kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yaptırımlar yüzünden kuzey Irak endişeli

Yeni Haber
Milli Güvenlik Kurulu, kuzey Irak'a karşı ekonomik ambargo için düğmeye basarken, kuzey Irak'ta halk endişe içinde. Bölgede terör örgütü PKK'yı destekleyen gruplara karşı tedbirler alınması bekleniyor.

Reuters muhabiri, henüz hayata geçirilmese dahi ambargo sözüyle bile birlikte bölgedeki endişeyi anlatıyor.

Türk kamyonları, Irak'ın kuzey sınırında göz alabildiğine uzanıyor. Zaho kasabasının dışındaki bu sınır kapısı, Irak için ekonomik bir arter demek; çünkü, Irak'a gelen ithal ürünler için en güvenli yol. Aynı zamanda bu yolu her hafta yapan binlerce Türk kamyon şoförü için de hayati önemde. Şoförler, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine askeri bir operasyon düzenlemesi olasılığının giderek güçlenmesinden kaygılı.

Türkiye'ye dönmek için sınırda bekleyen bir Türk şoför, "Burası Türkiye'nin boğazı... Binlerce şirketin fabrikalardan gönderdiği ürünler Irak'a buradan gidiyor. Eğer sınır kapanırsa, fabrikalar da kapanır ve biz de işimizden oluruz" dedi.

Türkiye'nin Irak'a ihracatı 2006 yılında 2.6 milyar dolar oldu ve ekonomisi gelişmekte olan Kuzey Irak'ta Türkiye'nin etkisi de aşikar.

Dohuk kentine giden kamyonlar, çimento, çelik, araba, boru, alüminyum ve yakıtla dolu.

Yol boyunca görülen lokantaların tabelaları Türkçe. Dohuk'taki büyük süpermarkette satılan tereyağı, sigara, peynir ve şekerlemelerin hepsi Türkiye'de üretiliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan Salı günü Londra'da katıldığı bir toplantıda, Irak'a yönelik ihracata bazı yaptırımlar uygulayabileceklerini söyledi. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de dün Türk-Irak İş Konseyi üyeleriyle görüşmesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Irak'ın diğer (kuzey dışı) kesimleri ile ticari ve ekonomik ilişkileri sürdürme kapasitesine sahip olduğunu ve bunun altyapısının önemli ölçüde hazırlandığının görüleceğini belirtti.

Dohuk'un kuzey eteklerinde çılgın bir inşaat faaliyeti sürüyor. Apartmanlar, oteller ve iş merkezleri inşa edilirken bölgenin artan zenginliği her yerde göze çarpıyor. Alışveriş merkezinde, plazma televizyonlar, Monte Cristo marka purolar, buzdolapları ve kondisyon aletleri satılıyor.

Bir başka Türk kamyon şoförü, "Buraya getirmediğimiz hiçbir şey yok... Bu sınır Türk ekonomisi için önemli, insanlar işlerini kaybederler. Bu sorunu diplomasi ve görüşmelerle çözmeliler. Eğer savaşırlarsa, iki taraf da kaybeder ve insanlar ölür" dedi.

Iraklı üst düzey bir gümrük yetkilisine göre her gün yaklaşık 700 kamyon Irak'a giriyor; 1998 yılında bu rakamın günlük 3,000 olduğunu söylüyor; ancak, Türk yetkililer bu akışı azaltmaya çalışıyor.

REUTERS