kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uçan dev görücüye çıktı İstanbul'un trafiği karıştı

Cevdet ÖZDEMİR - Gökhan ARTANRecai KÖMÜR
Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A-380, Türkiye pazarına tanıtılmak için dün İstanbul'a geldi. Meraklı gözler yüzünden kara trafiği de kilitlendi..
Test uçuşlarının tamamlanmasının ardından geçtiğimiz günlerde ilk tarifeli seferini gerçekleştiren dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A-380, Türkiye pazarına tanıtılmak üzere dün İstanbul'a geldi. Yoldan geçenler dev uçağı görmek için durunca trafik kilitlendi, insanlar vinçlerin üzerine çıktı. Çin'de yaptığı tanıtım uçuşundan sonra 41 mürettebatı ile Şangay'dan İstanbul'a gelen 2 katlı dev uçağın pilotu Jean-Michel Roy, Atatürk Havalimanı'nın 3 bin metre uzunluğundaki pistine Marmara Denizi yönünden inişe geçti. Pilot, saat 13.20'de inişine 60 metre kala basın mensuplarının görüntü alması için pisti pas geçti. Uçak, saat 13.40'ta başarıyla alana indi. 3 bin metre uzunluğundaki pistin tam ortasında duran uçağın inişi sırasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ pist çevresinde ve taksi yollarında güvenlik önlemleri aldı.

TÜRKİYE ÖNEMLİ
Park yerine yanaşmasının ardından uçaktan inen uçuş ekibi, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, TAV CEO'su Sani Şener, DHMİ Atatürk Havalimanı Baş Müdürü Celal Özuğur ve Airbus Yöneticisi Andreas Kramer tarafından karşılandı. Dev uçağın pilotu Roy, Türkiye'nin önemli ve iyi bir ülke olduğunu vurgulayarak, "THY ve diğer havayolu şirketleri Airbus'ın birçok uçağını yıllardır kullanıyor. Bu uçağın dünyada büyük bir başarı elde edeceğini düşünüyoruz ve Atatürk Havalimanı'na günlük seferler yapacağına inanıyoruz" dedi.

850 yolcu taşıma kapasitesi var

Uzunluğu: 73 metre
Kanat aralığı: 80 metre
Gövde yük.: 8.5 metre
Yolcu sayısı: 850 kişi
Menzil: 15 bin km.
Kalkış ağırlığı: 600 ton
Yakıt kap.: 310 bin litre
Fiyatı:280 milyon dolar
Koridor genişliği: 1.3 m.