kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Öğrencilere tahsis edilen site, 54 villadan oluşuyor.

Başarılı öğrenciye yurt değil villa

Yaşar ÖZAY- Haber Merkezi
06.10.2007
Kayserili işadamı Demir Karamancı, yaptırdığı 54 villayı ÖSS'de ilk bine giren ve Erciyes Üniversitesi'ni tercih eden öğrencilere tahsis etti. Öğrencilere para yardımı da yapılıyor..
Kayserili işadamlarından bugüne kadar 80 milyon dolar bağış alan Erciyes Üniversitesi, ÖSS'de ilk bine giren başarılı öğrencilere göz dikti. Başarılı öğrenciler, kampus içinde bulunan Demir Karamancı Bilim Sitesi'nde ücretsiz kalıyor. Site, 54 villadan oluşuyor. Bu villalarda yaşayan öğrenciler, Kayserili işadamlarının kurduğu Kayseri Yüksek Öğrenim Vakfı'ndan da para yardımı alıyor. Villada yaşayan öğrencilerden Kübra Aslan sınavda Türkiye 421'incisi oldu. Üniversitenin Eğitim Fakültesi'ni kazanan Aslan'ın yaşamı Bingöl'de ailesiyle birlikte tek odalı evde geçmiş: "Evimiz çok büyük değildi. Bu nedenle özel bir çalışma odam yoktu. Kardeşlerimle ortak bir odada çalışıyordum. ÖSS'de iyi bir derece yakaladım. Üniversiteler arasında araştırma yaparken Erciyes Üniversitesi'nin imkânları beni hayrete düşürdü. Aileme yük olmadan okumak için rahatlıkla birinci tercihime Erciyes Üniversitesi'ni yazdım. Bununla birlikte kamu giriş sınavlarında başarısını görünce daha çok rahatladım. Şimdi villada kalıyorum. Her türlü ihtiyacımız üniversite tarafından karşılanıyor. Üniversite başarımıza göre laptop da dağıtıyor. Bingöl'deki evimiz böyle konforlu değildi. Ayrıca verilen burslar ve sağlanan sosyal yardımlar bir öğrencinin sorunlu olmadan kendisini derslerine vermesini sağlıyor."

'İŞADAMLARI YURT YAPSIN'

Yine sınavda 378'inci olan Vildan Menekşe de fizik bölümünü kazandı. Menekşe, diğer öğrencilerin de kendileri gibi rahat yaşaması için işadamlarına yurt yapmaları çağrısında bulundu: "Anadolu lisesi mezunuyum. Dershaneye giderek sınavlara hazırlandım. Başarılı öğrencilere verilen imkânları duyunca tereddüt etmeden Erciyes Üniversitesi'ni tercih ettim. Kayseri'ye gelince, üniversiteyi aradım. Üniversiteden bir otomobil göndererek beni aldırdılar. Çok etkilendim. Sonra da villaya yerleştirdiler. Burayı görünce hayrete düştüm. Üstelik öğrencilerin üniversiteye uyumunu sağlamak için bir rehberlik servisi var. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilere giyecek ve kitap yardımı yapılıyor. Başka illere giden arkadaşlarımın, kalacak yer sorunları çektiklerini biliyorum. Buradan hayırseverlere sesleniyorum. Lütfen yurt yapsınlar." Kayserili ünlü işadamlarının Erciyes Üniversitesi'ne katkıları büyük. Üniversite kampusunun her tarafında bir işadamının adına inşaatlar yükseliyor. Kayserililer, bu işadamlarına "Doğduğu toprakla ödeşenler," diyor. İşadamlarının, üniversiteye yaptığı bağışların miktarı 80 milyon doları aşmış durumda. Bu işadamlarından biri de villalarını öğrencilere tahsis eden Karamancı Holding'in kurucusu Demir Karamancı. Öğrenciler için üniversite içinde yine villalardan oluşan yeni bir site yaptırmaya hazırlanan Karamancı, dünyaca ünlü bir işadamı. Çünkü Levi's, Lee, Diesel, Wrangler, Replay, Guess, Calvin Klein, Rifle, Express, Tommy Hilfiger, Sixty, Seven, Gap ve Polo gibi dünyanın büyük markaları denim kumaşını Karamancı Holding'den alıyor. Her yıl cirosunun yüzde 10'nunu yatırıma ayıran ve şirketleri geçen yıl 90 milyon dolarlık ihracat yapan Karamancı, TÜSİAD, TEMA, Türk Böbrek Vakfı,Yıldız Sarayı Vakfı'nın kurucularından.

HEDEF KAYSERİ LİSESİ

İşadamlarının yardımı ve desteğinden en çok memnun olan kişi ise Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş. Bu yıl ilk bine giren 34 öğrencinin Erciyes'i tercih ettiğini söyleyen Utaş'ın hedefi en başarılı öğrencilerin Kayseri'ye gelmesi: "Üniversitemiz 1978 yılında kuruldu. 2007 yılında Avrupa'nın en iyi üniversitesi seçildik. 'Uluslararası Socrates Ödülü'nü de bu yıl biz aldık. Amacımız Turgut Özal ve Abdullah Gül'ü yetiştiren Kayseri Lisesi'nin yerini almak." Erciyes Üniversitesi Rektörü
Haberin fotoğrafları