kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
DİLEK HANİF
Dilek Hanif'in Tarzı

Modanın mimarı Ferre

Moda dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Gianfranco Ferre'yi geçen hafta kaybettik. Bu konuda basında pek çok haber çıkmış olmasına karşın ben de yazımda Ferre'ye değinmek istiyorum. Ferre'nin moda için önemi tartışılmaz. Yıllardır sektöre verdiği emek ve farklı tarzı herkes tarafından biliniyor. Moda dünyasındaki yeni isimlere de ilham kaynağı olmuştur. Ferre'ye modanın mimarı ya da modanın Frank Lloyd Wright'i (20. yüzyılın en önemli mimarlarından) demek onun moda için önemini açıkça ortaya koyuyor. Ölümünden sonra yabancı basında okuduğum haberler onun farklı yönlerini de ortaya çıkarıyordu. Hem çalışma ekibi hem de Donatella Versace, Armani ve Cavalli gibi meslektaşları onun insanlığını, dostluğunu, kocaman yüreğini ve centilmenliğini anlatıyordu. Bu yazılanlar onun ne kadar iyi bir insan olduğunu da gösteriyordu.

MİMARİ ALTYAPISI
Mimarlık eğitimi almasına karşın hayatını modaya adayan Ferre'nin mimari altyapısı, farklı gözü ve vizyonu, tasarımlarında çok belirgin bir şekilde kendini göstermiştir. Söylenenlere göre Ferre markası çalışmalarına ara vermeden devam edecekmiş. Yaratıcı ekip Ferre'ye karşı duydukları büyük sorumlulukla onun çalışmalarını aratmamaya çalışacaklarmış. Marka, aynı vizyonla yoluna devam edecekmiş. Büyük insanların geride hep derin izler bıraktığı bir gerçek! Moda tasarımcıları genelde yalnız insanlardır. Zamanla çalışma arkadaşları onların aileleri olur. Bu sayede sanırım tüm hayatlarını adadıkları stilleri bir şekilde ölümsüzleşiyor. Her sezon ilk önce Ferre'nin koleksiyonlarına bakarım. Bu yazımda da onun bu yaz koleksiyonunda ön plana çıkan bohem ve hippi şıklığından bahsetmek istedim. O döneme tanıklık edenler; yaşanan pek çok olaya ve dünyanın gidişatına karşı bir duruş olan çiçek çocukları hatırlar... O dönemi yaşamayan günümüz gençleri bile bunları çok iyi bilir. Günümüzde moda tasarımcıları da tasarladıkları kıyafetlerle bazı konuların altını çiziyor.

HİPPİ ETKİSİ
Tasarımcılar, hayati önem taşıyan konuların yanı sıra öne çıkan ekolojik ürünlerle doğallığı işaret ediyor. Teknoloji ve modern yaşamın olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönlerinin de olduğuna dikkat çekiyorlar. Ferre'nin koleksiyonu da dahil olmak üzere pek çok tasarımcı serisinde hippilerden etkilenmiş. Bazıları daha belirgin bazıları da sadece detaylarda günümüze daha yakın farklı bir hippi şıklığını ortaya çıkarmış.