kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

"Merkez'i günah keçisi ilan ettiler"

Seçkin ÜREY KONYA
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Merkez, çözümün tek adresi değil. Mali disiplinde bozulma sinyalleri var. Disiplinle faiz düşecektir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Merkez'i günah keçisi ilan ettiler"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kurun geldiği noktadan ve yüksek faizlerden bütün iş dünyasının ranatsız olduğunu söyledi. Sanayicilerin yaptığı eleştirilerin haklı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Birçok sektörde ciddi sorunlar yaşanıyor" dedi. Sabah'ın sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, yüksek faiz konusunda Merkez Bankası'na (MB) yöneltilen eleştirilerle ilgili olarak "Haksız yere günah keçisi yapıldı" dedi. MB'nin Meclis tarafından yasalarla verilmiş görevinin fiyat istikrarını korumak olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Eğer görev tanımının değiştirilmesinin iyi olacağı düşünülüyorsa, bunun adresi de yine Meclis'tir. Sanayicilerin sorununa daha duyarlı olabilir ama Merkez'i çözümün tek adresi olarak görmüyoruz" diye konuştu. MB'nin risk algılamasını yüksek tutmasındaki nedenlerden birini yapısal reformlarda gecikme olarak ortaya koyduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Her zaman söylüyoruz, üretim ve istihdam ortamını iyileştirecek, işgücü maliyetini azaltacak, enerji piyasasında serbestleşmeyi artıracak reformlar tamamlanmalı ve bu çervede kapsamlı sanayi politikası uygulanmalı" değerlendirmesinde bulundu. Mali disiplin sürdükçe faizlerin de düşeceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Bütçe kalitesi ve mali disiplinde bozulma sinyalleri var. Bu tehlikeyi gördüğümüzden beri mali disiplin vurgusu yapıyoruz" dedi. Türk sanayicinin küresel alanda rekabet edebilmesi için dünyadaki rakipleriyle aynı kurumsal kaliteye sahip olması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

KOŞULLAR DEĞİŞİYOR
"Devletimizin işi kamu yönetimini, yargıyı, eğitim sistemini, vergi sistemini ve işgücü piyasasını rakiplerimizle aynı seviyeye çıkarmak olmalıdır. Böylece özel sektörün önu açılır. Faizin yüksekliğinde uluslararası ekonomik koşulların kötüleşmeye başladığını görmek gerekiyor. Hem portföy hem de doğrudan yabancı sermayeyi çekmek için önceki 4-5 yılın uygun koşullarını artık bulamayabiliriz. Riskleri yeniden fiyatlama döneminin daha başındayız." Yüksek cari açık sorununu hiçbir zaman unutmamak gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bütün ekonomik krizlerimiz cari açığın finansmanında sıkıntı yaşandığında çıktı. Reel sektörün kur riski de gözden kaçırılmaması gereken bir nokta" diye konuştu.