kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ormanda bir başına

NESLİHAN TUNÇ
06.10.2007
İstanbul'un sokak köpekleri geçmişte Hayırsız Ada'ya atılıyordu, şimdi ise ormanlara... Belediyelerin ormana bırakıp açlığa ve ölüme mahkûm ettiği hayvanları, bir grup gönüllü yaşatmaya çalışıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ormanda bir başına
İstanbul köpeklerinin yaşam mücadelesi, şu sıralar daha da vahşi bir ortam olan ormanlarda sürüyor. Bazı ilçe belediyeleri, sokaktan topladıkları köpekleri İstanbul çevresindeki ormanlara atıyor. Zavallı hayvanlar açlık, susuzluk içinde birbirlerini yiyerek hayatta kalma savaşı veriyor. Nisan ayından beri Büyükşehir Belediyesi ve gönüllüler el ele verip ormandaki köpekleri doyurmak için çabalıyor. Büyükşehir'in sağladığı araçla düzenli olarak ormanlara yemek dağıtımı yapılıyor. Kimi zaman gönüllüler fırınlardan ekmek toplayıp götürüyor, kimi zaman da sivil toplum kuruluşları kampanyalar düzenleyip topladıkları mamaları hayvanlara veriyor. Yemek dağıtımı Pirinççi, Boğazköy, Bolluca, Tayakadın, Göktürk istikametinde yapılıyor. Ancak hayvanların hepsinin beslenebilmesi ve ormanda aç kalıp birbirlerine zarar vermemeleri için ekmekten daha fazlası gerekli. Bunu düşünerek yola çıkan Barınak Gönüllüleri Derneği de geçtiğimiz günlerde böyle bir mama kampanyası düzenledi. Dernek üyelerinden Mehtap Özbalta, 21-28 Eylül tarihlerindeki kampanya için 65 kişinin bağış yaptığını ve bin 96 kilo mama toplandığını söylüyor: "Toplanan mamalar bir buçuk ay idare edecek ama ya sonrası?" Ormana giderek yemek dağıtan gönüllülerden Arzu Er ise şunları söylüyor: "Her hafta minimum dört kez gidildiğini ve her gidişte 15 kiloluk üç paket harcandığını düşünürsek, ayda 15 kiloluk 90 paket bize ancak yeter ama şu an yeterli miktarda mamamız olmadığı için mamayı az kullanmaya çalışıyoruz."

KATLEDİLİYORLAR
Ormandaki hayvanların durumlarının gerçekten kötü olduğunu belirten Özbalta da şöyle devam ediyor sözlerine, "Her gün 140 km. yol yapıp, sabah 09.00'dan 17.00'a kadar bine yakın köpeği doyurmaya, hasta ve yaralıları tedavi etmeye çalışıyoruz. Hayvanseverlerden bir günlerini ayırıp, bizimle yemek dağıtmaya gelmelerini rica ediyorum. Bu zor ve yorucu işi, ne imkânsızlıklar içinde sürdürmeye çalıştığımızı, verdiğimiz savaşı görün." Yarım kuru ekmek için birbirleriyle kıyasıya dövüşen, kan revan içindeki köpekler, açlıktan bir deri bir kemik kalmış. Yemek dağıtılan bölgelerde en büyük sorun, yemek aramak için yol kenarına çıkan hayvanların araçlar tarafından ezilmesi. Sırf zevk için hedef olarak kullanılıp ormanda kurşunlananlar da var aralarında. Belediyeler tarafından itlaf edilmeleri de yine sık yaşanan diğer bir sorun. Örneğin son olarak yaklaşık 50 köpek, Boğazköy'de yok olmuş. Yemek dağıtan kişilere bununla ilgili söylenen ise resmi bir araçla görevlilerin gelip hayvanları tüfekle vurduğu ve sonra da cesetlerinin toplandığı. Hayvanları bekleyen diğer bir ciddi problem ise kışın yaklaşması. Özellikle de sütten kesilmemiş yavru olanların bile ormana atıldığı düşünülürse... Ayrıca Hasdal'daki barınak da dahil, ormandaki tüm kırık vakaları, resmi kurumlarca kırık ameliyatları yapılmadığı için yine gönüllüler tarafından tedavi ettiriliyor. Arzu Er, bu ameliyatların çok pahalı, zahmetli ameliyatlar olduğunu ve çok fazla bir yükün altında olduklarını söylüyor: "Zeytinburnu Veteriner Kliniği bize bu konuda çok destek veriyor. En son derneğimizin başlattığı kampanyayla bir buçuk aylık mama ihtiyacımız karşılandı. Daha önce DOHAYKO tarafından karşılanıyordu kuru mamalar. Şu an acil ihtiyacımız yemek artığı temini. Kuru mama çok çabuk tükenen ve pahalı bir gıda. Ayrıca ciddi olarak bu işi yapacak gönüllülere ihtiyacımız var. Şu ana kadar tedavi ettirdiğimiz hayvanların tedavi borçları ise hâlâ kapatılabilmiş değil." Ormanlara yemek dağıtımı konusunda yardımcı olmak isteyenler,(0532) 793 76 96 ve (0535) 338 11 31 numaralı telefonları arayabilir.
Haberin fotoğrafları