kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şehirde Gizli Panter Modası adlı video, hızla yayılan 'Panter Modası'na ayak uydurmaya çalışan kadınları anlatıyor.

Gülsün'ün İstiklal matineleri

Evrim ALTUĞ
20.10.2007
Gülsün Karamustafa, Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi'ne iki katlı bir sinema kuruyor! 'SİNEMASI/CINEMASI' sergisinde punk gençliğinden 'panter modası' tutkunlarına birçok unsur iç içe geçecek..
Yapı Kredi Kültür Sanat, Rene Block küratörlüğünde ve Melih Fereli danışmanlığında sürdürülen 'Türkiye'de Güncel Sanat / İstiklal Serüveni' sergi dizisi için Gülsün Karamustafa'nın 'SİNEMASI/CINEMASI' adlı yeni sergi çalışmasına hazırlanıyor. Karamustafa, yapıtlarında yedinci sanattan büyük oranda faydalanan, 1984 - 1990 yılları arasında sinema sektöründe sanat yönetmeni kimliğiyle de tanıdığımız bir imza. Sanatçı ayrıca yazar Füruzan ile Benim Sinemalarım adlı filmi de birlikte yönetmişti. Karamustafa şu sıralarda, titizlik ve gizlilik içinde hazırlıkları süren sergisi için Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'ni bir sinemaya çevirmiş durumda. Gülsün Karamustafa'nın 26 Ekim'de açılacak sergisinde, üç ayrı şekilde, üç film birden izlenebilecek. Bu anlamda galeri - sinemanın üst salonunda yer alan film, Şehirde Gizli Panter Modası başlığını taşıyor. Sanatçının 2007 tarihli, 13 dakikalık bu video film projesi, kendi deyişiyle "... şekilciliğin, dış görünüşlerin, giyim kuşam tarzlarının dünyada ve yakın çevremizde çok yoğun bir biçimde tartışıldığı günümüzde, çeşitli biçimlerde okumaya ve yorumlamaya açık bir fantezi üzerine," kurulmuş.

GİZLİLİĞİN HAZZI
Karamustafa, filmde gizliliğin hazzına karışan hüzün, gündelik hayatın kaçamakları, sıradanlık içinde sıradışı olma özentisi ve baskı ile başkaldırının yan yanalığı ile yaratılan traji-komik bir atmosferin peşine düştüğünü belirtiyor. Bu video film, şehirde gizli gizli ama hızla yayılan 'panter modası'na ayak uydurmaya çalışan üç kadının, sabah erken bir saatte, sokakta heyecanlı buluşmaları ile başlıyor. Bu kadınların amaçları ise panter modasında uzman arkadaşlarının evine gidip bütünüyle bu modaya uygun düzenlenmiş odasında, özendikleri gibi giyinip süslenerek istedikleri gibi zaman geçirmek. Kadınlar, ancak gizli kodları bilenlerin ulaşabildiği, panter desenleriyle süslü, gardırobunda çeşitli modeller bulunan bu olağanüstü evde, giysileri deneyerek birlikte makyaj ve saç modelleri ile uğraşarak, kuryemiş ve meyve atıştırarak, eğlenceli, hoş ve aynı zamanda özgür vakit geçiriyor ve birbirlerinin fotoğrafını çekiyorlar. Sergideki bu filmin Görüntü Yönetmeni, Paxton Winters. Çalışmanın orijinal müzigi ise Selim Atakan'a ait.

PUNKÇILAR BURAYA...
Gülsün Karamustafa'nın, galerinin alt salonunda sunacağı öteki yapım ise, Beklediğimiz Günler adını taşıyor. Bu film, sanatçının Yapı Kredi Tarihi Arşivi'nden aldığı filmlerden oluşturulan bir seçki. Karamustafa filmde, 1962 - 73 yıllarına ait plajlarıyla, yaz sporlarıyla artık varolmayan bir İstanbul'dan görüntüler sunacak. 'SİNEMASI/CINEMASI' projesinin son halkasını ise, fuayede, bir televizyon ekranından yansıtılacak olan İşaretleri Okumak adlı video film oluşturacak. Bütünüyle bugüne ait bir kültürden söz eden İşaretleri Okumak filmi, son üç ay içinde şehirdeki punk gruplarının verdiği konserlerin de yer aldığı, onlara ait işaretlerin izlerinde oluşturulmuş bir çalışma. Bu arada bir hatırlatma da yapalım; Gülsün Karamustafa - Güllerim Tahayyüllerim / My Roses My Reveries adlı ve Barbara Heinrich imzalı kitap, geçen haftalarda Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmış ve satışa sunulmuştu.
Bilgi Tel: (0212) 252 47 00 / 503
Haberin fotoğrafları