kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Devlet büyük destek

TÜRKİYE'NİN asker, polis ve kamu personelinden verdiği şehit sayısı 12 bini aştı. Şehitlerden 5 bin 600'ü asker. Başta TSK olmak üzere devlet kurumları şehit yakınlarına el uzatıyor. Evli ise eşi ve çocuklarına, bekâr ise anne-baba ve kardeşlerine tazminat ödeniyor, öğrenim görmeleri ve iş bulmaları sağlanıyor. İşte o yardımlar:

* Şehit yakınlarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının 100 katı tutarı nakdi tazminat

* Hizmet süresi 30 yıldan az olan şehidin eşi, çocukları, baba ve annesi 30 yıl üzerinden bir üst derecedeki harp malulü aylığının vazife malulü arasındaki farkın yüzde 80'i dikkate alınarak maaş bağlanıyor.

* Şehit olanın hizmet süresi 30 yıldan fazlaysa fiili ve itibari hizmet süreleri toplamı üzerinden maaş bağlanıyor. Şehitlerin dul ve yetimlerine bağlanacak maaş, görevde olan emsallerinden daha az olamıyor.

* TSK şehit varislerine en yüksek devlet memuru brüt aylığı üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödüyor. OYAK aracılığı ile de şehit yakınlarına yardım yapılıyor.

* Şehitlerin dul ve yetimleri her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip oluyor.

* Şehit çocuklarına her yıl öğrenim yardımı yapılıyor.

* Emekli Sandığı tarafından 930-987 YTL maaş bağlanıyor.

* Şehit yakınları konutlarda elektrik faturasının yüzde 40'ını, su faturasının yüzde 50'sini ödüyor, evden vergi alınmıyor.

* TOKİ tarafından 10 yıl vadeli konut kredisi kullandırılıyor.