kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak heyeti son şans için Ankara'ya geldi

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Irak heyetinde IKDP ve IKYB'den birer temsilcinin olması kriz yarattı. Sorun, Irak'ın "Bunlar yetkili heyet" demesi üzerine aşıldı. Irak heyeti güvenlik gerekçesiyle Polisevi'ne yerleşti..
Sınıra yığınak yapıldığı bir sırada Türkiye'ye somut önerilerle gelmesi beklenen heyet, Ankara'ya ayak basmadan sorun çıktı. Heyette, IKDP ve IKYB'den iki kişinin yer alması önce sorun yarattı. Irak'ın, "Bunlar yetkili heyet" sözü üzerine, sonuç almak isteyen Dışişleri 8 kişilik isim listesini onayladı. Dışişleri Bakanı Babacan'ın Irak'a yaptığı ziyarette, "Bu son şans" diyerek Ankara'ya gelmelerine evet dediği Irak heyeti dün Irak Havayollarına ait özel bir uçakla Esenboğa'ya indi. Uçaktan inen heyette ABD'li binbaşı da yer aldı. ABD'li Binbaşı Timothy Steward'ın temaslara tatılıp katılmayacağı netleşmedi. Irak hükümetinin Dışişleri'ne bildirdiği 8 kişilik isim listesinde Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizayi ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Politbüro üyesi İmad Ahmet de yer aldı. Dizayi ve Ahmet'in listede yer almasına önce itiraz edildi. Ardından Dışişleri Bakanlığı, "IKDP ve IKYB'nin Ankara'da yıllardır temsilcilikleri var. Zaten görüşüyoruz. Bu işten sonuç almak istiyorsak, bölgedeki etkin gruplarla da görüşmeliyiz" diyerek listede belirtilen 8 ismin kabul edileceğini Bağdat'a karşı nota ile bildirdi. Irak heyetinde bakan ve general bulunmasına karşın Ankara, düşük düzeyde karşılama yaptı. Görüşmelerin İçişleri Bakanlığı'nda yapılması beklenirken, IKDP ve IKYB temsilcilerinin, İçişleri dışında yapılacak görüşmelere katılması ise beklenmiyor.

'SOMUT ÖNERİLERLE GELDİK'
Ankara, görüşmeler sırasında Irak heyetine "hızla" PKK'nın elebaşlarını iade etmesini, PKK'nın kamplarının dağıtılmasını ve her türlü lojistik imkanının kesilmesini isteyecek. Heyetin ise Ankara'ya PKK bürolarının da kapanmasını öngören bazı lojistik adımlarla geldiği belirtildi. Güvenlik gerekçesiyle Polisevi'nde kalan heyetin Ankara'da ne kadar kalacağı ise görüşmelerde belli olacak. Heyet başkanı Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Jastim, "Somut sonuç olacak mı?" sorusuna, "Somut önerilerle geldik" yanıtını verdi.