kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Al Gore

Nobel Barış Ödülü, Al Gore ve BM'nin oldu

Nobel Akademisi küresel ısınmaya karşı dünyanın dikkatini çeken Al Gore ve Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'yle BM'yi barış ödülüne layık gördü..
İsveç Nobel Akademisi Barış Ödülü'nün bu yılki sahipleri ABD Eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli projesiyle Birleşmiş Milletler (BM) oldu. Gore 2000 yılı başkanlık seçimlerinde Bush'a karşı aldığı siyasi yenilginin ardından iklim değişikliğiyle mücadele konusuna yoğunlaştı.

EN YARARLI FERT
Konu hakkındaki fikirlerini yansıttığı "Uygunsuz Gerçekler" isimli çevreci filmi belgesel dalında Oscar'a layık görüldü. Nobel Akademisi, Al Gore'u, "Çevre sorunlarının çözümüne tek başına ortaya koyduğu çabalarla en fazla yarar sağlayan fert" olarak tanımladı. Üç bin araştırmacının görev yaptığı BM'nin Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli de tartışmalar için siyasi bir platform oluşturduğu için ödüle layık görüldü. Nobel 1.5 milyon dolarlık para ödülünü Gore ile BM arasında paylaştıracak. Öte yandan Beyaz Saray Gore'un ödülü kazanması üzerine "Çok mutlu olduk" açıklaması yaptı.