kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

IMF Başkanı: Türkiye'nin geleceği parlak

Yeni Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye'nin ekonomik geleceğinin, birkaç yıl öncesine göre çok daha parlak göründüğünü ve sağlanan ilerlemelerden dolayı Türk hükümetinin ve halkının tebrik edilmesi gerektiğini söyledi.

IMF ve Dünya Bankası'nın ortak yıllık Güz Toplantıları öncesinde Washington'daki IMF merkezinde gazetecilerle bir araya gelen de Rato,
Türkiye'deki son ekonomikdurumu da değerlendirdi.

Sözlerinin başında Türkiye'deki ekonomik gelişmeyi öven de Rato, ''Türkiye, kesinlikle bir başarı öyküsü. Türk ekonomisinin gösterdiği ilerlemeler vedayanıklılık, önemli bir başarı ve tabii ki bunda Türk hükümeti ve halkı, övgüyü hak ediyor'' dedi.

''Türkiye'nin geleceği, sadece birkaç yıl öncesine göre çok daha parlak görünüyor. Sadece hatalardan değil, bu örnekte olduğu gibi başarılardan da ders alınmalı'' diye konuşan de Rato, bu gelişmelerdeki katkısından dolayı IMF'nin de gurur duyduğunu anlattı.

Uluslararası piyasalarda bu yaz patlak veren kredi krizine değinen de Rato, Türk ekonomisinin buna karşı gösterdiği dayanıklılığın, işlerin ne kadar ilerigittiğini gösterdiğini belirtti.

FAİZ DIŞI BÜTÇE FAZLASI

Türkiye'de yeni bir hükümetin göreve geldiğini ve halen gelecek yılın bütçesi bütçe üzerinde çalışmaların sürdüğünü hatırlatan IMF Başkanı de Rato, ''Son yıllarda hedef alınan sağlıklı bütçe fazlası, Türkiye'ye çok iyi hizmet etti, zafiyeti azalttı ve bunun, Türkiye'ye 2008'de de yardım edeceğine, bu politikanın sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz'' diyerek, GSMH'nın yüzde 6,5'i olan faiz dışı bütçe fazlası hedefinin korunması
çağrısında bulundu.

De Rato, gerekçe olarak yüksek cari açık, kamu borcu ve enflasyonist baskılardan oluşan risklere işaret etti.Türkiye'nin önemli bir reform gündemi bulunduğunu ve mali piyasalarının dayanıklı olduğunu belirten de Rato, buna karşılık, dış mali ortamdaki zayıflamanın,Türkiye ve diğer ülkeler tarafından gözönüne alınması gerektiğini anlattı.

De Rato, 2008 bütçesinin hazırlanması öncesinde bazı mali sapmaların meydana geldiğini kaydederek, ''Bunun telafi edilmesi gerektiğine inanıyoruz'' dedi.IMF Başkanı de Rato, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerinin sonunda, ''iyi bir mali politika, Türkiye'ye çok iyi hizmet etti ve bunun, Türkiye'ye 2008'de de çok iyi hizmet edeceğine ikna olmuş durumdayız'' diye konuştu.Rodrigo de Rato, IMF başkanlığı görevini, Güz Toplantıları sonrasında Kasım başında, yerine seçilen Fransız Dominique Strauss-Kahn'a devredecek.

AA