kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cumhuriyetimiz 84 yaşında

Yeni Haber
Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıldönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Ulu Önder'in kabrine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçtiler.Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk,Cumhuriyetimizin 84. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladığımız bu anlamlı günde milletçe huzurunuzdayız.

Bugün aynı zamanda Cumhuriyet'in kuruluşuyla belirlediğiniz ideallere her zamankinden daha yakın olmanın kıvancını yaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, gösterdiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlemektedir. Millet ve devlet olarak 84 yılda ulaştığımız seviye ile gurur duymakla birlikte ülkemizi dünyada hak ettiği konuma yükseltmek için çalışmalarımızı anlayış birliği içinde sürdürüyoruz. Tarihimizden ve sahip olduklarımızdan güç alarak Cumhuriyetimizi ilke ve kazanımlarıyla koruyarak yarınlara el birliğiyle taşıyacağız.

Dünya ile her alanda rekabet eden, mutlu insanların yaşadığı, güçlü ve müreffeh Türkiye'yi hep birlikte kuracağız. Böyle bir TÜrkiye varlığımızın teminatı çocuklarımıza ve gençlerimize bırakabileceğimiz en değerli armağan olacaktır.

Bu amaçla gösterdiğimiz çabalar, şanlı geçmişimize ve bu ülkeyi kuran nesillere olduğu kadar bu günümüze ve aydınlık geleceğimize karşı da en büyük sorumluluğumuzdur.

Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyor, minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz.Ruhun şad olsun.''

Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün kabrinin önünden saygı geçişi yaptılar.

Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletvekilleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

AKM'DE RESMİ GEÇİT TÖRENİ DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 84. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, bazı Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile üstü açık bir araçtan, geçit törenine katılacak birlikleri denetlemesi ve vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından protokoldeki yerini almasıyla başladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını gerçekleştirdi.

Paraşüt gösterileri, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin yaptığı atlayışla sürdü.

Renkli sisler eşliğinde paraşütçüler, Türk bayrağı, Atatürk posteri ile Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdılar.

Paraşütçüler, Türk bayrağı ile Atatürk posterini Şeref Tribünü önüne gelerek, açtılar.

GEÇİT TÖRENİ

Öğrenci dans grubunun pisti boşaltmasından sonra gösteriler, TSK Armoni Mızıkasının pistteki yerini almasıyla devam etti.

Karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ''Şehitler ölmez diyoruz. Şehitler de ölür, ne zaman? Unutuldukları zaman. Unutmayacağız, unutturmayacağız'' yazılı döviz eşliğinde, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, Ankara Garnizonuna bağlı askerler, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı izci grupları ile Başkentteki bazı okullardan gelen öğrenciler tören alanından geçtiler.

Öğrencileri sırasıyla Kızılay görevlileri ve gönüllüleri, Polis Akademisi Boru ve Trampet Takımı önderliğindeki Polis Akademisi ve Polis Koleji öğrencileri, Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu öğrencileri, Kara, Deniz, Hava ve Jandarma askerlerinden oluşan karma tabur, GATA Hemşirelik Yüksek Okulu öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı izledi.

Geçit töreni, Afganistan'da görev yapan askerlerin oluşturduğu ''Barış Gücü Bölüğü'' askerleri, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve süvari bölüğünün geçişiyle sürdü.

TSK Armoni Mızıkasının pisti terk etmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü ile Ankara Kulübü Seğmenleri tören geçişi yaptı.

Motorize polis birlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi motorize zabıta ekipleri, Kızılay'a ait araçların geçişini, TSK Doğal Afet Kurtarma (DAK) ve Jandarma Genel Komutanlığı Arama Kurtarma timlerinin geçişleri izledi.

Türk Kara Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler de geçişte bulundu.

Leopard-1, M-60 A3 ve M-48 tanklarından birer bölük ile UH-1, Cobra, Sikorsky ve Couger helikopterleri aynı anda pist üzerinden geçişlerini gerçekleştirdiler. Bunu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 12'şer adet F-16 ve F-4 savaş uçaklarının kollar halinde uçuşu takip etti.Cumhurbaşkanı Gül, tören geçişini ayakta izledi.

AKM Tören Alanı'ndaki resmi geçit, Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkışlarla izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisi ile tamamlandı.Tören alanı ve çevresindeki binalar, Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldı.

Vatandaşlar, askeri birliklerin geçişi sırasında ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' sloganı attılar. Törende okunan ''Hain dağa çıksa da bölünmez bu vatan, bayrak inmez'' mısrasının yer aldığı şiir de dikkati çekti.

İSTANBUL'DA RESMİ GEÇİT TÖRENİ DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 84. yıldönümü, İstanbul Vatan Caddesi'nde düzenlenen resmi geçit töreniyle kutlandı.

Geçit töreni, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinde halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından konuşan Güler, Cumhuriyet'in 84. kuruluş yıldönümünü kutlamanın onurunu milletçe yaşadıklarını belirterek, bugün Cumhuriyet'in değerlerine, ilkelerine ve kazanımlarına sahip çıkma bilinciyle evlerini ve iş yerlerini bayraklarla donatan, böylece teröre karşı kararlı bir duruş sergileyen ve bayramı anlamına uygun şekilde şölene dönüştüren İstanbullulara teşekkür etti.

Hakkari'de şehit düşen askerlerin acısının herkesin yüreğini yaktığını ve bu tür terörist saldırıların Türkiye'yi yıldıramayacağını ifade eden Güler, şunları söyledi:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bağımsızlığını ve çağdaş kazanımlarını yok etmeyi hedefleyen her türlü bölücü faaliyet misliyle karşılık görecek, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Türk milletinin beraberliğine saldıran ve sinsi emellerini kalleş pusularla gerçekleştirmeye çalışan hainler, bin yıldır bu topraklarda yaşayan ve Çanakkale destanını yazan milli kurtuluş mücadelesini birlikte kazanan atalarımızın bize en değerli mirası olan vatanımızı bölemeyecektir. Bu toprakların canla, kanla kazanıldığını kimse unutmamalıdır.''

''BU OYUNA GELMEYECEĞİZ''

''Bu devlet, bu cumhuriyet kurulurken, doğulusu, batılısı, kuzeylisi ve güneylisiyle birlikte kurulduğunu ve kurulduğu gibi de savunulacağını'' vurgulayan Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bugün aynı ortak geçmişe ve aynı hak ve özgürlüklere sahip bulunan, aynı ortak kültürü ve idealleri benimseyen, etnik kökenlerine bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağıyla bağlı bulunan insanlarımız arasında etnik ayrımcılığa dayandırılmaya çalışılan bölücü faaliyetler, ulusal birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik bir plandır. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Zira bu yurdun her köşesindeki insanı, et ve tırnak gibi birbirinin ayrılmaz parçasıdır.''

Güler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan beri Türk toplumunun önemli gelişim ve değişim yaşadığını, bu değişim ve gelişmelerin daima çağdaşlaşmadan, demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden ve kalkınmadan yana olduğunu söyledi.

Hedefin hep ileriye ve çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmaya yöneldiğine işaret eden Güler, Türkiye'nin güçlü potansiyeliyle dünyada hak ettiği yere doğru emin adımlarla yürüdüğünü kaydetti.

''EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ''

Güler, güçlü bir Türkiye'nin bölge ve dünya barışının en büyük istikrar kaynağı ve teminatı olduğunu ifade ederek ''Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu aziz Atatürk'ün bizlere armağan ettiği Cumhuriyet, ödün vermeden yaşatmamız gereken en değerli varlığımızdır ve onu sonsuza kadar korumak en önemli görevimiz, şeref ve namus borcumuzdur'' diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğine, bölünmez bütünlüğüne yönelen bölücü teröre karşı haklı mücadelesini milletiyle, Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm güvenlik güçleriyle kararlılık içinde yürüteceğini dile getiren Güler, devletin ve milletin bu konudaki kararlığının her türlü güçlüğü yeneceğini söyledi.

