kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Birbirinin içine geçen ağaç parçaları ile çivi kullanılmadan inşa edilen ‘stres ev’ sökülüp taşınabiliyor. Evlerin montajı ise 1 hafta içinde tamamlanıyor

'Stres evleri' birleşecek Giresun'a tatil köyü olacak

Almanya'da halkın stres atmaya gittiği parklara inşa edilen sökülebilir evleri Türkiye'de üretmeye başlayan mühendis İbrahim Kara, Giresun'a 'stressiz tatil köyü' açacak..
Kısa adı GİSMAP olan Giresun İnşaat Sıhhi Tesisat Makine Pazarlama şirketinin sahibi olan mühendis İbrahim Kara'nın son projesi 'stres evleri' üretmek. Çöplerin değerlendirilmesi ile ilgili bir fuara katılmak üzere yolu Almanya'ya düşen Kara, küçük bir Alman kasabasında dolaşırken büyük ve gösterişli bir bahçe görüyor ve 'stres evi'nin Türkiye hikayesi de başlıyor. İçinde küçük evlerin de olduğu bahçede dolaşmaya başlayan Kara, gördüğü manzaradan çok etkileniyor. Bahçede zaman geçiren ve aralarında Türkler'in de bulunduğu insanlara neden orada olduklarını soran Kara,'Stres atıyoruz'cevabını alıyor ve o küçük evlerin Türkiye'deki macerası da bu cevapla başlıyor.

Yap-boz gibi
İnsanları stresten uzak tuttuğu için 'stres evi' adı verilen bu yapılar, Almanya'da pek çok şehirde kullanılıyor. Hatta, 50 kişiden fazla işçi çalıştıranlara ve yoğun çalışan kişilere de bu evlerden yapması için devlet tarafından arsa tahsis ediliyor. Evleri Türkiye'ye getiren İbrahim Kara, özelliklerini şöyle anlatıyor: "Günümüz yaşamında iş hayatımızda, yoğun trafikte stresle doluyuz. Stresten uzaklaşmanın yollarını araştırdığımızda, çeşitli işlerle uğraşmak gerektiğini görüyoruz. Bu işi de en fazla tatil günlerinde ve boş zamanımızda yapabiliriz ve vücudumuzdaki yoğun elektrik yükünü alacak toprakla uğraşıp elektriğin olmadığı bir ortamla sağlayabiliriz. Bunun yollarından biri de kolay ulaşılacak bir bahçe, orman içinde 100-150 metrekare arsa içine küçücük ahşap bir kulübe yapıp bahçesinde de toprakla uğraşmak; sebze, meyve, çiçek, ağaç dikmek; çıplak ayak toprakla uğraşmak. Stres evi işte bu işe yarıyor. Yap-boz gibi, birbirinin içine geçen ağaç parçalarından inşa ediliyor."

Çivisiz yapılıyor, boya gerekmiyor
Çevreye uyumlu her ortamda, deniz kenarında, orman içinde, yaylalarda inşa edilebilen bu evler tek çivi kullanılmadan yapılıyor. Boya ya da badana gerektirmiyor. Evlerin içinde duş ve tuvalet de bulunabiliyor. Evler ahşaptan imal edildiği için ağacın kendine özgü rahatlığı uyumayı da kolaylaştırıyor. Kara, evin sökülüp taşınabileceğini de belirterek şu bilgileri veriyor: "Montaj ve demontajı kolaydır. 1 haftada sökülüp taşınabilir. Hiç çivi kullanmadan yapılan tamamen doğal iç kısmında herhangi bir boya-vernik olmayan evler ardıç, çam, ladinden imal edilebilir. Rutubet olmaz. Biz bu evlerden Giresun yaylalarına tatil köyü yapacağız. İnşaata seneye başlayıp 2009'da tesisi hizmete açacağız."
Haberin fotoğrafları