kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tırnak arası kriz

STELYO BERBERAKİS ATİNA PERİHAN KORKMAZ LONDRA
İngiltere-Türkiye arasında yapılan zirvede imzalanan ortaklık belgesindeki bir ifade küçük çaplı krize yol açtı. Türk yetkililere ve basınına dağıtılan metinde tırnaksız KKTC deniyordu İngilizce metinde de TRNC denmesi, Rumların siyasi protestosuna yol açtı. Kulislere göre İngiltere, Rum yönetimine "Çözüm olmazsa adanın kuzeyi tanınır" mesajı vermek için yaptı ..
Yunanistan-İngiltere-Rum kesimi üçgeninde birkaç gündür bir "tırnak" krizi yaşanıyor. Odağında ise Başbakan Erdoğan'ın bu hafta içinde yaptığı İngiltere ziyaretinde imzalanan stratejik ortaklık belgesi... Daha doğrusu İngiltere'nin hazırladığı belgede geçen KKTC ifadesi... Rum kesimi, KKTC resmi olarak tanınmadığı için böyle bir tanımı kullanması nedeniyle İngiltere'ye ateş püskürüyor. Büyükelçilikler ve Yunanistan yönetimi aracılığıyla İngiliz yetkililere sert tepkilerini günlerdir dile getiriyor.

TANIMA ADIMLARI MI?
İngiltere ise KKTC'nin İngilizcesinin kısaltması olan TRNC (Turkish Republic of Northern Cyprus) ifadesinin tırnak içinde yazıldığı için "tanıma" olmadığını söylüyor. Belgelerin yetkililer ve yabancı basına dağıtılan İngilizce kopyalarında TRNC gerçekten tırnak içinde kullanılıyor. Türk yetkililer ve gazetecilere verilen örnekte ise KKTC tırnaksız kullanılmış. Bu durum Rum kesimini öfkeden çıldırttı. Bu adımın KKTC'nin İngiltere tarafından resmen tanınmasına, dolayısıyla da adanın ikiye bölünmesine çanak tuttuğunu savunarak tepki gösteriyor.

'AMAÇ MESAJ'
Siyasi kulislerden ediniler bilgilere göre tırnak olayı önemli bir detay. Sadece Türkiye tanıdığı için Türkçe kopyalara KKTC tırnaksız olarak yazıldı. Ancak İngilizcelerde tırnaklı TRNC olması, üstü kapalı şekilde Rum kesimine bir mesaj amacı taşıyor. İngiltere Rum yetkilileri harekete geçirmek ve bir baskı mekanizması oluşturmak istiyor. Rum kesimine "2008'deki şansı da kaçırırsanız KKTC'ye direkt uçuşlar başlar, ambargo kalkar" mesajı veriyor. Ancak resmi açıklama olarak "Kıbrıs siyasetini değiştirmediğini; adanın kuzeyinde bir devlet tanımadığını" belirtiyor.