kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Abdi Bulut

Milyar dolar ihtilalle kaçtı organik tarımla gelecek

Bir dönem adı kaçakçılıkla anılan ve 12 Eylül sonrası zenginlerin kaçmasıyla ticari hayatı büyük ölçüde duran Kilis, umudunu 10 milyar $'lık tarım teknoparkı projesine bağladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Milyar dolar ihtilalle kaçtı organik tarımla gelecek
Kilis'in miladı 12 Eylül 1980 ihtilali. O tarihte Gaziantep'in Suriye ile sınır ilçesi olan Kilis, kaçakçılık merkezi olarak anılıyordu. Öyle ki, Kilis ve daha 2 yerde üzerinde kaçak malla yakalanan bir kişinin, "Bu malın kaçak olduğunu bilmiyordum" sözünün savunma olarak kabul edilmeyeceği Yargıtay kararlarına bile yansımış. Kaçakçılık sırasında ayak topuklarını sınırdaki mayına kaptıranlar için camilerde sekilerin oluşturulduğu işte bu kentin kaçakçılıktan zengin olanları, ihtilal günü toplanmaya başlanınca bir gecede Kilis'i terk etmişler, tabii servetleriyle birlikte. Anlatılanlara göre, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere, kısmen de yurtdışına gittiler. İstanbul'da oteller aldılar. Bir daha da Kilis'e dönmediler.

MİLYAR $ KENTTEN ÇIKTI
İhtilal sonrası zenginlerin kaçması ile ekonomisi büyük oranda kaçak mal ticaretine dayalı şehirde ticari hayat da durmuş. Yoksulluğun izleri bugün bile görülüyor. Her 5 Kilisliden 4'ünün kent dışında yaşadığı Kilis'in belediyesi 4 bin aileye yardım ediyor. Hâlâ evde toprağın üzerinde yatan insanlardan bahsediliyor. Sokakta meyve sebze satan 400 at arabası belediye tarafından yeni kaldırılmış. Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut, Kilis'in 12 Eylül 1980 öncesi ciddi bir sermaye birikimini yakaladığını belirtip, devam ediyor: "80 ihtilalinde sermaye ürktü, kenti terk etti. Bu da ciddi bir sıkıntı getirdi. Milyar dolarlar diyeceğimiz bir para 12 Eylül'le kentten çıktı. 30-40 yılda ticarette kazanılan paraydı. İhtilalle kaçakçılığın devamı ortadan kalktı." Kilis'in üniversite, ticaret, turizm, sanayi ve organik tarım şehri olması için hedef koyduklarını belirten Bulut, 10 milyar dolarlık organik tarım teknoparkı projesinin gerçekleşeceğine inanıp inanmadığı sorusunu, "Hayali bile güzel" diyerek yanıtladı. Belediye Başkanı Abdi Bulut, inanç turizmiyle turistleri Kilis'e çekmek istediklerini ifade ederken de, "Şam, Beyrut, Kudüs ve Amman gibi 4 başkent, mesafe olarak Ankara'dan bize daha yakın. Bu 4 başkentte milyonlarca kişi yaşıyor. Kapıda vize gibi uygulamalarla geçiş kolaylaştırılsa, günübirlik gelip bir ekmek bile alsalar Kilis'in ekonomisi çok farklı olur. Büyük şirketler para kazanacaklarını bilseler yatırım da yaparlar" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları