kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ekrem Şekeroğlu

Çiğ köfte ambalaja girdi Almanya'dan talep geldi

İhtilal sonrası baharatçılığa başlayan Şekeroğlu, etsiz çiğ köfte seti ile ulusal market raflarına girdi. Çiğ köfteye gurbetçiler de ilgi gösterdi..
Dört amca çocuğu Ekrem, Necmettin, Mahir ve Mustafa tarafından kurulan Şekeroğlu Baharatçılık Gıda şirketinin geçmişi de 12 Eylül dönemine dayanıyor. 4 ortak 1980'de Kilis'te kaçakçılığın bitmesi ile baharat sektörüne girerler. Küçük bir baharatçı dükkânı açarlar. Karabiber, kimyon gibi evlerde kullanılan baharat çeşitlerini yapıp, ambalajlayıp satmaya başlarlar. Şirketin ortağı ve Genel Müdürü Ekrem Şekeroğlu, "Kilis'te ilk baharatçı dükkanını biz açtık" diyerek, baharatçılığın kentte bir sektör haline gelmesinde payları olduğunu ifade ediyor. Şekeroğlu, baharatla birlikte ürün çeşidini kahvaltılarda yöresel bir tat olan zahter, menengiç kahvesi ve nihayet çiğ köfte ile zenginleştirir. Osmanlı'nın zengin kahvaltı kültürünün bir parçası olan zahterin içinde, kavrulmuş nohut-leblebi, kekik, menengiç, kavun ve karpuz çekirdeği, haşlanmış kavrulmuş buğday, rezene, kişniş, sumak, susam, kırmızı biber, tuz bulunuyor. Zeytinyağı ile birlikte yeniyor. Menengiç kahvesi ise, kıtlık döneminde bölgede kahvenin yerine bir içecek olmuş. Güneydoğu'da kendiliğinden yetişen fıstık kavrulup öğütülerek kavanozlara dolduruluyor. Şekeroğlu, sütle içilen menengiç kahvelerini fuarlarda tattırıp tanıtmak suretiyle tüketimini artırmayı hedefliyor.

ORTAKLIK TEKLİFİ
'Sıra' markasıyla pazara sundukları çiğ köfte setleri ile marketlere girmeyi başardıklarını belirten Ekrem Şekeroğlu, şunları söylüyor: "Evinde, piknikte çiğ köfte yapmak isteyen Antepli, Urfalı gibi bunu yapmayı bilen birinin gelmesini beklerdi. Bu alandaki boşluğu fark ettik, çiğ köftenin malzemeleri bulgur, baharat, salçayı bir araya getirip paket yaptık. Bu paketi alan herkes, 15 dakikada çiğ köftesini hazırlıyor. Patates püresi kullanarak etsiz çiğ köfte setini de oluşturduk. Bu işin muciti biziz." Almanya'da gurbetçilerin çiğ köfte setine büyük ilgi gösterdiğini belirten Ekrem Şekeroğlu, Urfalı sanatçı İbrahim Tatlıses'e ürünü tattırıp ortaklık teklif ettiklerini, ancak sanatçının işlerinin yoğunluğu gerekçesiyle ortak olmadığını söyledi.