kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

300 asker vurdu

Zülfikar Ali AYDIN, Sadık GÜLEÇ, Ferhat ÜNLÜ
Reuters ajansı Türkiye'nin karadan 300 kişilik birlikle, havadan ise F-16 ve F-4'lerle K. Irak'taki PKK kamplarını vurduğunu yazdı. Peşmerge komutanına göre asker bölgede 3 saat kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
300 asker vurdu
Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonu tartışılırken, bölgedeki kaynaklar Hakkâri'de 12 askerin şehit olduğu saldırıyı takip eden günlerde Türk askerinin sınıra yakın PKK kamplarına havadan ve karadan operasyon düzenleyerek geri döndüğünü ifade ediyor. SABAH muhabirine konuşan bir peşmerge komutanı Türk askerlerinin pazartesi ve salı günü şafakla birlikte yaklaşık 300 askerle Kuzey Irak'a girdiğini iddia etti. Peşmerge komutanı sınırdan 10 kilometre kadar içeri giren Türk askerlerinin her iki günde PKK'nın kontrolündeki dağlık alanda 3 saat kaldıktan sonra Türkiye'ye geri döndüklerini anlattı. Peşmerge komutanı Türk askerlerinin hedefinin Zap, Ava Güze ile Avaşin kampları ve çevresi olduğunu söyledi. Türk askerlerinin Şemdinli ve Çukurca'daki 2 noktadan Kuzey Irak'a girdiğini anlatan peşmerge komutanı, Türk askerlerinin girdiği bölgenin kendi kontrolleri dışında olması nedeniyle sadece yaşananları izlediklerini kaydederek, "Aramızda herhangi bir gerginlik yaşanmadı" dedi.

MİLLETVEKİLİ SÖYLEDİ
Reuters haber ajansına göre ise Türk uçakları Kuzey Irak'a yaklaşık 20 kilometre girdi. Karadan da 300 askerlik bir birlik 10 kilometre içeri girerek PKK mevzilerini bombaladı, operasyon düzenlerken, operasyona Kobra ve Süper Kobra helikopterleri de destek verdi. Ajans, Türk askeri kaynaklarının pazar, pazartesi ve salı gerçekleştirilen operasyonlarda 34 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladığını belirtti. Boomberg haber ajansı da "Bir AKP milletvekili Türk birliklerinin Kuzey Irak'ı bombaladığını söyledi" diye bildirdi. Nokta operasyonunun sınır ötesi operasyon öncesi hazırlık niteliği taşıdığı belirtiliyor. Türk askerinin Kuzey Irak'a girdiği noktanın sert arazi yapısı ve dağlık bölge olması nedeniyle sınırlı bir operasyonun tercih ettiği ifade ediliyor. Ava Güze, Avaşin ve Zap bölgeleri PKK'nın en kolay üstlendiği bölgeler arasında yer alıyor. PKK bir dönem "Zap Cumhuriyeti" diye adlandırdığı bölgeyi, su kaynakları ile derin mağaraları nedeniyle tercih ediyor.

UÇAKLAR YÜKLÜ
Bu arada Diyarbakır'daki 2. Taktik Hava Üs Komutanlığı'nda, son körfez harekâtından bu yana en hareketli günler yaşanıyor. Üsteki hangarlarda bomba yüklemelerini yapan F- 16'lar ile savaş helikopterleri, yüklü olarak buradan ayrılıyor.
Haberin fotoğrafları