kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kemal Eskenazi

Kasımda bakım yapılan bahçe, kışın çiçek açacak

Kasım ayı, bahçelerde kışa hazırlık ayı. Botanika Genel Müdürü Eskenazi, budamadan ekim ve dikim işlemlerinin gerçekleştirilebildiği kasım ayının çiçekler için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi..
Zorlu kış aylarının yaklaştığı şu günlerde, bahçeler de ayrı bir özene ihtiyaç duyuyor. Kasım ayının bahçelerde kışa hazırlık ayı olduğunu dile getiren Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi, budama işlerinin başladığı bu ayda, ekim ve dikim işlerinin de yapılabileceğini söylüyor. Havalara paralel olarak toprağın da soğuduğunu ifade eden Eskenazi, bu aylarda soğuğa hassas bitkilerin diplerinin doldurulmasının önemine dikkat çekti. Çıplak köklü bitkilerin Kasım'dan sonra sökülüp dikilebileceğini anlatan Eskenazi, "Bu dönemde kışlık, mevsimlik fideler de dikilebilir. Kışın yağacak kar ve yağmurun toprakta fazla kalmaması için drenaj kontrolü yapılıp, sulama sistemlerindeki su boşaltılmalı ve dondan zarar görmemesi için vanalar korunmalıdır. Çim alanlarının üstüne 1 santimlik torf serilebilir" diye konuştu.

Menekşe ve kasımpatı ekin
Kasım ayında dikilebilecek çiçeklerle ilgili de bilgi veren Eskenazi, bu çiçeklerin arasında, menekşe, süs lahanası, çuha, siklamen ve kasımpatının olduğunu söyledi. Bu çiçeklerin, soğukta yaşayabilmeleri nedeniyle bahçe ortamında da ekstra bir bakıma ihtiyaç duymadıklarının altını çizen Eskenazi, şunları söyledi: "Kendi doğal ortamlarında gerektiği kadar sulanmaları bakım için yeterli oluyor. Evlerde ise kışın tüm bitkiler kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Çünkü kış mevsiminde evler sera görevi görüyor."

Küresel ısınmaya karşı önlem
Küresel ısınmayla birlikte kaynaklardaki su rezervlerinin de hızla tükendiğine dikkat çeken Eskenazi, bahçelerdeki bitkilerin ihtiyaçtan fazla sulanmasının hem bitkilere zarar vereceğini, hem de su kaynaklarının israf edilmiş olacağını söyledi. Bu nedenle, hortum tabancası ve sulama fıskiyeleri, farklı püskürtme seçeneklerinin kullanılması gerektiğini ifade eden Eskenazi, "Sulamaya ayrı bir özen gösterilmesi gerekiyor. Örneğin sulama işlerinizi, buharlaşmanın daha az olacağı akşam saatlerinde yapabilirsiniz. Özellikle çimlerinizin güneşe karşı daha dayanıklı olmasını istiyorsanız 6-7 santimetre yükseklikten biçin. Çünkü kısa çimler güneş ışığından ve sıcaktan daha fazla etkilenirler. Sulama imkanı çok az ise, çim alanlarda çim biçme makinesinin çim toplama haznesini çıkartarak biçim yapabilirsiniz. Böylelikle kesilen çimler, alana yayılır ve bu sayede de nemli ve gölgelik bir alan yaratılmış olur" dedi. Bu işlemin mantar ya da görüntünün bozulması gibi bazı olumsuz yanlarının bulunduğunu da dile getiren Eskenazi, bu nedenle kesilen çimlerin çok uzun süre bahçede bırakılmaması gerektiğini kaydetti.
Haberin fotoğrafları