kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fiat'ın yeni ticarisi Türk imzasıyla Bursa'da doğacak

Tofaş, 370 milyon Euro'luk yatırımla Avrupa pazarları için yeni bir hafif ticari aracı Bursa'da üretecek. Fikri mülkiyet hakkı Tofaş'a ait aracın Ar-Ge çalışmalarını Türk mühendisler yapıyor..
MiniCargo projesiyle üç farklı markaya üretim yaparak Türk otomotiv sektöründe bir ilki gerçekleştiren Tofaş, şimdi de yepyeni bir projeye imza atıyor. Tofaş, 370 milyon Euro'luk yatırımla Avrupa pazarları için yeni bir hafif ticari aracı Bursa tesislerinde üretecek. Doblo'nun yerine geçecek 263 kodlu hafif ticari araç 120 bin adet üretilecek ve yüzde 70'i ihraç edilecek. Tofaş, 263 projesi ile 750 milyon Euro'luk ihracat geliri hedefliyor. 263 Projesi'nin fikri mülkiyet hakları MiniCargo'da olduğu gibi bu araçta da Tofaş'a ait olacak. Fiat'la yapılan anlaşmaya göre alım garantisi, yani "al veya öde" prensip anlaşması kapsamında gerçekleştirildiğinden dolayı 263 projesi de Tofaş için ihracat riski içermiyor. Tofaş'ın, birkaç ay önce Fiat ile iyi niyet mektubu imzaladığı 263 projesine ilişkin nihai anlaşma dün imzalandı ve proje start aldı.

YEPYENİ BİR ARAÇ
Tofaş CEO'su Ali Pandır, Türkiye'de yeni bir model üretilmek üzere yapılan bu yatırımın Fiat'ın Türkiye'ye ve Tofaş'a olan 39 yıllık güvenini gösterdiğini söyledi. 263 projesi ile birlikte 2007-2009 arasında toplam yatırımın 870 milyon Euro civarına çıkacağını belirten Pandır, "Tofaş yeni projelerin devreye girmesiyle yüzde 70'ten fazlası ihraç olan ve 360 bine çıkacak kapasitesinin tamamını kullanan dev bir şirket olacak" dedi. 263 Projesi için 2007 yılında başlamak üzere 2009 yılına kadar yaklaşık 370 milyon Euro yatırım yapılacağını anlatan Pandır, şöyle konuştu: "Yatırımlarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan bu yatırımlarla bir kez daha yinelemek istiyorum; Tofaş içinde bir Tofaş fabrikası daha inşa ettik. Bu yatırım rakamından da görüleceği gibi 263 projesi mevcut Doblo modelinin bir yenilemesi değil; otomobil, ticari araç ve MPV özelliklerini kapsayan yepyeni bir aracın yepyeni bir platform üzerinde, sıfırdan başlayarak geliştirilmesidir."

TOFAŞ EN İYİ ALTERNATİF
263 Projesi yatırımı için Tofaş'tan daha iyi bir alternatif olmadığını söyleyen Pandır, "Fiat'ın güvenini, 'Yılın Ticari Aracı' seçilen Doblo ile çoktan kazanmıştık. 2000 yılından bu yana 700 bin adet Doblo üretildi. Bunun 530 bin adeti ihraç edildi. Bu yüzden 263'ün Türkiye'de üretilmeye karar verilmesinden daha doğal bir süreç olamazdı. Ancak, bu projede Türkiye'nin karşısında başka rakipler de vardı. Fiat, hükümet ve sendikaların baskısı nedeniyle bazı projeleri İtalya dışında gerçekleştirmekte zorlanıyor. Ayrıca, Fiat'ın Hindistan, Rusya ve Polonya gibi ülkelerde yatırımları var. Ama bu ülkeler 2-3 yıl daha Türkiye'nin rakibi olamazlar" şeklinde konuştu.
Haberin fotoğrafları