kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'de konut sahipleri yalıtımdan haberdar değil

İZODER'in araştırmasına göre konut sahiplerinin sadece yüzde 9'u yalıtım yaptırdı..
İZODER'in yaptığı araştırma, Türkiye'de konut sahiplerinin pek azında yalıtım bi- linci olduğunu gösterdi. 15 yaş ve üze- rindeki bin 326 kişiyle yapılan araştırmada, görüşülen her üç tüketiciden biri yalıtımı, "Sıcak ya da soğuk havayı muhafaza eden sistem" olarak tanımladı. AB sosyoekono- mik sınıftan tüketicilerin yaklaşık yarısı bu cevabı verirken, bu oran DE sosyoekonomik sınıfta, yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti. Yalıtımın sağladığı faydaların neler olduğu in- celendiğinde, "Dengeli ısı dağılımı sağlan- ması" yüzde 25.3 ile en yüksek orandaki ce- vap olurken, konut sahiplerinin yüzde 15.5'i "Yakıttan tasarruf etmek", yüzde 7.4'ü ise "Binayı dış etkenlerden korumak" olarak yanıtladı.

Yüzde 9'u yalıtım yaptırdı
Tüketicilerin evlerindeki yalıtım uygulamaları incelendiğinde ise, konut sahiplerinin sadece yüzde 9'unun yalıtım yaptırdığı ortaya çıktı. Evine yalıtım yaptıran tüketicileri, AB-C1 sosyoekonomik sınıf ve Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar oluştururken, bu kesimin en fazla tercih ettiği yalıtımın, ısı yalıtımı olduğu gözlendi. 14 Haziran 2000 tarihinden sonra yapılan binalarda, ısı yalıtımı zorunlu hale getirildi. O tarihten bugüne yapılan yeni binalar baz alındığında, Türkiye'deki toplam bina stokunun yüzde 5.6'sının bu standart kapsamında olduğu görülüyor. Bu oranın, İstanbul'daki mevcut binalarda yüzde 10 olduğu dile getirilirken, Ankara'da yüzde 30 civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye'de yalıtım malzemesinde kalınlık 2-2.5 santimetre iken, Avrupa'da 4.5- 5 santimetreye çıkıyor. Bu da Avrupa'da İsveç, Norveç gibi enerji tasarrufunu yüzde 100'lere taşımış ülkeleri öne çıkarıyor.

Doğalgaz kullanımını 2.5 kat azaltıyor
Yalıtımsız binalarda ısıtma periyodu boyunca yıllık ortalama 4 bin 683 dolar değerinde, 23.5 bin metreküp doğalgaz yakılması gerekirken, yalıtımlı binada bu rakamlar 2 bin dolar ve 10 bin metreküp doğalgaza iniyor. İZODER'den alınan bilgiye göre, yalıtım için kullanılan maliyetler, 2 ila 5 yıl içinde geri dönüyor. Yukarıda sözü geçen binada yalıtım için yaklaşık 12 bin dolarlık bir ilk yatırım maliyeti gerekiyor. Söz konusu bu yatırım maliyeti, işletme maliyetlerinden elde edilen tasarruf göz önüne alındığında ise binanın dördüncü kullanım yılında, sahiplerine kar ettirmeye başlıyor.