kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cumartesi SABAH 
REFİK DURBAŞ

Ardıç kuşu sılasına dönüyor

O bir ağaç: Kışın dahi üzerinden yeşil giysisini çıkarmıyor. Enine de boy atıyor, boyuna da... Tarihi, insanın ve insanlık tarihinin bir öz kardeşi... Siyahımsı, mor, yuvarlak meyvesi yendiği zaman menekşe kokusu aldığı için Romalı kadınlar tarafından çok kullanılmış; ayrıca Ortaçağ'da cadılardan korunmak için evlerin önüne dikilmiş; çünkü cadı, ardıç yapraklarını saymayı başarırsa eve girebilme şansına erişebiliyor.
O bir ağaç: Rüzgâr, kar ve ses perdesi olarak yol kenarlarında ve kentlerde kullanılıyor; tıp, alkollü içki, inşaat sektörü, kozmetik ve mobilya sanayii için çok değerli...
O bir ağaç: En güç koşullarda dahi Anadolu toprağını terk etmemiş, bu yüzden de Anadolu'nun nice güzel simgesinden biri...
Adı: Ardıç... O bir kuş: Beslenmek için alet kullanıyor; mesela taşları çekiç gibi kullanarak salyangozların kabuklarını kırıyor.
O bir kuş: Anadolu bozkırının umudu, çünkü adını taşıyan ağacın tohumlarını midesinde taşıyor ve böylece yeni ağaçların yaşama gücü kazanmasını sağlıyor.
Adı: Ardıç kuşu... Sivas, bir zamanlar Anadolu'da ardıç ağaçlarının anayurtlarından biri. Artık yangın deyin, sel deyin, afet, küresel ısınma deyin, insanın doğaya hıyaneti deyin, ardıç ağaçlarının kimliği düşüyor Sivas ve çevresinin künyesinden... Doğal olarak tohumlarını karınlarında 'hamile' niyetine taşıyan ardıç kuşları da... Bu yüzden de yurtları elden çıkan kuşlar başka diyarlara göç ediyor. Aras Cargo, Türkiye'deki orman alanlarını çoğaltmak ve küresel ısınmaya karşı mücadele etmek için ÇEKÜL Vakfı ile 'Yeşile Hayat Hayata Yeşil' sloganıyla ülke çapında bir ağaçlandırma kampanyası başlattı. Bunun ilk adımı da ardıç ağaçları... Beş yıl sürecek kampanya koşusunun ilk etabı, geçen pazar günü Sivas'ın Divriği ilçesinde 10 hektarlık bir alanda, 7 bin ardıç fidanının ilk tohumları ile başladı. Aras Cargo Genel Müdürü Evrim Aras Sarıoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, Sivas Valisi Veysel Dalmaz ve Divriği Kaymakamı Mustafa Çit ilk fidanları dikti. Sarıoğlu, kampanyanın hedefinin 100 bin ağaç olduğunu, ilk etapta Malatya'da ceviz, Kocaeli Körfez'de de sedir, servi ve fıstık çamı dikmeyi düşündüklerini belirtti. Divriği, UNESCO Dünya Kültür Mirası içinde yer alan Ulu Cami ve Darüşşifası, kalesi, konakları, demir madenleri ve pilavı ile ünlü. Divriği konakları içinde ardıç ağaçlarının menekşe rengi hâlâ yaşamakta; Ulu Cami'nin temelinde ise ağaç, pilavında koku olarak... Ardıç kuşları gurbette idi düneyin, şimdi sılalarına dönmeye hazırlanıyorlar.