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehit ve gazileriyle Cumhuriyeti ve demokrasiyi bugünlere taşıyanları saygıyla andıklarını ifade eden Güler, ''Biliyoruz ve bir kez daha ifade ediyoruz ki, milli birlik ve beraberliğimizi korudukça ve milletçe teröre karşı böylesine kararlı duruşlar sergiledikçe şehitler ölmeyecek, gaziler unutulmayacak ve Türk vatanı asla bölünmeyecektir'' dedi.

Törende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından gönderilen mesajlar da okundu.

GÖSTERİLER

Törende, öğrencilerin şiir okumasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce İstanbul genelinde bulunan okullar arasında düzenlenen ''Cumhuriyetimiz'' konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Güler, Orgeneral Koçman ve Başkan Topbaş tarafından verildi.

Törende daha sonra, çeşitli okullara ait halk oyunları ekipleri ile Üsküdar Kuleli Askeri Lisesi ve Üsküdar Kandilli Kız Lisesi öğrencileri vals gösterisi yaptı.

Tören, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bandosu eşliğinde asker ve sivil öğrencilerin resmi geçidiyle sona erdi.

Geçit töreninde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tank taburu, stinger takımı, gösteri TIR'ları ve top bataryaları ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait araçlar da yer aldı. Ayrıca bir araç üzerinde ''Cumhuriyeti biz böyle kazandık'' yazısı eşliğinde Kurtuluş Savaşı'nı sembolize eden askerler, Kurtuluş Savaşı'na katılan Anadolu kadınları ve kağnı arabası ile Cumhuriyet sonrası yapılanları anlatmak için ressamların, müzisyenlerin ve sanatçıların olduğu araçların geçişi yapıldı.

ASKERE ALKIŞ

Geçit töreninde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F 16'lar ile helikopterler de gösteri uçuşu yaptı.

Subayların kılıç kuşanarak katıldığı törende, askerler ve askeri araçların geçişi alanda bulunan vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.Tören sırasında vatandaşlar arasından bir grup da ''Kahrolsun PKK'', ''Türk ve Kürt kardeştir'', ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' şeklinde sloganlar attı.

Bu yılki törenlere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vatandaşların Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle törene katılmaları nedeniyle Vatan Caddesi'nin her iyi yanı adeta kırmızı beyaz oldu.

Törenin ardından basın mensuplarının bayram mesajı almak istedikleri 1. Ordu Komutanı Orgeneral Koçman, soruları yanıtsız bıraktı.

Orgeneral Koçman, ''katılımın yüksek olmasıyla ilgili değerlendirmesi''nin sorulması üzerine ise ''Törendeki coşku ve katılım çok güzel'' dedi. Tören boyunca polis helikopterlerince havadan denetim uçuşu yapıldı.

İZMİR CUMHURİYET MEYDANI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü, İzmir'de törenlerle kutlandı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Necdet Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile makamında tebrikleri kabul etti.

Tebriklerin ardından protokol, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene geçerek, vatandaşların bayramını kutladı.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve İzmir milletvekillerinin de protokolde yer aldığı törene vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan İzmir Valisi Kıraç, yıllar önce Büyük Atatürk'ün Türk ulusuna ''çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerini'' işaret ederek, gelecek nesilleri kavrayacak ölçekte dinamik bir vizyon verdiğini söyledi.

Cumhuriyet'in yalnız kurum ve kurallarla yaşatılamayacağını ifade eden Kıraç, şöyle dedi:

''Cumhuriyet'i yücelten en önemli etken vatandaşlık erdemidir. Cumhuriyet'in demokratik bir nitelik kazanması ve yaşatılması yönetenlerin ve yönetilenlerin sorumlu birey olarak görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeleriyle mümkündür. Cumhuriyet, katı kurallar getiren dogmatik bir rejim değildir. Büyük Atatürk, Cumhuriyet'i kurarken onun modern gelişmelere imkan verecek dinamik bir yapıda olmasına özen gösterdi.''

Törende, Maltepe Askeri Lisesi ve Ege Üniversitesi ekipleri halk oyunları gösterisi sundu. İzmir Anadolu Lisesi öğrencisi Aslı Tuna ''Cumhuriyetin Faziletleri'', İzmir Kız Lisesi öğrencisi Doruk Özcan da ''Vatan Destanı'' şiirini okudu. Vatandaşlar sık sık ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganı attı.

Geçit töreni sırasında da vatandaşlar, askeri birliklere karanfil attı ve ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diyerek, sevgi gösterisinde bulundular.

BURSA'DAKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü, Bursa'da törenlerle kutlandı.

Bursa Valisi Nihat Canpolat'ın, Heykel'deki tarihi valilik binasında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan kutlamalar, Atatürk Caddesi'nde devam etti.

Vali Canpolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Garnizon ve Okullar Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç, tören arabasıyla halkı selamladı.

Canpolat, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 84. yıl dönümünün büyük bir gurur ve mutlulukla kutlandığını söyledi.

Atatürk'ün aydınlık düşüncelerinin, Türk milleti için her zaman yol gösterici olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini ifade eden Canpolat, ''Yıkılan bir imparatorluğun küllerinden doğan Cumhuriyetimiz, her türlü saygıyı kesinlikle hak etmektedir'' dedi.

Cumhuriyete saygının, Türkiye'nin milli birlik ve bütünlüğüne saygı olduğunu belirten Vali Canpolat, şunları kaydetti:

''Türk kimliğine, Türk diline, Türk sanatına, demokrasiye, milli iradeye bağlı ve saygılı olmayanların, fert, cemaat, grup ve zümre çıkarlarını milli menfaatlerin üzerinde görebilen kişiliksiz ve benliksiz şahsiyetlerin Cumhuriyete saygılı olmalarını zaten bekleyemezsiniz.

Cumhuriyeti bir türlü içine sindiremeyen, bu farklı unsurlarla akıllı, soğukkanlı ve ilim rehberliğinde mücadele etmek, Cumhuriyete saygının bir gereğidir. Çok büyük bedeller ödenerek yazılmış bir destan olan Cumhuriyet hepimizindir. Onu korumak ve yüceltmek hepimizin en kutsal görevidir.''

Halkın yoğun ilgi gösterdiği Atatürk Caddesi'ndeki tören, öğrencilerin gösterilerinin ardından, resmi geçitle sona erdi.

KAHRAMANMARAŞ, TUNCELİ, KARS, BİNGÖL, KARABÜK, BARTIN, ADIYAMAN VE ARTVİN'DEKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü, Kahramanmaraş, Tunceli, Kars, Bingöl, Karabük, Bartın, Adıyaman ve Artvin'de törenlerle kutlandı.

Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır, 14 Şubat Stadyumu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 84 yılda Cumhuriyetin gelişip olgunlaştığını söyledi.

Türk milletinin Gazi Mustafa Kemal önderliğinde çok zor şartlarda Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştirdiğini vurgulayan Vali Tanılır, şunları kaydetti:

''Bu nedenle cumhuriyet, bir milletin kendi küllerinden adeta yeniden dirilişi ve var oluşudur. Cumhuriyet bir çağdaşlaşma projesidir. Bu projeyle Atatürk bize insanca yaşamanın vasıflarını sağlayacak olan çağdaş uygarlığı bir hedef olarak göstermiştir. Bu hedef, yurttaşlarına insan onuruna yakışır bir yaşam standardı ve kalitesi sağlayan,büyük ve zengin memleket ve ülkeye sahip olma hedefidir.''

Öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterilerinin sunulmasının ardından yapılan resmi geçitle tören sona erdi. Töreni, çok sayıda vatandaş izledi.

TUNCELİ

Tunceli Atatürk Stadı'ndaki törenler, Vali Mustafa Yaman, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Gözkaya'nın vatandaşların bayramını kutlaması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende konuşan Vali Yaman, Türkiye Cumhuriyeti'nin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir ölüm kalım mücadelesinin ardından kurulduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun arkasında binlerce şehit ve gazinin bulunduğunu ifade eden Yaman, ''Kurulan bu büyük eserin, gelişmesi, geliştirilmesi, her türlü tehlikeden titizlikle korunması kaçınılmaz bir görevdir. Şüphesiz ki cumhuriyet kuşakları bu görevin bilinci içinde kendilerine bırakılan emaneti koruyacaklar, Türkiye Cumhuriyeti'ni büyük önderin çizdiği yolda birlik, beraberlik ve huzur içinde yaşatacaklardır'' dedi.

Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

Törende ayrıca Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

BİNGÖL

Bingöl Şehir Stadyumu'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende, Vali Vehbi Avuç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Haluk Çetinkaya ve Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, vatandaşların bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemini anlatan şiir ve kompozisyonların okunduğunu törende konuşan Vali Avuç, ''Son günlerde yaşanan saldırılarda askerlerin şehit olmasından millet olarak büyük üzüntü duyuyoruz. PKK terör örgütünü lanetliyorum'' dedi.

Ulusal direnci kırmaya yönelik yapılan hain saldırıların sonuca ulaşamayacağını kaydeden Avuç, şunları söyledi:

''Şunu bütün dünya bilmelidir ki hiçbir bölücülük ve hainlik, Türk ulusunun, vatanının bütünlüğüne en ufak bir zarar getiremez. Vatan ve millet düşmanları hainlere, layık oldukları ceza en kısa sürede verilecektir. Bir kez daha tüm vatan hainlerini ve PKK terör örgütünü lanetliyorum. Büyük Türk Milleti ve devleti üzerinde hiçbir hain oyun oynanamayacaktır.''

49. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına bağlı helikopterlerin gösteri uçuşu yaptığı tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

KARS

Kars'taki törenler, Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Mehmet Ufuk Erden, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oguş ve Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, anıta çelenk koydu.

Vali Erden, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünün, milletin ortak iradesiyle ve büyük bir inançla gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseri olduğunu belirtti.

Milletlerin kaderlerini kendi elleriyle yazdıklarına çok nadir şahit olunduğunu ifade eden Vali Erden, şunları söyledi:

''Milletimiz, Türkiye'yi demokratik ve çağdaş dünyayla bütünleştirmek için 84 yıl önceki azim ve kararlılığa, bugün de sahip çıkıyor.

Cumhuriyeti kuran ruh bugün de genç kuşaklara ilham kaynağı olmaktadır.''Cumhuriyet Koşusu'nda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

Öte yandan, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde düzenlenen tören öncesinde ise gazilere rozet takıldı. Kaymakam Rahmi Köse, makamında Sena Kayalp, Talip Kırmızıtaş, Sabri Boztoprak ve Çoşkun Özmen'in rozetlerini taktı.

ZONGULDAK

Zonguldak Gazipaşa Caddesi'nde düzenlenen törende, Vali Yavuz Erkmen, 3. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder ve Belediye Başkanı Secaattin Gonca, tören aracından halkı selamladı.

Vali Erkmen, yaptığı konuşmada, 84 yıl önce cumhuriyeti kurarken gösterilen karar ve inancın cumhuriyeti sürdürme konusunda da devam ettiğini söyledi.

Bayram sevincinin biraz buruk olduğunu, ancak bunun hiçbir zaman gururlarını eskitmeyeceğini belirten Vali Erkmen, şöyle konuştu:

''Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin Türk milletinin karakterine en uygun rejim ve fazilet olduğunu düşünerek devletin yönetim şeklini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Ama bu cumhuriyet, başka yerlerde olduğu gibi adı 'cumhuriyet' olup, bir kişinin ya da birkaç kişinin egemenliğine dayanan cumhuriyet değildir. Türkiye Cumhuriyeti, halkın egemenliğine dayanan demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan bir cumhuriyettir.''

Cumhuriyeti yıkmak, vatanı bölmek, bağımsızlıktan yoksun bırakmak isteyen kişileri, Türk milletinin birlikteliğiyle yok etmesini bildiğini vurgulayan Erkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'yi geçmişte de sağ-sol, Alevi-Sünni diye bölmeye kalktılar. Bu zamanda da Türk-Kürt diye bölmeye kalkıyorlar. Cumhuriyeti kurarken hepimiz beraberdik. Çanakkale'de Türkiye'nin dört bir tarafından, Anadolu'nun her evinden bir şehit varsa yine bugün Anadolumuzun dört bir yanından şehit veriliyor. Bu çocuklarımız bizim şehitlerimiz, evlatlarımızdır. Türkiye'nin güçlü olduğundan emin olmayan hainler derslerini bugüne kadar almışlardır, almaya da devam edeceklerdir. Biz tek yumruk olduğumuz sürece kimse bizi bölemez, hiç kimse bizden bir karış toprak alamaz.''

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da kutlama mesajının okunduğu törende, Genel Maden İşçileri Sendikası Türk Bayrağı dağıttı.Kutlama, geçit töreniyle sona erdi.

BARTIN

Bartın'da Belediye Kapalı Otopark'ı önünde gerçekleştirilen törende, Vali İsa Küçük, Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Hayrettin İmren ve Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, tören aracından halkı selamladı.

Vali Küçük, törende yaptığı konuşmada, milletin uğruna canını vererek elde edilen cumhuriyeti ilelebet korumak ve ülkeyi bölmek isteyenlere karşı da mücadele etmenin herkesin görevi olduğunu söyledi.

Vali Küçük, gençlerin Atatürk'ün emanetini ilelebet koruyacağına inançlarının tam olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin de sonsuza kadar yaşayacağını kaydetti.

Törende, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

KARABÜK

Karabük'te Necmettin Şeyhoğlu Stadı'ndaki kutlamalarda, Vali Can Direkçi, Garnizon Komutanı Albay İbrahim Gürpınar ve Belediye Başkanı Hüseyin Erer, halkın bayramını kutladı.

Etkinlikler çerçevesinde yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verildiği kutlama, tören geçişinin ardından sona erdi.

Safranbolu ilçesinde de yağışa rağmen gerçekleştirilen kutlamalarda, tören geçişi yapıldı.

ADIYAMAN

Adıyaman Atatürk Stadyumu'nda gerçekleştirilen kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törenlere, Adıyaman Valisi Halil Işık, Jandarma Komutanı Albay Dursun Ertuğrul, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Belediye Başkan Vekili Salih Doğan ile öteki yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Bazı öğrencilerin, sıcak hava nedeniyle baygınlık geçirdiği görüldü.Törenler, resmi geçitle sona erdi.

ARTVİN

Artvin'de Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende, Vali Cengiz Aydoğdu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek ve Belediye Başkanı Emin Özgün, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Tören, saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesiyle başladı.

Vali Aydoğdu, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin Türk milletinin geleceği olduğunu belirterek, ''Devletlerin kuruluşunu kutlamayı bir tören olmaktan çıkarıp gerçekten kutlamak, ancak o kuruluşu iyi bilmek, o kuruluştaki gerçeği ve hikmeti anlamakla ve yaşadığımız hayata katmakla mümkündür'' dedi.

