti.