kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Firma yetkilisi Arnold, dünyada birçok ülkenin bu sistemi kullandığna dikkat çekerek "Sistemin çevreye zararı yok" dedi.

İçme suyuna çözüm denizden

Hasan ERŞAN / SABAH
Su seviyesi her gün biraz daha azalan İstanbul için alternatif çözümler aranırken, şehirde faaliyet gösteren bir Amerikan firması, denizden içme suyu sağlayan cihaz getirdi. Ters ozmoz (filtre edilmemiş suyun basınç uygulanarak, yarı geçirgen zar kanalıyla filtre edilmesi) sistemini getiren firma yetkilisi Julianna Arnold, "Türkiye'deki su sorununu çözeriz. Evsel atık suyu tamamen geri dönüştürebiliriz ve deniz suyu arıtımıyla birlikte 2 yıl içinde İstanbul'un su sorununu çözeriz" dedi. Arnold, sistemin maliyetiyle ilgili ise şu açıklamayı yaptı: "Bu sistemde maliyeti etkileyen unsur sistemin elektrik tüketmesidir. Siz 100 metreküp üreten bir sisteme enerji geri dönüşümü kurarsanız, astarı yüzünden pahalıya mal olur. Fakat günde 500 metreküpe kadar ya da üzerinde bir sistem kurarsanız ve buna enerji geri dönüşümü eklerseniz, bu sizin avantajınız olur."

'BELEDİYELERE SATMAK ZOR'
Firmanın operasyon müdürü Umut Akın ise belediyelere sistemi satmanın zor olduğunu belirterek " Çünkü belediyelerin bu sisteme ayıracak paraları yok" dedi. Sistemin kurulumunun ise büyüklüğüne göre değişeceğini kaydeden Akın, 100 metreküplük bir sistemin Amerika'dan Türkiye'ye getirilmesinin ardından 4-5 gün içinde kurulacağını söyledi.