Cumhuriyetin Türk milletinin sonsuzluk yolculuğunda önemli bir aşamayı teşkil ettiğini vurgulayan Vali Aydoğdu, ''Dünyayı yönetme tecrübesine sahip olan milletimiz, 29 Ekim 1923'te TBMM'nin kararı ile ezelden ebede devam eden sonsuzluk yolculuğuna cumhuriyetle devam etme kararı almış ve hala bu kararındadır'' diye konuştu.

Vali Aydoğdu, konuşmasının ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Satranç yarışmasında küçükler kategorisinde ikinciliği kazanan 11 yaşındaki Behlül Yeniçeri, kazandığı para ödülünü Mehmetçik Vakfı'na bağışladı. Yeniçeri'nin bu davranışı, törene katılanlar tarafından ayakta alkışlandı. Kutlamalar, halk oyunları gösterilerinin ardından geçit töreniyle sona erdi.

KOCAELİ, DENİZLİ, TRABZON, MANİSA, BALIKESİR, GÜMÜŞHANE VE MERSİN'DEKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü Kocaeli, Denizli, Trabzon, Manisa, Balıkesir, Gümüşhane ve Mersin'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kocaeli'nde, Vali Gökhan Sözer, Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Valilikte tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Cumhuriyet Parkı'nda devam eden törende saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Vali Sözer, Korgeneral Yalçın ve Belediye Başkanı Karaosmanoğlu askeri birlikler, öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutladı.

Öğrenciler tarafından düzenlenen halkoyunları gösterileriyle devam eden kutlamalarda konuşan Vali Sözer, Cumhuriyet'in sadece bir yönetim biçimi ya da bayram günü olmadığını, Ulu önder Atatürk'ün ''en büyük eserim'' diye tarif ettiği, Türk tarihinin en büyük atılımı ve en onurlu aşaması olduğunu söyledi.

Cumhuriyet ve devletin bekasına yönelik her türlü saldırıya milli birlik ve beraberlik ruhuyla karşı konulacağının altını çizen Sözer, ''Ülkemize ve insanımıza yönelik her türlü terör saldırısı kargaşa çıkartmaya, tahrike, huzur ve düzenimizi bozmaya yöneliktir. Türk milleti birlik ve beraberliğiyle doğusu ve batısıyla şer odaklarını ortadan kaldıracak, Türkiye Cumhuriyet'ini ebedi kılacaktır'' dedi.

Kutlamalarda, yıl içerisinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Daha sonra öğrenciler ve askeri birlikler tören geçişi düzenledi. İl protokolü, tören geçişinin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bekirpaşa Şubesi'nin Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi'nde açtığı ''Cumhuriyete bağlılık Atatürk'e saygı'' fotoğraf sergisini gezdi.

DENİZLİ

Denizli'de, Cumhuriyet Bayramı, Mustafa Kemal Bulvarı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

Denizli Valisi Hasan Canpolat, 11. Motorlu Tugay Komutanı Tuğgeneral Ergüder Toptaş ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, askeri araçla, vatandaşların bayramını kutladı.

Canpolat, törende yaptığı konuşmada, emperyalist güçlerin dünyada söz sahibi oldukları andan itibaren insanlığa kan, gözyaşı, kölelik, yağma ve zulüm getirdiğini söyledi. Canpolat, şunları kaydetti:

''Şimdiki gibi sıkıntılı dönemlerden geçerken şunları hiç unutmayalım; bu coğrafyada yaşayan bizler ve ecdadımız bu vatanı bu devleti ve Cumhuriyet'i kanımızla canımızla kurduk. Atalarımız Yemen'de, Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, Sina'da, Afyonkarahisar'da, Sakarya'da, koyun koyuna yatıyor.'' Kutlamalar, resmi geçit töreniyle sona erdi.

TRABZON

Trabzon'da yapılan kutlamalarda, ilk olarak Vali Nuri Okutan, 48. Motorlu Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Bahadır Uçkan ve Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, valilik makamında tebrikleri kabul ettiler.Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Okutan, Tuğgeneral Uçkan ve Belediye Başkanı Canalioğlu ile vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Okutan, törende yaptığı konuşmada, ''Büyük Atatürk'ün 'en büyük bayram' dediği bu günde, eşsiz bir kahramanlık destanının üzerine inşa edilen Cumhuriyetimize sahip çıkmanın, onu yüceltmenin, gelecek günlere daha güçlü ve şanlı olarak ulaşmasını sağlama bilinç ve azmine sahip olmanın gururunu yaşıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini ifade eden Okutan, şöyle devam etti:''Güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza karşı yapılan hain terör saldırılarını nefretle kınıyorum. Türk milletinin hassasiyetinden yararlanarak birlik ve beraberliği bozmak isteyen provokatörler olabilir. Herkesi metanetli olmaya ve sağduyuya çağırıyor, toplumdaki kardeşliği bozacak eylem ve söylemlerden uzak olmaya davet ediyorum.''

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlamalar resmi geçit töreninin ardından halk oyunları gösterileriyle tamamlandı.

MANİSA

Manisa'da, Vali Refik Arslan Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Belediye Başkanı Bülent Kar, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi ve CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü'nün hazır bulunduğu tören, protokolün, halkın bayramını kutlaması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, törende yaptığı konuşmada, bu yılki Cumhuriyet Bayramı'nı, son terör olayları nedeniyle biraz hüzünle kutladıklarını ifade etti.

Öztürk, ''Şehitlerimizi minnetle, hürmetle yad ediyoruz. Bütün şehitlerimizi yüksek hatıralarıyla anıyoruz ve onların manevi değerlerine sahip çıkıyoruz. Bizleri her zaman güzel günlerin beklediğini biliyorum. Bugün yaşadığımız sıkıntıların yüzlerce, binlerce daha fazlasını Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında yaşadık'' dedi. Şiirler ve halk oyunları gösterilerinin yer aldığı tören, resmi geçitle sona erdi.

BALIKESİR

Balıkesir'de, Vali Selahattin Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Adem Huduti ve Belediye Başkanı Sabri Uğur'un Valilikte tebrikleri kabulüyle başlayan törenlere, Atatürk Stadı önünde devam edildi.

Vali Hatipoğlu, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin en büyük faziletinin, Türk toplumunu millet olma bilincine kavuşturması, bireyi de yurttaş konumuna yükseltmesi olduğunu söyledi.

Milletin bu rejim ile çağdaş bir ülkeye sahip olmanın haklı gururunu yaşadığını dile getiren Hatipoğlu, gelişen ve kalkınan bir dünya devleti konumuna ulaşma kıvancına erişen cumhuriyetin, ekonomik, sosyal ve siyasal hayata dinamizm kazandırdığını ifade etti. Tören, öğrenciler ve askeri birliklerin resmi geçidinin ardından sona erdi.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de, Yeni Şehir Stadı'nda düzenlenen törene Vali Enver Salihoğlu'nun yanı sıra İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Yiğit, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Vali Salihoğlu, törende yaptığı konuşmada, ''Tarihimizin bu kısa dönemi önemli olaylara ve gelişmelere sahne olmuştur. Şüphesiz bu gelişmelerin başında Cumhuriyet'in ilanı gelir. Cumhuriyet'i korumak, kollamak ve yüceltmek için çok çalışacağız, gerektiğinde canımızı vermekten kaçınmayacağız'' diye konuştu.

Törende öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler ve kompozisyonlar okudu. Kutlamalar geçit töreni ve halk oyunları gösterileriyle sona erdi.

Kutlamalar kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi Gümüşhane Mühendislik Fakültesine bağlı Gençlik ve Spor Kulübünce merkeze bağlı 1450 rakımlı Kuşakkaya Tepesi'ne ''Cumhuriyet Tırmanışı'' düzenlendi.

MERSİN

Mersin'de, Vali Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Alanı'ndaki törende, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile birlikte halkı selamladı.

Aksoy, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla birlikte yeni Türk devletinin demokratik yapısının da pekiştiğini söyledi.

Cumhuriyetin büyük bir mücadelenin sonunda kurulduğunu anlatan Aksoy, ''Cumhuriyetimizin 84. yıl dönümününde hepimiz yarınlarımızın güvencesi olan Cumhuriyet'in tüm değerlerine sahip çıkma kararlılığındayız'' dedi. Katılımın yoğun olduğu tören, resmi geçitle sona erdi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Savaşları dönemine ait çeşitli savaş malzemelerinin sergilendiği Çimenlik Kalesi Açık Hava Müzesi'ni vatandaşlar ücretsiz ziyaret etti.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın kontrolünün sağlaması amacıyla inşa ettirilen kale ile Çanakkale Savaşları'nın kazanılmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi'nin maketini ziyaret eden yüzlerce kişi, savaşlarda kullanılan değişik savaş malzemelerini inceleme fırsatı buldu.

Yetkililer, Açık Hava Müzesi'nin Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında, 1 günlük ücretsiz olarak halka açıldığını kaydettiler.

KONYA, GİRESUN, HATAY, TOKAT VE ANTALYA'DAKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü, Konya, Giresun, Hatay, Tokat ve Antalya'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Konya Valisi Osman Aydın, Ferit Paşa Caddesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarih sahnesinden yok edilmek istenen büyük Türk milletinin, Atatürk sayesinde adını tarihe altın harflerle yazdırdığını söyledi.

Türkiye üzerinde haince emeller besleyen iç ve dış mihrakların dün olduğu gibi bugün de mevcut olduğunu vurgulayan Aydın, ''Temeli şehit kanlarıyla sulanmış olan Türkiye Cumhuriyetinin parlak geleceğine hiç kimse engel olamayacaktır. Bunlar, büyük Türk milletinin birlik ve beraberliğinden kaynaklanan gücü karşısında daima ezilmişler, ezilmeye ve hüsrana uğramaya da mahkumdurlar'' dedi.

Törene katılan çok sayıda vatandaş, ellerindeki Türk bayraklarıyla ''şehitler ölmez vatan bölünmez'' diye slogan attı.

GİRESUN

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Giresun Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halim Tırkaz, Belediye Başkanı Hurşit Yüksel ile birlikte, makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Atatürk Stadı'nda düzenlenen tören, Giresun Belediye Bandosu'nun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde, Türk Bayrağı'nın öğrenciler tarafından göndere çekilmesiyle başladı.

Vali Taşkesen, beraberindeki Tuğgeneral Tırkaz ve Belediye Başkanı Yüksel ile birlikte, törene katılanların bayramını kutladı.

Taşkesen, burada yaptığı konuşmada, demokrasi, hukukun üstünlüğü, evrensel hak ve özgürlük standartlarının yaşatılmasının cumhuriyetin temel hedefleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Gerektiğinde şehit olma düşüncesinden zerre kaybetmeyeceğiz ve bir daha hiç şehit vermemenin tedbirlerini alacağız. Şehitlerimiz için sorumluluklarımızın cilalı nutuklardan ibaret olmadığını, onlara ve ailelerine, devlet, millet olarak tüm gücümüzle sahip çıkarak göstereceğiz.''

Konuşmaların ardından, günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, hediyeleri verildi. Tören, halk oyunları gösterilerinin ardından geçit töreni ile sona erdi.

HATAY

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, ''Türkiye, sorunlarına karşın küresel bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir'' dedi.

Vali Kayhan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla makamında Garnizon Komutanı Kıdemli Piyade Albay Orhan Büyüngüngör ve Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu ile tebrikleri kabul etti.

Kayhan, Atatürk Caddesi'nde devem eden törendeki konuşmasında, Cumhuriyetin, Türk milletinin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet'in, bağımsızlığından ödün vermeyen, dayatmalara boğun eğmeyen, Atatürk ilke ve devrimlerini gönülden benimseyen milletin soylu kişilik özelliklerinin yansıması olduğunu ifade eden Kayhan, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve dayandığı ilkeler, çağdaş bir yaşam biçimin de çerçevesini çizmektedir'' diye konuştu.

Türkiye'nin sorunlarına karşın küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Vali Kayhan, ''Bunu yaparken Cumhuriyet kazanımlarından ve ilkelerinden asla ödün vermedik, vermeyeceğiz. İlerlemek için daha çok çalışacağız'' dedi. Halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından kutlamalar, tören geçidiyle sona erdi.

TOKAT

Tokat Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende, Vali Recai Akyel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kaya ve Belediye Başkanı Adnan Çiçek, vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Akyel, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin Cumhuriyet'in ilan edilişinin 84. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu yaşadığını belirtti.

Halk oyunları gösterileriyle devam eden törende, günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Kutlamalar, geçit töreniyle sona erdi.

ANTALYA

Antalya'nın Alanya ilçesindeki tören, Rıhtım Meydanı'nda yapıldı. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Garnizon Komutanı Binbaşı Ufuk Soyarslan, daha önce Atatürk'ün hizmetinde kullanıldığı bildirilen 1926 model otomobille halkı ve öğrencileri selamladı.

Kaymakam Doğan, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyete giden yolun, Türk milleti için çok çetin olduğunu belirtti.

Türkiye'de son günlerde birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlar olduğunu ve Türkiye üzerinde bazı oyunlar oynandığını belirten Doğan, ''Evlatlarımız şehit oluyor, analarımızın yüreğine ateşler düşüyor. Ama Türkiye bugünleri de aşacaktır. Toprak bütünlüğümüzü bozmaya, kardeşliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir'' dedi.

Bu arada, kutlamalarını izlemeye gelen bir grup gazi, kendilerine protokolde yer verilmediğini ve etkinlikleri ayakta izlemek zorunda kaldıklarını belirterek, bu duruma tepki gösterdiler.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, gazilerin protokolde yer bulamadığı bilgisinin kendisine geç ulaştığını söyleyerek, ''Protokolde aslında gaziler ve şehit yakınları için yerimiz var. Ancak ne yazık ki erken gelen buraya oturuyor. Sonra da onlara kalkmasını söyleyemiyoruz. Bir de gaziler bize birkaç gün önceden arayıp kaç kişi geleceklerini bildirselerdi bu tür bir sorun yaşamazdık. Olaydan dolayı üzgünüm'' dedi.

Devletin, gazi ve şehit yakınlarına, hayırseverlere her zaman hak ettikleri değeri verdiğini ifade eden Doğan, bu durumun fazla büyütülmemesi gerektiğini, gelecek yıllarda daha dikkatli davranacaklarını kaydetti.

SAMSUN, KIRKLARELİ, EDİRNE, MARDİN, ARDAHAN, MUŞ VE KIRIKKALE'DEKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 84. yıl dönümü Samsun, Kırklareli, Edirne, Mardin, Ardahan, Muş ve Kırıkkale'de törenlerle kutlandı.

Samsun'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Koşusu ve Vali Güzeloğlu'nun makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Sahil Yolu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs 1919'da Büyük Önder Atatürk'ün başlattığı milli kurtuluş ve istiklal mücadelesinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla nihai hedefine ulaştığını söyledi.

''Kurtuluş Savaşı, Türk Milleti'nin var olma mücadelesi, Cumhuriyet ise yeniden dirilişin ve tam bağımsızlığın sembolüdür'' diyen Güzeloğlu, ''Türk toplumu ve milleti cumhuriyetle çağdaş bir millet olma yolunda en büyük adımı atmıştır. Devletinin yegane ve gerçek sahibi olmuştur'' dedi.

Vali Güzeloğlu'nun konuşmasının ardından Sahra Sıhhiye Okulu ve Büyükşehir Belediyesi bando takımlarının eşliğinde, çeşitli okullar, askeri birlikler ve bazı kuruluşların katılımıyla tören geçişi yapıldı.

Törene, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve öteki yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

KIRKLARELİ

Kırklareli Vilayet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla törenler başladı.

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, araç üzerinden vatandaşların bayramlarını kutladı.

Vali Coş, tören alanında yaptığı konuşmada, bu mutlu günde Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını milletçe bir defa daha rahmetle andıklarını söyledi.

Onların manevi huzurlarında şükran duygularıyla dolu olarak saygıyla eğildiğini ifade eden Coş, şunları kaydetti:

''Milletçe azmimizi moralimizi, inancımızı güçlü tuttuğumuz müddetçe terör örgütleri, yandaşları ne kadar çabalasalar da içimizde kardeş kavgası çıkaramayacaklar. Türkiye Cumhuriyetinden bir çakıl taşı bile alamayacaklardır. Asla tahrik ve umutsuzluğa kapılmadan yılmadan gerektiğinde yine şehitler vermekten çekinmeden terörle mücadeleyi en iyi şekilde başaracağız.'' Tören, öğrencilerin şiir okumaları ve resmi geçitle tören sona erdi.

EDİRNE

Edirne'de Talatpaşa Caddesi'ndeki tören alanında düzenlenen kutlamalarda Vali Nusret Miroğlu, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, tören aracıyla halkı selamladı.

Vali Miroğlu, tören alınanda yaptığı konuşmada, millet olarak Cumhuriyetin 84. yılını kutlamanın coşkusunu hep birlikte yaşadıklarını belirterek, ''Cumhuriyetin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarını, ülkemiz için canlarını veren aziz şehitlerimiz ile gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz'' dedi.

Daha sonra resim, şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Edirne Valiliği tarafından törene katılan öğrencilere 2 bin adet Türk bayrağı dağıtılırken, törenler halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve geçit töreniyle sona erdi.

MARDİN

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, 21 Kasım Stadı'nda düzenlenen kutlamalarda törene katılanların bayramını kutladı.

Vali Kılıçlar, burada yaptığı konuşmada, esareti kabullenmemiş, inandığı ülküler etrafında hür iradesi ile Cumhuriyeti armağan eden ataların, bu büyük hatırasına olan inanç ve derin bağlılıkla Cumhuriyet'in 84. yıl dönümünü kutlamanın büyük heyecan ve gururu içinde olduklarını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti, Türk toplumunun, tarihte eşine ender rastlanan bir azim ve irade ile zafere ulaştırdığı Kurtuluş Savaşı'nda akıtılan kanların sonucunda kurulmuş üniter bir devlet olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, şöyle dedi:

''Bu 84 yıldır böyledir ve ebediyete kadar da böyle kalacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tartışmaya açmak ve yeni azınlıklar türetmek gayretinde olanlar hüsrana uğrayacak. Cumhuriyetin değerlerini, birlik ve beraberliğimizi bozma hayalleri içinde olanlara karşı, daha duyarlı ve daha kararlı olmamız gerekir. Bugün her zamankinden daha fazla kaynaşmaya, dayanışmaya ve Cumhuriyetin temel ilkelerine sahip çıkmaya ihtiyacımız var.''Tören geçit törenin ardından sona erdi.

ARDAHAN

Ardahan'da 85. Yıl Cumhuriyet Stadyumu'ndan gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlandı. Ardahan Valisi Murat Yıldırım, 25. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen, Belediye Başkan Vekili Ayhan Kara halkın bayramını kutladı.

Vali Yıldırım, tören alanında yaptığı konuşmada, son dönemde meydana gelen terör saldırılarını kınadı.

Bu konuda öğretmenlere çok iş düştüğünü belirten Yıldırım, ''Son günlerde terör olaylarından dolayı şehit veriyoruz. Bu durum canımızı yakıyor. İşte burada öğretmenlerimize çok iş düşüyor. Bu evlatlarımızı vatan ve millet sevgisiyle yetiştirelim ki, birbirine kurşun sıkmasın'' dedi.

Tören Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından resmi geçitle sona erdi.

MUŞ

Muş'ta düzenlenen törenler Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törenin ardından kutlamalar Atatürk Bulvarı'nda devam etti.

Buradaki törende konuşan Muş Valisi İbrahim Özçimen, toprakların şehitler sayesinde vatan kimliği kazandığını belirtti.

Şehit ve gazi ailelerinin Türk milletine emanet olduğunu ifade eden Özçimen, ''Cumhuriyet kurulurken, ülkenin dört bir yanından çıkıp, bağımsızlığımız uğuruna cephelerde can veren şehitlerimiz neyse, bu kez cumhuriyetimizin bekası için terörle mücadele ederken canlarını feda eden şehitlerimiz de bizler için aynıdır'' dedi.

Öte yandan tören sırasında kendi el yazısı ile yazdığı ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' pankartını taşıyan Fatih İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Gülşah Yakut protokolün bulunduğu alana geldi. Bu sırada töreni izleyen vatandaşlar Yakut'u alkışladı. Jandarma Alay Komutanı Albay Eyüp Bölük ise Gülşah Yakut'u yanaklarından öptü.Kutlamalar tören geçişinin ardından sona erdi.

KIRIKKALE

Kırıkkale Millet Caddesi'nde düzenlenen törenlerde Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tuncer Aka ve Belediye Başkanı Veli Korkmaz, vatandaşların bayramını kutladı.

Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, yaptığı konuşmada, son günlerde milli birlik ve beraberliği hedef alan terör olaylarının tüm yurtta matem havası yarattığını söyledi.

Törenler, Kırıkkale Belediyesi Bando ekibi ve Garnizon Komutanlığı Bando ekibinin marşları eşliğinde yapılan resmi geçit töreni ile sona erdi. Törenleri izlemek için alana önceki yıllara oranla çok sayıda vatandaşın gelmesi dikkati çekti.

DİYARBAKIR, ERZURUM, MUĞLA, GAZİANTEP, SAKARYA, ORDU, AMASYA VE SİNOP'TAKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 84. yıl dönümü, Diyarbakır, Erzurum, Muğla, Gaziantep, Sakarya, Ordu, Amasya ve Sinop'ta da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Diyarbakır'da, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Valilik önünde düzenlenen törenle başladı. Törende, Vali Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Rasim Arslan ve Diyarbakır Belediyesi Başkan Vekili İhsan Uğur, vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda Türk tarihinin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olduğunu söyledi.

Cumhuriyet destanının büyük Atatürk'ün önderliğinde, kadın, erkek, genç, yaşlı Diyarbakırlı, Trabzonlu, Edirneli, Vanlı tüm halkın üstün kahramanlıklarıyla yapılmış bir destan olduğunu bildiren Vali Mutlu, şöyle konuştu:

''Milletimizin kanıyla yazıp, canıyla koruduğu bu destanı görmezlikten gelip kutsal vatan toprakları üzerinde hesap yapmaya çalışanların beyhude çabalarını dikkatle izliyoruz. Herkes çok iyi bilmelidir ki bu millettin mübarek mayası 70 milyon insanımızı kardeş yapmıştır.

Doğulusuyla batılısıyla Diyarbakırlısıyla Çanakkalelisiyle her millet ferdi kutsaldır. Tarihimizden, kaderimizden, inancımızdan gelen kardeşliğimizi hiçbir güç bozamayacaktır.''

Öğrencilerin şiir okumalarının ardından yapılan geçit töreniyle kutlamalar sona erdi.

Bu arada, tören sırasında ve sonrasında bir grup vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla ''Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez'', ''Hepimiz Mehmetiz PKK'ya yeteriz'', ''Mustafa Kemal'in Askerleriyiz'' sloganları attı.

ERZURUM

Erzurum'da, Hastaneler Caddesi'nde düzenlenen kutlamalar, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in halkı selamlamasıyla başladı.

Vali Güvenç, daha sonra törende yaptığı konuşmada, ''Birlik ve beraberliğimize kastedenleri, sınırda, dağda askerimize saldıranları bir kez daha kınıyoruz'' dedi.

Düşmanın, kardeşi kardeşe düşürmeye çalıştığına dikkati çeken Güvenç, şunları kaydetti:

''Provokasyonlara karşı dikkatli olmalıyız. Bu vatanı bölmeye kimsenin gücü yetmeyecek. Türk milleti, şehitlerin kanını asla yerde bırakmayacak. Terör örgütü bu ilde yapılanmayı başaramamıştır. Bu anlamda Erzurum halkına da şükran borçluyuz.''

Daha sonra, Erzurum Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle devam eden tören, asker ve öğrencilerin yürüyüşüyle sona erdi.

MUĞLA

Muğla'da şehir stadındaki tören, Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Belediye Başkanı Osman Gürün ile Garnizon KOmutanı Kıdemli Albay Ömer Mimiroğlu'nun vatandaşları selamlamasıyla başladı.

Törende, 75. Yıl ve Emir Beyazıt İlköğretim Okulu öğrencileri, ellerinde taşıdıkları Türk bayraklarıyla bir gösteri sundular.

Törende konuşan Vali Yiğenoğlu, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin özenle korunmasında ve onun sonsuzsa dek yaşatılmasında, ülkemiz genelindeki tüm kişi ve kuruluşlara önemli görev ve sorumluluk düşmektedir'' dedi.Törenlere katılan jandarma komandoların şehit yakınları ve gazilerle birlikte yaptığı merasim geçişini, vatandaşlar ayakta alkışladılar. Tören, okulların ve resmi kurumların tören geçişiyle sona erdi.

GAZİANTEP

Gaziantep'te kutlama etkinlikleri, Vali Süleyman Kamçı'nın valilik makamında tebrikleri kabulüyle başladı.

Kamil Ocak Stadı'ndaki program ise saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şendoğan Karakuş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, halkın bayramını kutladı.

Kamçı, törende yaptığı konuşmada, ''Her karış toprağı aziz şehitlerimizin kanıyla sulanmış bu vatanın, bir karış toprağının bile hain ve bölücü eşkıyaya bırakılmayacağını tüm dünyanın açıkça bilmesi gerekir'' dedi.

Törende kutlama etkinlikleri kapsamındaki yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı. Kutlama, geçit töreniyle sona erdi.

SAKARYA

Sakarya'da, Atatürk Bulvarı'nda düzenlenen törende, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Seyhan Ceyhan halkı selamladı.

Valisi Atak, törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ün kurduğu ve ilelebet yaşaması için Türk milletine emanet ettiği Cumhuriyet'in, her geçen gün daha da güçlenerek, gelişerek yoluna devam ettiğini söyledi.

Cumhuriyet'in temelinde laiklik, demokrasi ve hukukun üstünlüğü olduğunu belirten Atak, şunları kaydetti:

''Gelişen ve büyüyen Türkiye, geleceğe güvenle bakan bir ülke konumuna gelmiştir. Bütün bu gelişmeler elbette Cumhuriyet ve demokrasiyle olmuştur. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olalım, birbirimize kenetlenelim.'' Törende, daha sonra resmi geçit düzenlendi.

ORDU

Ordu'da, Ordu Lisesi tören alanında yapılan törende konuşan Ordu Valisi
Said Vakkas Gözlügöl, birlik ve beraberliğin önemine değinerek,
Türkiye'nin en çok bu günlerde birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu
söyledi.

Gazi Mustafa Kemal'in eseri olan Türkiye Cumhuriyetini sonuna kadar koruyacaklarını kaydeden Gözlügöl, ''7'den 70'e herkes vatanına sahip çıkmalı'' dedi.

Daha sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, madalya ve ödülleri verildi.

Ardından Vali Gözlügöl, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Celal Çürek ve Belediye Başkanı Seyit Torun ile birlikte halkı selamladı. Tören, çeşitli okulların yaptığı geçiş töreniyle sona erdi.

AMASYA

Amasya'da, kutlamalar Vali Mehmet Celalettin Lekesiz'in makamında tebrikleri kabulünün ardından 12 Haziran Şehir Stadı'nda devam etti.

Buradaki törene, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Küçükayan ve Belediye Başkanı İsmet Özarslan ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, askeri erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Lekesiz, törende yaptığı konuşmada, yüce Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı'nda bir kez daha birbirine kenetlendiğini ve Cumhuriyetin kazanımlarına sımsıkı sahip çıktığını kaydetti.

Bu arada, valilik, töreni izleyen vatandaşlara 5 bin Türk bayrağı dağıttı. Törende, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Amasya Şubesi üyelerine başarı rozetleri takıldı, Cumhuriyet koşusunda ödül alan öğrencilere ödülleri verildi. Paraşüt gösterisinin ardından tören, resmi geçitle sona erdi.

SİNOP

Cumhuriyet Bayramı Sinop'ta da törenlerle kutlandı.Vali Zeki Şanal, makamında tebrikleri kabul etti.

İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki törene, Vali Şanal, Garnizon Komutanı Yarbay Haydar Günhan Koç, Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, askeri ve sivil erkan, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından, resmi geçit yapıldı.

VAN, HAKKARİ, AĞRI, ADANA, RİZE, ÇANAKKALE VE AYDIN'DAKİ TÖRENLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü, Van, Hakkari, Ağrı, Adana, Rize, Çanakkale ve Aydın'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Van'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalar öncesi, Vali Özdemir Çakacak, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Atay ve Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Valilikte tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Valilik önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Vali Çakacak ile Korgeneral Atay ve Belediye Başkanı Yenigün, askeri birlikler, öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutladı.

Öğrenciler tarafından düzenlenen çeşitli gösterilerle devam eden kutlamalarda konuşan Vali Çakacak, aradan geçen 84 yılın Türk tarihinin en uzun barış dönemi olduğunu belirterek, Türkiye'nin bulunduğu bölgede ve dünyada, barışın korunmasına en çok hizmet eden ülke olduğunu söyledi.

Çakacak, bu toprakları vatan yapan atalarımızın vatan uğruna binlerce şehit verdiğini ve büyük bedel ödediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Ama fazlasıyla bedel almasını da bilmiştir. Atalarımız Sakarya, Dumlupınar ve Çanakkale'de binlerce şehit vermiş, buna karşılık dünyanın güçlü denen devletlerini Anadolu'nun mübarek topraklarından söküp atmışlar, güçlü donanmalarını Ege'nin karanlık sularına gömmüşlerdir. O gün atalarımızın yaptığı gibi bugün de vatan, bayrak, milli birlik ve bütünlüğümüz için bedel ödüyoruz. Gerektiğinde gelecek kuşaklar da ödeyecektir. Ancak gerek askerimiz, gerek polisimiz, gerekse yüce milletimiz bu bedeli fazlasıyla alacak, ülkemiz için hainlik besleyenlerin emelleri geçmişte olduğu gibi bugün de amacına ulaşamayacaktır. Terör örgütü, iç ve dış destekçileri akıttıkları kanda boğulacaktır.''

Törene katılan öğrenciler tarafından sık sık ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez ve Türk-Kürt Kardeştir, PKK kalleştir'' sloganlarının atıldığı kutlamalarda, yıl içerisinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

HAKKARİ

Hakkari'de, Şehir Stadyum'unda yapılan kutlamalar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ile Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utfan Cinek ve Belediye Başkan Vekili İsmail Akboğa, törene katılan öğrenci, asker ve vatandaşların bayramını kutladı. Çeşitli etkinliklerle devam eden kutlamalar, geçit töreniyle son buldu.

AĞRI

Ağrı'da, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda Vali Halil İbrahim Akpınar, İl Jandarma Komutanı Albay Ünal Ayvazoğlu ve Belediye Başkanı Ekrem Aktaş törene katılanların bayramını kutladı.

Öğrencilerin çeşitli etkinlikleriyle devam eden tören, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesinde şehit olan 12 asker anısına düzenlenen kros yarışmasıyla devam etti.

Erkekler bin 500 metrede düzenlenen yarışmaya katılan 12 sporcunun, 12 şehidin ismi yazılı tişörtlerle koşması vatandaşlardan büyük alkış topladı. Kutlamalar, öğrenci ve askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

ADANA

Adana'da İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törenler, Vali İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Muzaffer Şen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın halkı selamlamasıyla başladı.

Vali Atış, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin ilanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla yüce milletin daha güçlü bir biçimde dünya ulusları arasındaki onurlu yerini alabildiğini vurguladı.

Ulu Önder Atatürk'ün ''Cumhuriyeti biz kurduk, sizler yaşatacaksınız'' diyerek, bu büyük emaneti Türk gençliğine armağan ettiğini anımsatan Vali Atış, şunları kaydetti:

''Atasından aldığı bu kutsal görevin bilinci içerisinde olan asil Türk gençliği Atatürk ilke ve devrimlerinden, milli birlik ve bütünlüğünden, vatan ve bayrak sevgisinden hiçbir zaman ödün vermeyerek ülkemizin ve Cumhuriyetimizin çeşitli zamanlarda maruz kaldığı hain faaliyetler karşısında, O'nu daima korumuş ve hain emellerin oyununa hiçbir zaman gelmemiştir. İster içerden, ister dışarıdan gelsin hiçbir kötü emel, bugün olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar veremeyecek.''

Vali Atış'ın konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Askeri birlikler ve diğer kolluk kuvvetleri ile sivil toplum örgütlerinin katıldığı kortej yürüyüşünün ardından tören sona erdi.

Tören alanını ellerinde Türk bayraklarıyla dolduran çok sayıda kişi, asker ve gazilerin geçişi sırasında, terör örgütü aleyhine sloganlar atıp, tepkilerini dile getirdiler.

RİZE

Rize'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Vali Kasım Esen, İl Garnizon Komutanı Albay Erol Çelik, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Esen, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin tarihteki en büyük başarılarından birisinin cumhuriyetin ilanı olduğunu belirterek, ''Cumhuriyet Türk milletinin inançla gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseridir'' dedi.

Terör örgütü PKK'nın saldırılarına da değinen Vali Esen, ''toplumsal barış ve kardeşlik vatanın ve milletin birliği, devletin oksijenidir. Bu nedenle demokratik inancımızdan taviz vermemeliyiz. Terör örgütünün arkasındakiler kim olursa olsun üç kıtayı bilen bir millet olarak karanlığı deler geçeriz'' diye konuştu.

Vali Esen, Türkiye'yi bölmek isteyenlerin terör saldırılarında bulunduklarına dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

''Diğer yandan da milletimizin heyecanını galeyana getirerek bizleri etnik boğazlamaya sürüklemek, kardeşlerimizi birbirine kırdırmak istiyorlar. Bulunduğumuz coğrafyada terörü destekleyenler, kendi ülkelerinde bulunan insanlarımızı 'turuva atı' olarak görenlerdir.

Gelecekte yeryüzü mirasçısı olacak evlatlarımızı içine sindiremeyenler, terör oyunu ile gücümüzü bertaraf etme amacındadırlar. Hislerimize mağlup olup oyuna gelmeyelim. Bu vatan Hakkari'den Edirne'ye kadar size emanettir.''

Konuşmaların ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle il genelinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Daha sonra Kaçkar Dağcılık Kayak Rafting İhtisas Spor Kulübü üyeleri tarafından Şeyh Cami'nin minareleri arasına Türk Bayrağı çekildi. Kutlamalar, resmi geçit töreninin ardından sona erdi.

Bu arada törenin ardından yapılması planlanan ''Cumhuriyet Horon Halkası'', son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle iptal edildi.

ÇANAKKALE

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Türkiye'yi her alanda rekabet gücü yüksek bir ülke haline getirmek yükümlülüğünün bilincinde olunması gerektiğini bildirdi.

Vali Kırlı, 18 Mart Stadı'nda yapılan törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden olan Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ulusunun geleceğine bıraktığı en büyük miras ve eser olduğunu vurguladı.

Cumhuriyetin, 4 yıl süren Milli Mücadele'nin ulaştığı son nokta, bugünlere ulaşan yeni bir dönemin ise mutlu bir başlangıcı olduğuna dikkati çeken Kırlı, ''Türkiye, bugün hiç şüphe yok ki bölgesinde ve dünyada sayılı ülkelerden biridir. Ekonomisi, askeri gücü ve ordusu, demokrasisi, sahip olduğu modern ve müreffeh hayat düzeni ile büyük bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye bu gücü ve öz güveni ile kendi iç barışını bölge ve dünya barışını geliştirme ve korumada güç sahibi olup bunda da başarılı olmaya devam etmektedir'' dedi.

Törende, Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterilerinin ardından yapılan resmi geçitte vatandaşlar, askerleri ayakta alkışladı.

Törene, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile daire amirleri, Almanya'nın Osnabrück kentinden 5 öğretmen ve 10 öğrenci ile vatandaşlar katıldı.

AYDIN

Aydın'daki törenler Atatürk anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Aydın Valisi Mustafa Malay'ın valilik makamında tebrikleri kabulünün ardından törenler, İstasyon Meydanı'nda sürdü.

Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşan Vali Malay, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünlere kolay gelmediğini anlattı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün dünyaya meydan okuyarak, Türkiye'nin İstiklal Savaşı'nı o yıllarda başlattığını ifade eden Vali Malay, şöyle konuştu:

''84 yıllık deneyimi olan Cumhuriyetimiz ve devletimiz dimdik ayaktadır. Büyük Önder Atatürk'ün deyimi ile Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olacaktır. Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz büyük Önder Atatürk'ün aydınlık yolunda yürüdüğümüz sevinçlerimizi ve üzüntülerimizi kardeşçe paylaşabildiğimiz müddetçe Türkiye Cumhuriyeti devleti daha da yücelecek ve yükselecektir.''

Vali Malay'ın konuşmasının ardından halk oyunlarında Türkiye Şampiyonu olan Adnan Menderes Anadolu Lisesi ile Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamındaki yarışmalarda derece alanlara plaketleri takdim edildi.

Törenler sırasında Aydın Belediyesi tarafından vatandaşlara 15 bin bayrak dağıtılırken, bayrak dağıtımı sırasında vatandaşlarla görevliler arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. Aydın'daki törenler askeri birlik ve okulların tören geçişi ile son buldu.